Ειδικότερα, την ώρα που οι ευρύτερες προβλέψεις κάνουν λόγο για παραγωγή ανάµεσα στους 170.000 µε 200.000 τόνους, ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Τυποποιήσεων Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης, υποστήριξε µε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η φετινή χρονιά θα κλείσει γύρω στους 140.000 τόνους.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έκπληξη, µε τους παράγοντες της αγοράς να τις αποδίδουν σε κάποιο παιχνίδι των ισχυρών συντελεστών του κλάδου. Βέβαια σε ό,τι αφορά τις τιµές, η εξήγηση του κ. Αντωνιάδη, είναι η µεγάλη παραγωγή της Ισπανίας, η οποία «ασφαλώς και πιέζει την τιµή στα επίπεδα τα σηµερινά που είναι γύρω στα 3 ευρώ για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».
Πάντως, καλοί γνώστες της αγοράς που επιθυµούν να διατηρήσουν την ανωνυµία τους, ανέφεραν στην Agrenda πως αυτή είναι µια πληροφόρηση που µπορεί να έφτασε «στα γραφεία της παλιάς Ελαΐδος και που µπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα, µπορεί όµως και όχι. Άλλωστε υπάρχει πάντα µια ποσότητα πάνω στο τραπέζι, και άλλη µια κάτω από αυτό». Η ίδια πηγή υποστήριξε πως πέρυσι διακινήθηκαν τουλάχιστον 40.000 τόνοι ελαιολάδου χωρίς παραστατικά, αποδίδοντας την πρακτική αυτή στην υψηλή φορολογία.
Επικαλούµενος δικές του πηγές, ο Νίκος Ρενιέρης, στέλεχος εξαγωγικής εταιρείας ελαιολάδου µε έδρα τα Χανιά, ανέφερε πως «η παραγωγή είναι σίγουρα µειωµένη και µάλλον θα κυµανθεί ανάµεσα στους 160.000 µε 170.000 τόνους». Μια ίσως περισσότερο ολοκληρωµένη εικόνα γύρω από τη φετινή παραγωγή, θα µπορούσε να έχει η βιοµηχανία του πυρηνελαίου, δεδοµένου ότι συλλέγει από τα ελαιουργεία και επεξεργάζεται τα υπολείµµατα της αρχικής ελαιοπαραγωγής. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Agrenda µε τον Μανώλη Γιαννούλη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο της «ΕΛΣΑΠ Α.Ε. Ελαιουργικές Επιχειρήσεις» και της Ε∆ΟΕ, ο ίδιος εκτίµησε πως η φετινή παραγωγή αναµένεται να είναι γύρω στους 180.000 µε 200.000 τόνους.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα εκτάκτως την Παρασκευή 8 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Fresher