BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Με προβλήματα από μονίλια τα ροδάκινα σε Πέλλα–Ημαθία

«Χαριστική βολή», για χιλιάδες παραγωγούς στην Πέλλα που δεν έχουν συγκομίσει ακόμη τη φετινή παραγωγή των οπωροφόρων φυτειών τους αποτέλεσε η κακοκαιρία «Θάλεια», καθώς όσοι καρποί δεν έπεσαν από τα δέντρα, λόγω των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε μεγάλο ποσοστό θα προσβληθούν από ασθένειες.

02_rodakino_sel8-9_4

Λεωνίδας Λιάμης

17
3

Επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες στον κάμπο των Δήμων Έδεσσας και Σκύδρας, οι έντονες βροχές «έπνιξαν» τις δενδροκαλλιέργειες και τώρα με την άνοδο της θερμοκρασίας απειλούνται από τη μονίλια, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι λίγους μήνες νωρίτερα είδαν τις φυτείες τους να «χτυπιούνται» και από τον παγετό.

«Σε μια ώρα το πρωί της Δευτέρας, το σχεδόν 60%-70% των ροδάκινων που παραλάβαμε από τρία φορτηγά στην οργάνωσή μας, είχε ζητήματα μονίλιας. Η ζημιά είναι μεγάλη και θα αρχίσει να φαίνεται πιο καθαρά τις επόμενες ημέρες με την άνοδο της θερμοκρασίας», επισήμανε στο Agronews ο Γιάννης Λυσίτσας από τον Α. Σ. Παλαιού Μυλοτόπου του Δήμου Γιαννιτσών, ζητώντας παράλληλα να στηριχθούν οι παραγωγοί.

Ο έμπειρος παραγωγός, συνεταιριστής και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εκπροσώπων Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας, μας είπε ακόμη πως τα προβλήματα εντοπίζονται στις φυτείες με τις όψιμες ποικιλίες συμπύρηνων και επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, αλλά και βερικόκων, καθώς είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή τους. Ο ίδιος μας ανέφερε ότι ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στις φυτείες στην περιφερειακή ενότητα της Ημαθίας.

Σε επιστολή του, εξάλλου, προς τους τοπικούς φορείς και βουλευτές, τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, τον υπουργό και τους δύο υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και προς τον πρωθυπουργό, ο Σ.Ε.Α.Σ. Νομού Πέλλας περιγράφει τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δενδροκαλλιεργητές της περιοχής και ζητά επιτακτικά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται και αυτές οι ζημίες.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως:

«Δυστυχώς, ξύπνησαν οι αναμνήσεις των παρελθόντων ετών. Η παρατεταμένη κακοκαιρία "Θάλεια" άφησε το αποτύπωμά της στον πρωτογενή τομέα της δενδροκαλλιέργειας, βυθίζοντας τα φυσικά μας πρόσωπα και εμάς τους ίδιους σε θλίψη. Ο Σ.Ε.Α.Σ. όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να πείσει τους ιθύνοντες για την κάλυψη όλων των καιρικών φαινομένων, ζητώντας επιτακτικά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας το μέτρο 17 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιδότηση ασφαλιστικής εισφοράς λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό όμως, δεν εισακούστηκε. Επιτέλους, κύριοι, πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Δεν μπορούν τα φυσικά μας πρόσωπα να προσπαθούν να παράγουν, ξοδεύοντας τεράστια ποσά και να μένουν στο έλεος του Θεού. Ξεκινώντας η καλλιεργητική περίοδος το 2020, με τον παγετό που άφησε το αποτύπωμα του στις πρώιμες και στις υπερπρώιμες ποικιλίες, αναπόθεσε την ελπίδα των φυσικών προσώπων για καλή στρεμματική απόδοση στις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες. Η κακοκαιρία "Θάλεια" κατέστρεψε τα προϊόντα (νεκταρίνια, επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα ροδάκινα) σβήνοντας κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. ΖΗΤΟΥΜΕ απεγνωσμένα από τους αρμόδιους, που νομοθετούν για εμάς, να πράξουν σωστά για αυτές τις απρόσμενες και επαναλαμβανόμενες καιρικές συνθήκες που έχουν οδηγήσει τη δενδροκαλλιέργεια σε απόγνωση.

