BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Συνθήκες Υποσαχάριας Αφρικής ο τρόπος για παραδόσεις συμπύρηνων

Τριτοκοσμικές συνθήκες καταγράφονται στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν και εξελίσσονται φέτος οι παραδόσεις βιομηχανικών ροδάκινων.

thumbnail_IMG_3998

Λεωνίδας Λιάμης

25
5

Τα φορτία περνούν τις πύλες των μονάδων μεταποίησης χωρίς κανείς να ξέρει τι ποσότητες ξεκαθαρίζει και σε τι τιμή αυτές πληρώνονται, καθώς η βιομηχανία έχει φροντίσει να επικρατεί άκρα μυστικότητα, πολιτική διαίρει και βασίλευε και καθεστώς βίας και νοθείας, σε ένα προϊόν που θα μπορούσε ακόμα και να αλλάξει το στάτους της ελληνικής γεωργίας.
Οι ασφυκτικές συνθήκες από πλευράς ρευστότητας στις τάξεις των παραγωγών και η Βαβυλωνία που επικρατεί στις τάξεις τους, δίνουν το δικαίωμα στους μεταποιητές να κάνουν στην κυριολεξία ό,τι θέλουν.
Αγνοούνται έτσι παραδειγματικά οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης, κυριαρχεί ο φόβος μη χαθεί η χρονιά καθώς το προϊόν είναι ευαίσθητο και έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Αυτό σημαίνει ότι σε μια χρονιά που οι αποθήκες των εργοστασίων έχουν κυριολεκτικά αδειάσει, που η πανδημία ενισχύει την αποθεματοποίηση των νοικοκυριών και τις αγωνίες για διατροφική επάρκεια ακόμα και σε επίπεδο κρατών, στην Ελλάδα η βιομηχανία κρατάει «στον τόπο το χορό» αποκλείοντας κάθε σκέψη για κάτι καλύτερο στις τιμές παραγωγού και κάτι περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η συναλλακτική σχέση.

Ενδιαφέρον έχει το επιτόπιο ρεπορτάζ του συντάκτη του Agronews Λεωνίδα Λίαμη που ακολουθεί.

Στον τοίχο της άρνησης των μεταποιητών, εξακολουθεί να προσκρούει το δίκαιο αίτημα των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου για αύξηση της τιμής του προϊόντος φέτος τουλάχιστον στα 30 λεπτά το κιλό, όπως δικαιολογούν οι συνθήκες της προσφοράς και ζήτησης στην αγορά.
Οι πρώτες παραδόσεις από την ποικιλία «Romeo», αλλά κυρίως εκείνες της «Κατερίνα», δείχνουν ξεκάθαρα πως η ακαρπία και ο παγετός έχουν προκαλέσει μείωση της παραγωγής από 25% έως και 40% και ανάλογη συνέχεια αναμένεται στις Α37 και Α39, Andros και Evert.

∆εν φτάνουν για πουθενά. Τα 26 λεπτά που ακούγονται, αν αφαιρεθούν 1 λεπτό µεταφορικά και 2 λεπτά που κρατούν οι οργα- νώσεις για τα διάφορα έξοδα, τότε τα 23 λεπτά δεν επιτρέπουν στον παραγωγό να επιβιώσει και να παράξει και επιθυµητό προϊόν, λένε οι καλλιεργητές


Παρόλα αυτά η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) όχι μόνο επιμένει να μη λαμβάνει υπόψη τα μηνύματα που έρχονται από τα κατά τόπους κέντρα συγκέντρωσης, αλλά κατά την προσφιλή της τακτική, διατηρεί μια αχλή για την τιμολογιακή της πολιτική, διαρρέοντας ότι θα ισχύσουν τα περσινά 26 λεπτά το κιλό, χωρίς όμως να το επιβεβαιώνει επίσημα.

«Στην ΕΚΕ έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι. Αποφασίζουν μόνοι την τιμή, την ορίζουν όποτε θέλουν, αφού πρώτα πάρουν το προϊόν και το βάλουν στο κουτί να το πουλήσουν», ανέφερε ο Γιώργος Γαλανομάτης, από τον Α.Σ. Ημαθίας, σε σύσκεψη στο Μακροχώρι, σημειώνοντας πως κάποια στιγμή πρέπει να επέμβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να βάλει τάξη.

