Παρά την άµυνα που προσπαθεί να παίξει, κατά πάγια τακτική µέχρι και την τελευταία στιγµή, η µεταποιητική βιοµηχανία, δοκιµάζοντας την υποµονή και τα νεύρα των παραγωγών, οι ποσότητες που αναµένονται είναι τόσο λίγες, που ήδη εκπρόσωποί της παραδέχονται ότι θα πρέπει να ανεβάσουν τις τιµές, σε σχέση µε τα 26 λεπτά το κιλό που έδιναν τα προηγούµενα χρόνια, αποφεύγοντας, όµως, να προσδιορίσουν το πόσο πιο πάνω θα είναι το ποσό που θα πληρώσουν. Ήδη, ωστόσο, τα «στέκια» που έχουν στηθεί σε κάθε χωριό µε υποψία καλής παραγωγής ξεπερνούν κάθε προηγούµενο, δείχνοντας έτσι την αγωνία της µεταποίησης να εξασφαλίσει πρώτη ύλη. Είναι ενδεικτικό, όπως µεταφέρθηκε στην Agrenda, πως σε Ηµαθία και Πέλλα ίσως να είναι πάνω από 300 τα στέκια, σε σηµείο που η νοµιµότητα να αποτελεί την εξαίρεση, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν τηρούνται σε αυτά ούτε τα στοιχειώδη. Την ίδια στιγµή πυκνώνουν και οι φωνές ότι και φέτος θα κυριαρχήσει όργιο στις συναλλαγές µε µαύρα χρήµατα, φέρνοντας σε δυσµενή θέση κυρίως τους συνεταιρισµούς που δεν µπορούν να λειτουργήσουν χωρίς παραστατικά, µε συνέπεια να χάνουν πρώτη ύλη. Ταυτόχρονα ένα εργοστάσιο, που είναι εκτός της «οµπρέλας» της ΕΚΕ, φηµολογείται ότι ήδη ανακοίνωσε 35 λεπτά το κιλό παραδοτέο, µε την υπόσχεση, µάλιστα, πως στην εκκαθάριση εάν ισχύει κάτι άλλο στην αγορά, θα σπεύσει να το καλύψει. Με τον τρόπο αυτό, έθεσε το πλαίσιο στο οποίο αναµένεται να κινηθεί η αγορά κι αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, καθώς αυξάνεται η πίεση για να ανοίξουν τα χαρτιά τους σε σχέση µε τις τιµές που προτίθενται θα δώσουν για το προϊόν. Άλλωστε, ήδη από τις αρχές της περασµένης εβδοµάδας ξεκίνησαν να µαζεύονται οι πρώτοι όγκοι της ποικιλίας Romeo, ενώ τώρα θα µπουν δυνατά στη συγκοµιδή και τα κτήµατα µε την ποικιλία «Κατερίνα», επιτρέποντας στα εργοστάσια να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Συγκλίνουσες εκτιµήσεις προσδιορίζουν τον όγκο της προσδοκώµενης φετινής παραγωγής σε ένα εύρος που ξεκινά από 170.000 τόνους, ως αρνητικό σενάριο και φτάνει µέχρι τους 220.000 – 230.000 τόνους, ως το πλέον αισιόδοξο σενάριο. Το τοπίο ωστόσο θα ξεκαθαρίσει στις 10-15 επόµενες ηµέρες, όταν και αναµένεται να ολοκληρωθεί η συγκοµιδή της ποικιλίας Κατερίνα, η οποία καλύπτει το 35%-40% των εκτάσεων και χαρακτηρίζεται φέτος ως «βαρόµετρο», καθώς είναι η µόνη που έδειξε σχετική ανθεκτικότητα έναντι των παγετών (σ.σ. οι Α37 και Andros που είναι το περίπου 50% εκτιµάται πως είναι µειωµένη 50% και η Evert που αντιπροσωπεύει το 12% έχει αρκετά προβλήµατα) και έχει αναλογικά καλύτερη παραγωγή. Αυτό σηµαίνει ότι αν οι όγκοι είναι µικρότεροι του αναµενόµενου δεν αποκλείεται να «πυροδοτηθεί» ένας πόλεµος ανταγωνισµού τιµών για την εξασφάλιση πρώτης ύλης ή αντιθέτως εάν οι ροές στα εργοστάσια είναι σχετικά ικανοποιητικές να υπάρξει συγκράτηση.
