Άλλωστε δεν είναι µόνο η προσφορά πρώτης ύλης που έχει περιοριστεί δραµατικά. Είναι και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές τέτοιες που ενισχύουν τη ζήτηση, µε τα αποθέµατα των βιοµηχανιών να έχουν περιοριστεί, µε το κανάλι στις εστίασης και του τουρισµού να αποσυµφορίζεται έπειτα από την πανδηµία, αλλά και τους δασµούς των ΗΠΑ που «χτύπησαν» την προηγούµενη διετία τις ελληνικές εξαγωγές κοµπόστας να έχουν αρθεί.
Ήδη από την άνοιξη οι ζυµώσεις µεταξύ παραγόντων από παραγωγικά κέντρα συµπύρηνου και εκπροσώπων των βιοµηχανιών µαρτυρούσαν τον ανταγωνισµό που θα επικρατήσει φέτος για την εξασφάλιση ποσοτήτων. Από την πλευρά της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) επιµένει στην πάγια τακτική της µη έγκαιρης ανακοίνωσης τιµών, µε τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Αποστόλου να περιορίζεται στο ότι «είναι εύλογο να υπάρξει µια αύξηση της τιµής, το επίπεδο όµως µένει να φανεί αφού δούµε το πραγµατικό µέγεθος της παραγωγής και τις ποιότητες», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην Agrenda.
Η φετινή χρονιά ωστόσο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους «τερτίπια», δεδοµένου του αισθήµατος εκνευρισµού και της αγανάκτησης που κυριαρχεί στα παραγωγικά κέντρα, προς όλες τις κατευθύνσεις: Πολιτεία και Βιοµηχανία. «Ποτίζω δέντρα που δεν έχουν ούτε έναν καρπό πάνω τους» περιγράφει στην Agrenda ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, λέγοντας πως εκτός από τις ζηµιές από παγετούς και χαλάζι, οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες κοστίζουν κι αυτές παραπάνω πλέον.
Αρκετοί έσπευσαν την άνοιξη να συγκρίνουν την καταστροφή µε εκείνη του 2003. «Το 2003 που είχε γίνει πάλι το ίδιο, πήραµε 50 λεπτά και προκαταβολές» θυµάται ο συνοµιλητής µας για να καταλήξει «τώρα πάµε στα τυφλά».
05-07-2021 14:01Δημητρης
35-40 Αλλιώς ούτε τα κουκουτσια
Απάντηση