«Τα 26 λεπτά το κιλό που ακούμε, είναι τιμή για προϊόν παραδοτέο στο κέντρο παραλαβής. Ο αγρότης, αν βγάλεις 1 λεπτό το κιλό μεταφορικά και τα 2 λεπτά που κρατούν οι οργανώσεις για τα διάφορα έξοδα, τότε θα πάρει 23 λεπτά το κιλό, που δεν του επιτρέπουν να επιβιώσει και να παράξει και επιθυμητό προϊόν», επισήμανε ο Γιώργος Νεστορόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ. Νέος Απόλλων, όπου έχουν αρχίσει οι παραλαβές.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι παραγωγοί δηλώνουν απογοητευμένοι. «Τί διάθεση να έχεις όταν θα σου έρθουν στο χέρι 550 ευρώ το στρέμμα και το κόστος φτάνει τουλάχιστον στα 400 ευρώ το στρέμμα;» διερωτήθηκε ο παραγωγός Νικόλαος Λιακόπουλος. Χολωμένος δηλώνει κι ο Θανάσης Τζικόπουλος, με 150 στρέμματα, τονίζοντας πως «Παλεύουμε με νύχια και δόντια να κρατηθούμε. Πρέπει κάποτε και ο κόπος του αγρότη να ανταμειφθεί», ενώ ο Σωτήρης Πουλιόπουλος ανέφερε ότι «είναι νωπό το προϊόν και δεν μπορούμε να πούμε πως για 3 μέρες σταματάμε. Αν το κάνουμε τα ροδάκινα μαλακώνουν. Οπότε, μας εκμεταλλεύονται».

«Είναι νωπό προϊόν και δεν μπορούμε να σταματήσουμε για 3 μέρες, οπότε μας εκμεταλλεύονται», λέει ο Σωτήρης Πουλιόπουλος.

Για ιδιότυπη ομηρία των παραγωγών μιλά ο Μερκούριος Λιλιόπουλος. «Στο συμπύρηνο ο νόμος της αγοράς δεν δουλεύει. Κάποιοι κωφεύουν και
θέλουν να βγάλουν μεροκάματο πολύ πιο χοντρό από εκείνο που τους αναλογεί. Βλέποντας καθαρά τον αγρότη είναι θυμωμένος και το ίδιο χολωμένος αισθάνομαι και εγώ» μας είπε ο κ. Λιλιόπουλος και εξήγησε ότι «σήμερα που λέμε να μη δώσουμε το προϊόν, η κατάσταση ήρθε στο και πέντε. Εγώ είμαι χρεωμένος κατά 30.000 ευρώ. Δεν γίνεται να πως ότι δεν θα μαζέψω, ούτε κάτι άλλο».

Πιο οξύς στην τοποθέτησή του είναι ο παραγωγός Γιώργος Τζερκούλης, ο οποίος υποστηρίζει με πικρία πως «κάθε χρόνο μας τα παίρνουν τα ροδάκινα τζάμπα. Με 26 λεπτά το κιλό φέτος μπαίνουμε πολύ μέσα. Για να καταλάβετε εγώ πέρυσι παρέδωσα 250 τόνους ροδάκινα και φέτος, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής, είναι ζήτημα αν πιάσω 150 τόνους. Για να μας συμφέρει θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στα 30 λεπτά το κιλό η τιμή, ώστε να μείνει και κάτι εκτός από τα έξοδα».

Πιο οξύς στην τοποθέτησή του ο παραγωγός Γιώργος Τζερκούλης υποστηρίζει µε πικρία πως «κάθε χρόνο µας τα παίρνουν τα ροδάκινα τζάµπα. Με 26 λεπτά το κιλό φέτος  µπαίνουµε πολύ µέσα».