Σε Πέλλα και Αµύνταιο η καταστροφή φτάνει το 90 µε 100%, µισή παραγωγή για την Ηµαθία
Το µεγαλύτερο πρόβληµα φανεται πως εντοπίζεται στο νοµό Πέλλας µε τον παραγωγό Σάββα Σαββίδη από το Λιπαρό Γιαννιτσών να σηµειώνει πως «η ζηµιά ξεπερνά το 90%. Από τους 150 τόνους που περίµενα δεν θα µαζέψω ούτε 15 τόνους». Για απώλεια παραγωγής που κυµαίνεται από 50% έως και 80% ανάλογα τα κτήµατα, µας µίλησε κι ο παραγωγός Θέµης Κρητίδης από τον Προφήτη Ηλία Σκύδρας, ενώ ο Νίκος Μηνάς, πρόεδρος του Α.Σ. Καλυβίων σηµείωσε πως «σε ακτίνα 5 χιλιοµέτρων από τα Καλύβια, σε όλα τα χωριά δεν υπάρχει συµπύρηνο ροδάκινο ούτε για δείγµα». Στην Ηµαθία η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, µε την απώλεια παραγωγής να φτάνει µεσοσταθµικά στο 50%, ενώ κοντά στο 100% είναι η καταστροφή σε Αµύνταιο και Φλώρινα. «Σε κάθε περίπτωση µιλάµε για το µισό της περσινής συνολικής παραγωγής κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουµε άλλες απώλειες από τα καιρικά φαινόµενα, που θα µειώσουν ακόµη περισσότερο τους αναµενόµενους όγκους», αναφέρθηκε στην Agrenda από πηγή µε γνώση του κλάδου.
13-07-2021 19:24mimis
ΟΤΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ.ΤΟΥΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ Κ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΤΟΥΣ ΑΧΟΡΤΑΓΟΥΣ
Απάντηση13-07-2021 09:55mimis
ΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΡΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΛΗΤΕΣ.ΝΑ ΣΑΠΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΦΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΡΟΔΑΚΙΝΑ.ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΑΠΛΗΣΤΑ ΖΩΑ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ.ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ
Απάντηση13-07-2021 09:29Θωμας
οι δασμοί στην Αμερική καταργήθηκαν αποθέματα δεν υπάρχουν και λόγω πανδημίας η ζήτηση για κομπόστα είναι τεράστια. Αυτό οι βιομήχανοι το ξέρουν άλλα θέλουν πάλι να τα πάρουν τζάμπα. πιστεύω μια τιμή 40-45 λεπτά είναι το δίκαιο. άλλα οι αγρότες είναι ανοργάνωτοι και δεν διαπραγματεύονται την τιμή του κόπου τους για το προϊόν. μόνο ο Παυλίδης στηρίζει τους αγρότες και μ πριν 5 χρόνια έδωσε 48 λεπτά για μια μέρα και τον ανάγκασαν οι υπόλοιποι βιομήχανοι να το ρίξει στα 30 λεπτά.αυτά είναι γνωστά σε όλους το ΚΑΡΤΕΛ καλά κρατεί ,οι ζυγαριες κλέβουν όλες 1 κιλο άλλα οι αρχές τις χώρας κυνηγάνε κανέναν πιτσιρικά χωρίς κράνος και κανέναν που μπήκε σε φούρνο για τυρόπιτα χωρίς μάσκα... είμαστε αστείοι..
Απάντηση