Μάλιστα όσο προχωρά η συγκοµιδή και παγιώνεται η εικόνα των περιορισµένων αποδόσεων, η ανοδική τάση συντηρείται και υπάρχει διάχυτη αίσθηση, τουλάχιστον στους παραγωγούς ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει όξυνση ανταγωνισµού, µεταξύ των βιοµηχανιών, για να εξασφαλιστούν ροδάκινα από εργοστάσια που δεν µπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Πέραν αυτού, όµως, την προοπτική περαιτέρω αύξησης των τιµών, την τροφοδοτεί και το γεγονός ότι στα επιτραπέζια ροδάκινα, που επίσης είναι λίγα φέτος, οι τιµές, φτάνουν µέχρι και τα 0,80 ευρώ το κιλό µε αποτέλεσµα κάποιες ποσότητες καλής ποιότητας συµπύρηνων ήδη να οδηγούνται προς το εµπόριο, δίπλα στα επιτραπέζια. Την αγωνία των µεταποιητικών βιοµηχανιών για την εξέλιξη της σεζόν, δηλώνουν οι διαρροές ότι αποδέχονται ως τιµή βάσης για τον παραγωγό φέτος τα 30 λεπτά και διαβεβαιώνουν ότι αν η αγορά διαµορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο, στην εκκαθάριση θα καλύψουν τη διαφορά.
Επισήµως, ωστόσο, οι µεταποιητές, οι οποίοι συναντήθηκαν την Τετάρτη 14 Ιουλίου, υπό τη «σκέπη» της ΕΚΕ, για να αποτιµήσουν την κατάσταση, προσπαθούν να δείχνουν ψύχραιµοι και επιµένουν να τηρούν «σιγή ιχθύος» για την τιµολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν στο προϊόν, παρά τις δικαιολογηµένες πιέσεις που τους ασκούνται από τους παραγωγούς. Το επιχείρηµά τους, όπως είπαν στην Agrenda, είναι ότι καθώς η χρονιά φέτος είναι πολύ περίεργη, θέλουν να δουν πρώτα πόσο µεγάλη είναι η απώλεια πρώτης ύλης για να υπολογίσουν τα κόστη τους.
Το κόστος για την ώρα, όπως υποστηρίζουν, δεν µπορούν να το εκτιµήσουν, γιατί η συγκοµιδή είναι «µπερδεµένη» σε επίπεδο ποικιλιών, ενώ δεν γνωρίζουν και τί τιµή θα πετύχει η κοµπόστα στις συµφωνίες µε τις αλυσίδες, ώστε να έχουν όλη την εικόνα και να µπορέσουν να τοποθετηθούν. Τη δυστοκία στον ακριβή υπολογισµό της µείωσης της παραγωγής, πάντως, παραδέχονται και οι παραγωγοί και συνεταιριστές, καθώς, πρώτη φορά φέτος οι διάφορες ποικιλίες έχουν διαφοροποιήσει τους χρόνους ωρίµανσής τους και η µία πέφτει πάνω στην άλλη.
Έτσι, ενώ είχαν ξεκινήσει να µαζεύονται Κατερίνες, που φέτος έχουν την υψηλότερη απόδοση ανά στρέµµα, τα δέντρα, λόγω καύσωνα, «φρέναραν» για να κρατήσουν υγρασία µε υνέπεια να οψιµήσει κατά λίγες µέρες η ωρίµανσή της. Αντίστοιχα, στην Α37, η οποία έχει µειωµένη παραγωγή, λόγω παγετών, οι λίγοι καρποί έδεσαν πιο γρήγορα, πρωίµισε η ποικιλία σχεδόν 3-4 µέρες και έπεσε πάνω στην Κατερίνα. Ανάλογα προβλήµατα «σύγχυσης» και σε Μιρέλ, Αndross, Fortuna, Loadel και Everts.
Η συγκοµιδή συνεχίζεται έστω και µετ’ εµποδίων και το προϊόν παραδίδεται στα εργοστάσια, µέσα από συνεταιρισµούς ή τα πολυάριθµα «στέκια» που κάνουν «πάρτι» και φέτος σε Ηµαθία και Πέλλα. Πηγές της Agrenda ανέφεραν πως ξεπερνούν τα 300 σηµεία. «Κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στα χωριά που γλίτωσαν την παραγωγή τους από τους παγετούς και τα χαλάζια, επιχειρώντας να δελεάσουν παραγωγούς και να αποσπάσουν όγκους από συνεταιρισµούς», αναφέρθηκε.
19-07-2021 18:43Θωμας
πολλά φεύγουν για επιτραπέζια με 45-50 λεπτά το κιλό.οι βιομήχανοι να δώσουν κάτι παραπάνω φέτος και να βάλουν μια τιμή ασφαλείας ώστε ο παραγωγός να μπορεί να κάνει όλες τις καλλιεργιτιηκες φροντίδες που πρέπει.. αν φέτος όλοι οι αγρότες ψεκαζαν με αμινοξέα και διαφορά άλλα στοιχεία η παραγωγή θα ήταν αρκετά εκατομμύρια κιλά πάνω.. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι βιομήχανοι.. ότι αν μας προσέξουν θα τα προσέξουμε( τα δεντρα) και θα τους προσέξουμε...
Απάντηση