Στη μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται ο παραγωγός έναντι των μεταποιητικών βιομηχανιών, στέκεται ενώ ο Σωτήρης Πουλιόπουλος. «Ο παραγωγός είναι και πάλι στο περιθώριο και το κοστολόγιο δεν θα βγει. Διότι κάποιος που πέρυσι παρέδωσε 100 τόνους και φέτος θα έχει 60 ή 70 τόνους, με 26 λεπτά το κιλό, πού να τα πρωτοδώσει τα λεφτά που θα πάρει. Δεν είναι μόνο ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα έξοδα, έχουμε να πληρώσουμε και πολλά στον ΕΦΚΑ, στον ΕΛΓΑ και σε άλλες υποχρεώσεις», τόνισε ο παραγωγός, προσθέτοντας πως «δυστυχώς το ροδάκινο είναι ένα προϊόν που είναι νωπό και δεν μπορούμε να πούμε πως για 3 μέρες σταματάμε. Αν το κάνουμε τα ροδάκινα μαλακώνουν. Οπότε δεν μπορούμε να αντιδράσουμε και μας εκμεταλλεύονται».

Στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες οι απογοητευμένοι παραγωγοί

Την αγανάκτηση του κόσμου για τη στάση της ΕΚΕ στο θέμα της τιμής του συμπύρηνου ροδάκινου μας μετέφερε και ο Δημήτρης Μουτσέρας, πρόεδρος του Α.Σ. Ξεχασμένης, όπου φέτος οι αγρότες μαζί με όλα τα άλλα αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να τους μείνει παραγωγή χωρίς να συγκομιστεί, διότι οι περίπου 250 Αλβανοί εργάτες γης που εργάζονται στο χωριό έκαναν απεργία ζητώντας υψηλότερα μεροκάματα (σ. σ. από 25 σε 30 ευρώ για το οκτάωρο 6 π.μ.-2 μ.μ. και από 10 σε 15 ευρώ στο τρίωρο 5-8 μ.μ.), κάτι που θα εκτίνασσε ακόμη περισσότερο το κόστος.

«Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι. Μια δίκαιη τιμή φέτος, με τα δεδομένα της παραγωγής, θα ήταν στα 30 λεπτά το κιλό», είπε ο κ. Μουτσέρας, προειδοποιώντας τη μεταποίηση ότι αν δεν προσέξει, θα μείνει χωρίς πρώτη ύλη κάποια στιγμή, διότι σιγά σιγά οι αγρότες στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, όπως βερίκοκα, βιομηχανικά αχλάδια, λωτούς και ακτινίδια.

Η ΕΚΕ, πάντως, δεν φαίνεται να συγκινείται. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε την Τετάρτη 8 Ιουλίου στο δημαρχείο της Βέροιας, ο Σύλλογος Γεωργών Βεροίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Αποστόλου επανέλαβε τα περί πρωτοφανούς αγωνίας για την εξέλιξη της αγοράς (σ. σ. λόγω Covid-19, Brexit, δασμών από τις ΗΠΑ, μεγάλων αποθεμάτων κα), με αποτέλεσμα να σχολιάσει δηκτικά ο Τάσος Χαλκίδης ότι «αν συνεχίσεις έτσι Κώστα, θα μας πάρουν τα κλάματα και θα πρέπει να σας δώσουμε τα ροδάκινα τζάμπα. Όμως είμαστε συνεργάτες και πρέπει να επιβιώσουμε».

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

13-07-2020 00:46Κωνσταντίνος Γ.

Μια παρατηρηση, οι περισσοτεροι αγροτες στις φωτογραφιες ειναι παχυσαρκοι. Οχι ακριβως η εικονα καποιου που πενεται. Δευτερη παρατηρηση, συναιτερισμος δεν υπαρχει; Τι ακριβως θες απο τον Βορίδη, να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει τι στους μεταποιητες; "Δώστε τους λεφτά αλλιώς θα κρατήσω την αναπνοή μου μέχρι να γίνω μωβ"; Και η κουτσή Μαρία στην Ελλάδα πήρε ένα ΕΣΠΑ και έφτιαξε μια μεταποιητικη μοναδα. Αν τα ροδακινα εχουν πραγματι τόση περαση και τοσους καλλιεργητες απο πισω, τι τους σταματάει απο το να συνεργαστούν και να ξεκινησουν ενα επιχειρημα, να δουμε πόσα ροδακινα πιάνει ο σάκος;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

10-07-2020 14:38Θωμας

Τα ίδια κάθε χρόνο ..ακούει ο ΒΟΡΙΔΗΣ???

Απάντηση

10-07-2020 12:27Τακης

Κιομος ακόμη και τωρα καποιοι αγρότες πιστευουν οτι τα στεκια ειναι υπερ τους.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία