Οι τιµές για τη φετινή παραγωγή είναι λίγο έως πολύ γνωστές ήδη από τον περασµένο ∆εκέµβριο, όταν η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, µε µια λιτή ανακοίνωση µίλησε για 33 µε 35 λεπτά το κιλό παραδοτέα στο εργοστάσιο. Οι πληροφορίες θέλουν τις µεταποιητικές εταιρείες να παραµένουν στο εύρος αυτός, αφού παρά τις πρόσφατες ζηµιές από τις χαλαζοπτώσεις, τα δεδοµένα γύρω από την εκτιµώµενη παραγωγή δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα.
Έχουν αλλάξει ωστόσο τα κοστολόγια στο καλλιεργητικό σκέλος. Υπό αυτήν την έννοια, στην περίπτωση των καλλιεργητικών απαιτήσεων που επεφύλαξε η χρονιά, οι παραγωγοί αναµένουν µια ανοδική αναθεώρηση των τιµών που ανακοινώθηκαν πριν από επτά µήνες, αφού οι φροντίδες στοίχησαν 70% περισσότερα στους παραγωγούς συγκριτικά µε πέρυσι.
Υπενθυµίζεται ότι το 2021, η συνολική παραγωγή ήταν µειωµένη κατά πάνω από 50% ενώ σε πολλά παραγωγικά κέντρα ο καταστροφικός παγετός της άνοιξης του 2021 έκοψε τη δυναµική των δέντρων έως και 70 ή 100%. Την χρονιά αυτή, η µέγιστη τιµή που πληρώθηκε έφτασε τα 43 λεπτά, παραδοτέα στο εργοστάσιο. Σηµειώνεται ακόµα, ότι σύµφωνα µε εκείνη την ανακοίνωση της ΕΚΕ, «από την πλευρά της βιοµηχανίας, είναι δεδοµένη η πρόθεση να προµηθεύεται τα ροδάκινα µόνο από Οµάδες Παραγωγών – Συνεταιρισµούς και όποιους διαθέτουν κέντρα παραλαβής που λειτουργούν σύµφωνα µε τις αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
Εύκολα 40 λεπτά ειδικά στα όψιμα, η απαίτηση των παραγωγών
Μια τιµή πιο κοντά στα δεδοµένα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, θα ήταν τα 37 λεπτά για τα πρώιµα και τα 40 λεπτά για τα όψιµα ροδάκινα, εξηγούν έµπειροι παραγωγοί στην Agrenda, αφού όπως λένε, τα περιθώρια µε τα 33-35 λεπτά που έχουν ανακοινωθεί είναι πιο στενά από αυτά που άφηναν τα 25 λεπτά µε τα οποία πληρώνονταν η παραγωγή άλλες χρονιές. Η απόσταση πάντως ανάµεσα στην τιµή που ετοιµάζεται να πληρώσει η βιοµηχανία και εκείνη που διεκδικούν οι παραγωγοί δεν είναι απαγορευτική, µια χρονιά κατά την οποία οι ανατιµήσεις έχουν περάσει σε κάθε κρίκο της αλυσίδας παραγωγής και στο τελικό προϊόν.
Εν προκειµένω, λόγω των περιορισµών της περασµένης χρονιάς, τα αποθέµατα στα εργοστάσια εµφανίζονται αρκετά µειωµένα µε την κατανάλωση να έχει δείξει από νωρίς διατεθειµένη να καλύψει τις αυξήσεις α’ υλών που πέρασαν στην τιµή της κοµπόστας. Μένει λοιπόν να φανεί µέσα στις επόµενες εβδοµάδες αν θα υπάρξει κάποια υποχώρηση των εταιρειών µεταποίησης προς τις διεκδικήσεις των παραγωγών, τουλάχιστον για τα ροδάκινα πρώτης ποιοτικής κατηγορίας.
Στο 70% οι ανατιμήσεις βάρος στις σοδειές
Στα 30 λεπτά το κιλό υπολογίζουν το κόστος παραγωγής φέτος οι αγρότες, όταν σε µια φυσιολογική χρονιά, εκείνο κυµαινόταν κοντά στα 16 µε 17 λεπτά
το κιλό. Όπως επισηµαίνουν, το 40% της αύξησης στην τιµή του συµπύρηνου, δεν αρκεί για να καλύψει το 70% των ανατιµήσεων. Πέρα από το διπλασιασµό του κόστους της λίπανσης, αυξηµένο κατά 50% είναι
και το κόστος των εργατικών φέτος, σε µια εξέλιξη
που έρχεται να επιβαρύνει και τη βιοµηχανία. Μαζί µε το ενεργειακό, το σύνολο της παραγωγικής αλυσίδας, καλείται να διαχειριστεί σηµαντικές επιβαρύνσεις στα κοστολόγια, ενώ στις περιπτώσεις των κτηµάτων που χτυπήθηκαν πρόσφατα από το χαλάζι, τα κόστη εµφανίζονται ακόµα υψηλότερα.
Σηµειώνεται ότι η ελληνική βιοµηχανία κοµπόστας, διατηρεί την πρώτη θέση παγκοσµίως στο πεδίο των εξαγωγών, ελέγχοντας µερίδιο που προσεγγίζει ένα ποσοστό της τάξης του 50% επί του συνόλου. Τέλος, να αναφερθεί ότι τα έσοδα από την κοµπόστα σε ετήσια βάση προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ στον κλάδο δραστηριοποιούνται 10.000 οικογένειες παραγωγών συµπύρηνου ροδάκινου και 12.000 µόνιµοι και εποχικοί εργάτες.
03-07-2022 23:17ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΜΑΤΗΣ
ΟΙ ΡΟΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ. ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΑΧΛΑΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠ'ΕΞΩ
Απάντηση