Με εκτίμηση,

η Διοίκηση του Σ.Ε.Α.Σ. Νομού Πέλλας»

Αναφερόμενοι στα πρόσφατα περιστατικά κακοκαιρίας, τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κάνουν λόγο για αδιαφορία της κυβέρνησης ως προς τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, οι οποίοι υφίστανται μεγάλο πλήγμα στις καλλιέργειές τους εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που σημειώνονται από τον Μάϊο. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση: 

ΑΣ Ημαθίας: Άμεση παρέμβαση της πολιτείας και καταβολή στρεμματικής ενίσχυσης στους ροδακινοπαραγωγούς

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών (Μάϊο-Αύγουστο), με αποκορύφωμα τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, οδηγούν σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος τους παραγωγούς, οι οποίοι φαίνεται, πως και με αυτή την κυβέρνηση, η οποία δείχνει παντελώς αδιάφορη να δώσει λύσεις, βιώνουν την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή της τοπικής οικονομίας του νομού Ημαθίας.

Η κλιματική αλλαγή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ροδακινοκαλλιέργεια, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στην παραγωγή, με τα αίτια να μην θεωρούνται αποζημιωθέντα από το ισχύων κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αναφερόμαστε κυρίως στις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις που έπληξαν την παραγωγή κατά τα έτη 2017 και 2018 (λιγότερο έντονο το φαινόμενο το 2019) με τους ροδακινοπαραγωγούς να μην αποζημιώνονται.

Η φετινή παραγωγική σεζόν ξεκίνησε με προβλήματα και δυσκολίες στην καλλιέργεια λόγω του covid 19 (Έλλειψη εργατικών χεριών, αβεβαιότητα στις αγορές , μείωση των εξαγωγών και εσωτερικής κατανάλωσης λόγω του μειωμένου τουρισμού, Ρώσικο Εμπάργκο). Στις περισσότερες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών παρουσιάστηκαν προβλήματα μειωμένης καρπόδεσης, λόγω των ανοιξιάτικων παγετών, με τη ζημιά να μην καλύπτεται αδίκως από τον ΕΛΓΑ. Επίσης χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής στις πρώιμες ποικιλίες από τις αυξομειώσεις θερμοκρασιών και έντονων βροχοπτώσεων(καρπόπτωση, μαλάκομα). Η πρόσφατη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, με τα υψηλά ποσοστά βροχής, την απότομη πτώση της θερμοκρασίας και δυνατούς ανέμους, ήρθε να προσθέσει επιπλέον ζημιές στην παραγωγή οι οποίες επίσης δεν αποζημιώνονται (αλλοίωση φλοιού σε όλα τα ροδάκινα και νεκταρίνια, ασθένεια της μονίλιας σε μεγάλο βαθμό και καρπόπτωση).

Καλούμε λοιπόν την πολιτεία, να δείξει τη δέουσα σοβαρότητα και να προβεί άμεσα στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών καταβάλλοντας γενναίες στρεμματικές ενισχύσεις.

 Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΑΣ Ημαθίας

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

11-08-2020 20:21Γκ

Δείτε τις αποζημιώσεις των αγροτών στην Χαλκιδική,όσων καλλιεργούν ρόδια ...

Απάντηση

11-08-2020 12:07Ιωαννογλου Δημητρης

Ο πατερας μου ελεγε απο την δεκαετια του 60 οτι η ελλαδα δεν ειχε αγροτικη πολιτικη.Ετσι κυλησαν τα χρονια και το ιδιο και σημερα δυστυχως.

Απάντηση

10-08-2020 20:14αγροτης

Δυστυχώς ένα κράτος που έχει στο περιθώριο τον αγρότη.. Covid 19 ελλειψη εργατών Μειωμένος τουρισμός ρωσικό εμπάργκο παγετός και βροχωπτωση αύξηση στο μεροκάματο των Αλβανών εκμεταλευση από της βιομηχανίες χωρίς τιμή το συμπηρινο ροδάκινο είναι τα προβλήματα που έχουν διαλησει το Έλληνα αγρότη.. Ίσως η χειρότερη χρόνια χωρίς καμία βοήθεια από το κρατος

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία