«Υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε για πάντα την δυνατότητα κατανάλωσης ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, κάτι που θα έχει σοβαρές, μάλλον καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας, την απασχόληση, την υγεία αλλά και την εικόνα της υπαίθρου», αναφέρει εκπρόσωπος του συνεταιρισμού Coldiretti στους Times.
Στους 185.000 τόνους έπεσε η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Υπηρεσιών για τις Αγορές Τροφίμων και Γεωργίας (ISMEA), με τους Ιταλούς καταναλωτές που ένιωσαν στο πετσί τους την αύξηση των τιμών οι οποίες σκαρφάλωσαν κατά 31% τον τελευταίο μήνα, να «κινδυνεύουν» να ξεμείνουν από ελαιόλαδο μέχρι τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα παραγωγοί και έμποροι αναγκάζονται να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με φθηνότερο τυνησιακό ελαιόλαδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Fortune.
Η μείωση της παραγωγής αποδίδεται αφενός στις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του 2018 στην Ιταλία. Φυσικά ο παράγοντας Xylella έπαιξε και αυτός τον ρόλο του σε αυτήν την κατακόρυφη, κατά 57%, μείωση της παραγωγής, με την Απουλία να δείχνει πως χάνει σιγά σιγά την μάχη με την ασθένεια. Ενδεικτικά η παραγωγή της περιοχής, η οποία άλλωστε ευθύνεται και για το 50% της συνολικής παραγωγής στην χώρα, μειώθηκε κατά 65%.
Συνδυαστικά, ο αγωγός TAP, κατονομάζεται από πολλούς ελαιοπαραγωγούς της περιοχής ως ακόμα ένα χτύπημα στην οικονομία της υπαίθρου της Απουλίας, αφού πλέον των 10.000 αρχαίων ελαιόδεντρων ξεριζώθηκαν για να ανοίξει ο δρόμος για αυτό το αμφιλεγόμενο έργο.
Σημειώνεται, πως νωρίτερα φέτος, η Ένωση Ιταλών Ελαιοπαραγωγών, Assitol, υπογράμμιζε τις ελλείψεις την εγχώριας παραγωγής που συνδέονται με την εμμονή στην παράδοση και την αδυναμία που παρουσιάζει η ιταλική ελαιοκομία να συντονιστεί με τις σύγχρονες απαιτήσεις.
25-02-2019 21:24ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ ΓΙΏΡΓΟΣ
Έχουμε φτάσει να ελπίζουμε οτι θα πουλήσουμε σε καλύτερη τιμή οταν δεν εχουν παραγωγή οι ανταγωνιστικές χώρες . Οπως και στον τουρισμό να περιμένουμε αυξηση οταν έχουν τρομοκρατικές ενέργειες οι γειτονικες Μουσουλμανικές χώρες ! Δεν θα επρεπε η αποτυχια του άλλου να ειναι ο λόγος της δικης μας επιτυχιας
Απάντηση