Αυτό που βεβαιώνει η πρόοδος των παραδόσεων είναι πως τα ροδάκινα είναι πολύ λιγότερα απ’ αυτά που χρειάζονται για να καλύψει τις παραγγελίες της και τον προγραμματισμό της η βιομηχανία. Από την άλλη πλευρά, το… σκορποχώρι από την πλευρά των παραγωγών και οι αλχημείες στα λεγόμενα στέκια, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση, με βάση τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης.
Έτσι, ενώ φαίνεται πως το γενικότερο κλίμα στις αγορές δικαιολογεί μια τιμή παραγωγού που θα έχει ως βάση τα 40 λεπτά το κιλό, αρχής γενομένης από τις πρώιμες ποικιλίες, το συνδικάτο της βιομηχανίας επιχειρεί μια περαιτέρω παράταση στην ανακοίνωση των τιμών, έτσι ώστε, ο λογαριασμός να γίνει μετά τις παραδόσεις (τουλάχιστον των πρώιμων, ίσως και των μεσοπρώιμων ποικιλιών), έτσι ώστε να μην ξεφύγουν τα πράγματα προς το τέλος της σεζόν, όπου κρίνεται και η παραλαβή των ορεινών ροδάκινων που είναι η βάση για προϊόντα υψηλής υπεραξίας.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο ρόλος των συνεταιριστικών οργανώσεων του κλάδου δείχνει ιδιαίτερα άτονος και αναποτελεσματικός, με την ΕΘΕΑΣ να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, προσπαθώντας απλά να πιστωθεί κάποιον παρεμβατικό ρόλο, στην περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν κάπως καλά για τους παραγωγούς.
Η τελευταία ενημέρωση κάνει λόγο για έκτακτη σύσκεψη να βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 9:30 το πρωί της Πέμπτης 27 Ιουλίου στη Μελίκη της Ημαθίας, με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου, που έχει συστήσει η ΕΘΕΑΣ, με σκοπό να επαναξιολογήσει τα δεδομένα σε σχέση με όσα γίνονται και φέτος γύρω από το προϊόν, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα των τιμών που καίει τους παραγωγούς και ενώ το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό.
Τη σύγκλησή της, σύμφωνα με πηγές του Agronews, την προκάλεσαν οι νέοι τακτικισμοί της ΕΚΕ, η οποία συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουλίου και για άλλη μια φορά όχι μόνο απέφυγε να ψελλίσει οτιδήποτε για τη φετινή τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόσουν τα μέλη της, αλλά με τις συνήθεις διαρροές άφησε να φανεί πως δεν θα μετακινηθεί από την αρχική θέση για τιμές λίγο πιο πάνω από τα 33 λεπτά το κιλό.
Όπως μας μεταφέρθηκε, πρόθεση της διοίκησης της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου είναι να συζητηθούν τρόποι αντίδρασης και να επαναβεβαιωθεί προηγούμενη απόφασή της, για τη διεκδίκηση τιμών που θα έχουν βάση αναφοράς τουλάχιστον τα 0,40 ευρώ το κιλό για τις πρώιμες ποικιλίες μέχρι και την «Κατερίνα» και τα 0,43 ευρώ το κιλό για την Andros και τις υπόλοιπες όψιμες και υπερόψιμες ποικιλίες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μετά τη σύσκεψη θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.
Η ενημέρωση με τη σύσκεψη
Τιμές για το συμπύρηνο ροδάκινο τουλάχιστον στα επίπεδα του 2021 διεκδικεί η Εθνική Επιτροπή Συμπύρηνων Ροδάκινων, Βερίκοκων και Αχλαδιών, από τον μεταποιητικό τομέα και τον καλεί να αναλογιστεί τη μεγάλη ευθύνη που έχει για το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η μείωση της φετινής παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, με συνέπεια να μεταποιηθούν λιγότερες ποσότητες από εκείνες του 2021, γεγονός που επιτρέπει στη μεταποιητική βιομηχανία να διεκδικήσει ανάλογες αξίες από τη διεθνή αγορά κομπόστας.
Τη θέση αυτή διατυπώνει η Εθνική Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση που έκανε νωρίτερα το πρωί της 27ης Ιουλίου 2023 στα γραφεία του Α.Σ. Μελίκης, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, πως:
«Μετά την ενημέρωση του προέδρου κ. Μ. Φαρμάκη για τις εξελίξεις των επαφών με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος συζητήθηκε και αναλύθηκαν οι νέες συνθήκες που επιβεβαιώνουν τις πολύ μειωμένες ποσότητες βιομηχανικών ροδάκινων.
Αναθεωρούνται όλες οι προηγούμενες προβλέψεις για μείωση της παραγωγής, με νέα υπόθεση πρόβλεψης για μείωση πλέον 40%.
Επίσης εξετάστηκε το υπέρογκο κόστος παραγωγής, που εκτοξεύτηκε 40%-50% τα τελευταία δύο χρόνια για τους παραγωγούς.
Οι τελικές ποσότητες που θα μεταποιηθούν το 2023 προβλέπουμε ότι θα είναι μικρότερες από το 2021.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν όλα τα περιθώρια να διεκδικήσουν από την αγορά ανάλογες αξίες τιμών, όπως το 2021.
Συμπερασματικά καταλήξαμε ότι οι τιμές για φέτος της αγοράς πρώτης ύλης πρέπει να κυμανθούν στα επίπεδα των τιμών τουλάχιστον του 2021.
Η βιομηχανία αναλογιζόμενη με μεγάλη ευθύνη το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες τιμών για τη συνέχεια της καλλιέργειας. Πρέπει να κατανοήσει την αναγκαιότητα της χρονιάς, προκειμένου να υπάρξει ελπίδα!
28-07-2023 08:36Kartel rodakinwn
Συνεχίστε έτσι και σε λίγο θα ψάχνετε τα ροδάκινα...μας εκβιάζετε και καθοδηγείτε την παραγωγή μας, υπάλληλοι σας γίναμε ...Μας έχετε καταχραστεί την περιουσία και τον κόπο μας λαμόγια....Το κράτος σφυρίζει αδιάφορα και δεν βοηθάει σε τίποτα
Απάντηση27-07-2023 17:55Dimitris
Οι συνεταιρισμοί που έχουν δικά τους κονσερβοποιεία ,γιατί δεν ορίσουν τιμές ,σύμφωνα με τα αιτήματα των παραγωγών μελών τους ,προς την ΕΝΩΣΗ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Προφανώς γιατί συμπλέουν με τους συνεταίρους τους στην Ε.Κ.Ε ιδιώτες βιομήχανους!!!!!! ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ……..
Απάντηση27-07-2023 14:51makedon
Οι συνεταιρισμοί πράγματι είναι σκορποχωρι, αυτό τό γεγονός όμως δεν δίνει άλλοθι την κυβέρνηση νά παρακολουθεί από μακριά αυτό το αισχος πού γίνεται κάθε χρόνο απ'την ΕΚΕ. Αν δεν παρέμβει ή κυβέρνηση με νομοθετικές πρωτοβουλίες μαζί καί ή επιτροπή ανταγωνισμού δυστυχώς τό κακό θά συνεχίζεται χωρίς νά ιδρώνει τό αυτί κανενός.Θα πρέπει νά καταλάβουν οι διοικήσεις τών συνεταιρισμών και ή κυβέρνηση ότι δεν έχουν απέναντι τους ένα σωματείο βιομηχάνων αλλά αλλά μία ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ σέ πολλή πιο σκληρή μορφή απ'αυτήν πού ξέραμε μέχρι σήμερα!
Απάντηση