BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Μέχρι 1,25 τα επιτραπέζια ροδάκινα στις 10κιλες κλούβες

Σε επίπεδα άνω του 1 ευρώ το κιλό «σπρώχνουν» τις τιµές παραγωγού στο επιτραπέζιο ροδάκινο, οι περιορισµένες ποσότητες προϊόντος, που συγκοµίζουν εδώ και λίγες ηµέρες οι αγρότες στα κτήµατα της Ηµαθίας και της Πέλλας. Οι φόβοι των παραγωγών για τις ζηµιές από τους παγετούς Μαρτίου και Απριλίου δεν ήταν αβάσιµοι, αφού οι καρποί που µπαίνουν στα τελάρα είναι λιγότεροι ακόµα και έως 60%-70% σε κάποιες περιπτώσεις.

ροδακινα-σοστο-1

Λεωνίδας Λιάμης

39
0

Οι πρώτες εµπορικές πράξεις, για τα λίγα πρώιµα κι υπερπρώιµα ροδάκινα έγιναν στα 1-1,10 ευρώ το κιλό και είναι υψηλότερες κατά 10 έως 20 λεπτά σε σχέση µε την ίδια περίοδο πέρυσι, σηµειώνει ο Ανδρέας Οβεζίκ, στέλεχος από το εµπορικό τµήµα του ΑΣ Αλιάκµων. Μειωµένες πολύ είναι οι ποσότητες που παρέλαβε και ο ΑΣ Ξεχασµένης, µε τον πρόεδρο της οργάνωσης ∆ηµήτρη Μουτσέρη να λέει πως για τις κλούβες των 20 κιλών, οι τιµές είναι στο 1 ευρώ, ενώ εκείνες των 10 κιλών προς εξαγωγή πιάνουν 1,20 έως 1,25 ευρώ το κιλό.


ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ είναι φέτος δυσεύρετοι, καθώς οι καταστροφές από τους διαδοχικούς παγετούς στο τέλος Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, και τη χαλαζόπτωση της περασµένης Παρασκευής είναι εκτεταµένες, µε συνέπεια να επιβεβαιώνονται και στο περιεχόµενο του τελάρου κατά τη συγκοµιδή, οι αρχικοί φόβοι των παραγωγών. Ειδικά στις υπερπρώιµες και τις πρώιµες ποικιλίες, που συγκοµίζονται εδώ και λίγες ηµέρες σε κτήµατα στην Ηµαθία και την Πέλλα, η µείωση της παραγωγής είναι µεγάλη, ενώ ακόµη πιο δύσκολα προοιωνίζονται τα πράγµατα στο νεκταρίνι.

«ΜΙΛΑΜΕ για την καταστροφή του ∆ράµαλη» σηµειώνει παραστατικά ο πρόεδρος του Α.Σ. Ξεχασµένης, ∆ηµήτρης Μουτσέρης και συµπληρώνει µε απογοήτευση πως «η ζηµία στην περιοχή µας είναι τελικά τεράστια. Στα επιτραπέζια ροδάκινα κυµαίνεται γενικά µεταξύ 60% και 70%, ενώ σε κάποιες πρώιµες ποικιλίες φτάνει και το 100%. Για να καταλάβετε το µέγεθος του προβλήµατος αρκεί να σας πω ότι ξεκίνησε η συγκοµιδή εδώ και τέσσερις ηµέρες και ακόµη δεν συµπληρώσαµε ένα φορτίο για εξαγωγή. Ό,τι παραλάβαµε µέχρι τώρα τα κρατάµε στο ψυγείο µέχρι να µαζευτούν οι απαραίτητες ποσότητες».

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τις τιµές, ο κ. Μουτσέρης µας είπε πως για τις κλούβες των 20 κιλών έγιναν εµπορικές πράξεις στο 1 ευρώ, ενώ για το κλουβάκι των 10 κιλών προς εξαγωγή η τιµή, ανάλογα µε την ποιότητα, διαµορφώνεται ακόµη και στα 1,20-1,25 ευρώ. Μικρότερες του αναµενόµενου είναι οι ποσότητες που παραλαµβάνει και ο Α.Σ. Αλιάκµων. Η συγκοµιδή ξεκίνησε από τα τέλη Μαΐου, µε ποικιλίες όπως Φρανσουά και Λολίτα, αλλά οι παραγωγές που δίνουν τα κτήµατα είναι στο 35%, µε προοπτική έως τις 10 Ιουνίου να φτάσουν το 50% των περσινών όγκων.

«ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ είναι νωρίς ακόµη να πούµε, αφού µόλις που στείλαµε ένα φορτίο για Γερµανία. Ακούγεται, πάντως, πως έγιναν πράξεις µε τιµές στο χωράφι που παίζουν από 1 έως 1,10 ευρώ, οι οποίες είναι υψηλότερες από πέρυσι τέτοιο καιρό, όταν το προϊόν έπιανε γύρω στα 0,90 ευρώ το κιλό», ανέφερε στην Agrenda ο Ανδρέας Οβεζίκ, από τον εµπορικό βραχίονα του Α.Σ. Αλιάκµων. Στο 60%-65% προσδιορίζει το µέγεθος της απώλειας παραγωγής στην περιοχή της Κουλούρας και ο πρόεδρος του Α.Σ. Νέος Απόλλων, Γιώργος Νεστορόπουλος.

ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ καταστροφή στις πρώιµες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων στην περιοχή του, µιλά κι ο πρόεδρος του Α.Σ. Μέσης, Ιορδάνης Κυρατλίδης, µε τις τιµές κλούβας στα 0,80 έως 1,20 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγµή εκφράζονται εύλογες απορίες από τους παραγωγούς για το τί γίνεται µε την από αέρος αντιχαλαζική προστασία. Η Agrenda επικοινώνησε µε την εταιρεία 3∆, που έχει αναλάβει το πρόγραµµα, µε τον επικεφαλής της ∆ηµήτρη Σκεπαστιανό να αφήνει αιχµές κατά του ΕΛΓΑ.

«Η 3∆ ∆ΕΝ ΕΧΕΙ αρµοδιότητα για το πότε και το πού θα πετάξει και πως υποχρέωσή της από τη σύµβαση είναι να έχει διαθεσιµότητα των αεροσκαφών όταν της ζητηθεί», ανέφερε και έσπευσε να επισηµάνει ότι επειδή έχουν συµβεί διάφορες αστοχίες κατά καιρούς, «η 3∆ έχει ζητήσει πολλές φορές να µετέχει έστω και επικουρικά στην οµάδα του ΕΛΓΑ που λαµβάνει τις αποφάσεις, ώστε να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και να διορθώνονται τα λάθη, χωρίς το αίτηµά της να γίνει δεκτό».


Δυσεύρετα τα νεκταρίνια, άδεια κτήματα στις πρώιμες ποικιλίες

Ακόµη χειρότερη είναι η κατάσταση, πάντως, µε τα νεκταρίνια, αφού οι συνοµιλητές µας αναφέρουν πως υπερπρώιµες ποικιλίες όπως η early bomba δεν έχουν τίποτε πάνω στα δέντρα και όλοι περιµένουν µετά τις 7 µε 10 Ιουνίου να αρχίσουν να συγκοµίζονται κάποιες ποσότητες. «∆εν θα έχουµε ούτε για φαγητό», αναφέρει και ο Νίκος Μηνάς πρόεδρος του Α.Σ. Καλυβίων Πέλλας, ο οποίος σηµειώνει πως «παραδοσιακά έως τις 15 Ιουνίου συγκοµίζω γύρω στους 400 τόνους νεκταρίνια και φέτος τα κτήµατα είναι άδεια και το ίδιο συµβαίνει και στην ευρύτερη περιοχή που καλύπτουν η Σκύδρα, τα Καλύβια και οι Γαλατάδες».

Το πρόβληµα µε τις ζηµιές στα πυρηνόκαρπα αλλά όχι µόνο πιθανότατα θα επιδεινωθεί στις επόµενες ηµέρες, αφού σε πολλές περιοχές κυρίως στα χωριά στις παρυφές του όρους Βέρµιο, τόσο στην Ηµαθία, όσο και στην Πέλλα, οι καλλιέργειες χτυπήθηκαν από το χαλάζι της 28ης Μαΐου που διήρκεσε µεν λίγα λεπτά, αλλά έπεσε µε σφοδρότητα.

Στα κτήµατα οικισµών όπως ο Τριπόταµος, ο Τρίλοφος, ο Κοπανός, η Λευκαδιά, η Χαριέσα και η Επισκοπή, ό,τι είχε µείνει από τον παγετό, τα περιποιήθηκε η χαλαζόπτωση, αναφέρουν παραγωγοί της περιοχής, ενώ σηµαντικές καταστροφές προκλήθηκαν και σε φυτείες µε ακτινίδια στις θέσεις Βαρικό, Μουτσιάρα, Νησέλι και Βλάχα, στην Πιερία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία