BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Απαγόρευση φυτεύσεων αμπέλου ως το 2050 και μπλόκο στο αποθεματικό

Την επέκταση της απαγόρευσης των φυτεύσεων αμπέλου έως το 2050 αλλά και τη μη δυνατότητα δημιουργίας εθνικών αποθεματικών για τις νέες άδειες, που δεν χρησιμοποιήθηκαν, ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου τη Δευτέρα 1 Απριλίου.

ampeli-fyteusi_2

Μαρίνα Σκοπελίτου

115
8

Οι δύο αυτές ρυθμίσεις αναμένεται να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς, και όχι μόνο, μιας και αντιτίθενται ευθέως στα αιτήματα που εξέφραζε ο κλάδος. Όπως αναφέρεται στο site του Ευρωκοινοβουλίου το σχήμα αδειών φύτευσης, με ισχύ από το 2016 έως το 2030, θα πρέπει να επεκταθεί έως το 2050. Η Κομισιόν θα πρέπει να αξιολογεί τα αποτελέσματά του κάθε 10 χρόνια, ξεκινώντας από το 2023, και εφόσον κρίνεται απαραίτητο να καταθέτει προτάσεις που θα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά του.

Περαιτέρω, οι νομοθέτες πρότειναν να δοθούν περισσότερες πληροφορίες στους καταναλωτές για το προϊόν. Ειδικότερα, οι ετικέτες οίνου θα πρέπει να παρουσιάζουν διατροφικές δηλώσεις ή τουλάχιστον την ενεργειακή αξία του προϊόντος και τον κατάλογο των συστατικών ή ένα link που θα παραπέμπει στην αντίστοιχη λίστα.

Οι Ευρωβουλευτές, επίσης, απέρριψαν την πρόταση για την ένταξη της Vitis Labrusca, μίας αμερικάνικης ποικιλίας σταφυλιών, στην ευρωπαϊκή αμπελουργική παραγωγή. Αρνήθηκαν να άρουν την απαγόρευση στις εξής έξι ποικιλίες: Noah, Othello, Isabell, Jacquez, Clinton και Herbemont. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι οι συγκεκριμένες ποικιλίες θα μπορούσαν να αναφυτευθούν στους υπάρχοντες ιστορικούς αμπελώνες, αρκεί οι φυτεμένες επιφάνειες να μην αυξάνονται.

Τέλος, τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου ενέκριναν τη δημιουργία δύο νέων επίσημων κατηγοριών στην αμπελοοινική νομοθεσία για τα κρασιά μηδενικού ή ελάχιστου αλκοολικού τίτλου, χωρίς όμως ένδειξη καταγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κείμενο εγκρίθηκε με 29 ψήφους «υπέρ» και 7 «κατά»  και αποτελεί την πρώτη από τις τρεις νομοθετικές πράξεις που συνιστούν την μετά το 2020 ΚΑΠ. Βέβαια, το εγκεκριμένο κείμενο δεν θα φτάσει στο στάδιο της ολομέλειας κατά την τρέχουσα νομοθετική περίοδο. Μετά τις εκλογές του Μαΐου, η Διάσκεψη των Προέδρων του επόμενου Κοινοβουλίου θα αποφανθεί για την πορεία του.

Η ανακοίνωση του ΣΕΟ στο Facebook

«ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ

Αυτή την εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε πάνω στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς και την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2020.

Μεταξύ άλλων ψηφίστηκαν τα εξής σημεία:

  • Η επέκταση της απαγόρευσης των φυτεύσεων έως το 2050
  • Η μη δυνατότητα δημιουργίας εθνικών αποθεματικών για τις νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται
  • Η συνέχιση των προγραμμάτων προβολής και προώθησης του κρασιού στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων στήριξης.
  • Η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου: μόνο ποικιλίες του είδους Vitis Vinifera και υβρίδια τους θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή κρασιού.
  • Η δυνατότητα παραγωγής οίνων ΠΟΠ και από υβρίδια του είδους Vitis Vinifera, όπως ισχύει για του οίνους με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.
  • Η εισαγωγή διατάξεων σχετικών με την υποχρέωση αναγραφής στις ετικέτες της διατροφικής αξίας και του καταλόγου των συστατικών στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.
  • Η δημιουργία δύο νέων επίσημων κατηγοριών στην αμπελοοινική νομοθεσία για τα κρασιά μηδενικού ή ελάχιστου αλκοολικού τίτλου, χωρίς όμως ένδειξη καταγωγής
  • Ο εκμοντερνισμός της νομοθεσίας που διέπει τους αρωματικούς οίνους
  • Ο περιορισμός των κονδυλίων που αφορούν σε επενδύσεις, μέτρα καινοτομίας και προώθησης για τις μεγάλες οινοποιητικές εταιρείες

Ο ΣΕΟ είναι αντίθετος στην επέκταση της απαγόρευσης των φυτεύσεων έως το 2050 καθώς και στην μη δυνατότητα δημιουργίας εθνικών αποθεματικών για τις νέες άδειες φύτευσης και θα συνεχίσει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου».

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

28-10-2020 16:20James Robert Macdonald

Γιασας Εχω μια απορια ειμαι νεος σε ολλα αυτα δηλαδη απαγορευεται σε καποιον να φυτεψη αμπελια σας ευχαριστω εκ τον προτερων

Απάντηση

15-04-2020 11:25ΛΑΜΠΗΣ

Αυτοί τελικά έχουν σκοπό να αφανίσουν την ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Τι κάνουν οι δικοί μας εκλεγμένοι ???? Μόνο τον μισθουλάκο τους κοιτάνε???

Απάντηση

09-07-2019 09:10Μαρία Βαρσαμά

Ας αφήσουν τον πρωτογενή τομέα ήσυχο επιτέλους...

Απάντηση

24-06-2019 21:48Νικος

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Α. Τσίπρας

Απάντηση

24-06-2019 13:33ΙΩ

Παραπλανητικός ο Τίτλος. Η ανακοίνωση της ΕΕ περιέχει και επωφελή στοιχεια

Απάντηση

22-06-2019 21:18ΜΙΧΑΛΗΣ

ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ.

Απάντηση

13-04-2019 09:27Paris

Σε περιοχές που δεν μπορούν να βασιστούν Στην βαριά βιομηχανία, και έχουν τα φόντα Να βάση εδάφους και παντώς καιρού, Να στηρίξουν την οικονομία τους με την Παραγωγή διαφόρων Αγορά προϊόντων Θα πρέπει να είναι ελεύθερη η επιλογή Επιχειρηματικότητας, και ο στόχος παραγωγής! Θα πρέπει μόνο να αποφευχθεί η επιδότησολαγνεία Η εικονική εκμετάλλευση παραγωγής, Και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος! Ωπος δυστυχώς συνηθιζεται! Θα πρέπει να προωθηται η επιχειρηματική δραστηριότητα εκπαιδευμένων, οι οποίοι Θα ξεκινούν επιχειρήσεις παραγωγής επεξεργασίας και συσκευασίας, και θα τοποθετούν κεφάλαια Είτε από θέματα είτε υπό μορφή δανεισμού, Και καθώς θα καλύπτουν τις προδιαγραφές Και τους κανονισμούς σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής τους δράσης! Π πι απαγόρευσεις των επιχειρηματικοτήτων Αποδεικνύουν ανικανότητα ανυπαρξία και ολιγωρία διευθετήσεις επιχειρηματικών ζητημάτων την προσέλκυση νέων εργασιών και της κοινωνικής εξέλιξης! Μία τέτοια γενική αρχή που κατευθύνεται σε τέτοιες απαγορεύσεις έχει αποτύχει, Και καλό θα ήταν η ελεύθερη επιλογή του καθενός, Αν θα πρέπει να συμμετάσχει στην απαγόρευση, Ή αν θα αποσπαστεί και θα συνεχίσει ελεύθερα μόνος του!

Απάντηση

09-04-2019 01:25Πιστις Πατρις

ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία