Με ζηµιά 23 λεπτά το κιλό πουλούν αυτό το διάστηµα οι Έλληνες χοιροτρόφοι, αντιµετωπίζοντας µάλιστα και δυσκολίες διάθεσης του προϊόντος, σε µια ελλειµµατική αγορά όπως είναι η ελληνική όπου µετά βίας η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το 25% της ζήτησης.
Με ζηµιά 23 λεπτά το κιλό πουλούν αυτό το διάστηµα οι Έλληνες χοιροτρόφοι, αντιµετωπίζοντας µάλιστα και δυσκολίες διάθεσης του προϊόντος, σε µια ελλειµµατική αγορά όπως είναι η ελληνική όπου µετά βίας η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το 25% της ζήτησης.
Έτοιµος να αποτινάξει το βαρίδι της εµπορικής δυσκαµψίας φαίνεται πως είναι ο εγχώριος κλάδ...
Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Έλληνες χοιροτρόφους να εκµεταλλευτούν τη µεγάλη µείωση...
Έξι πτήσεις τσάρτερ που θα μεταφέρουν περισσότερες από 4.000 υψηλής ποιότητας χοιρομητέρες...
Σε πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας και αγοραπωλησιών ζώντων ζώων χοίρων αλλά και εμπορίας κρέατος σε συνδυασμό με αυστηρή επιτήρηση των ζωνών γύρω από την εστία τη...
Στην λήψη δραστικών μέτρων με θανάτωση όλων των χοιρινών της οικόσιτης εκμετάλλευσης στη Νιγρίτα Σερρών όπου εντοπίστηκε το επιβεβαιωμένο κρούσμα πανώλης των χο...
Στα 1,75 ευρώ το κιλό το εγχώριο προϊόν, µε οµαλή εµπορική ροή, αύξηση τιµής που οφείλεται στη µείωση της προσφοράς από γειτονικές χώρες.
Στα θετικά η αυξηµένη ζήτηση και η µειωµένη προσφορά από γειτονικές χώρες.
Η αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των υφιστάμενων μέτρων για την αποτροπή της εισόδου της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.
Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρμόδιες κτηνιατρικές και υγειονομικές αρχές της χώρας μετά την επιβεβαίωση εστίας Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) στη Βουλγαρία, μόλις 1,2 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα.
Σε υποχρεωτική απογραφή όλων των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων εντατικής, εκτατικής, οικόσιτης εκτροφής) καλεί έως τις 30/08/2019, το Τμήμα Κτηνιατρικής Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε χώρες της ΕΕ και τη μετακίνηση τους στη γειτονική Βουλγαρία.
Κλιμάκια με κτηνιάτρους και επιθεωρητές βρίσκονται σε επαγρύπνηση στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία, ελέγχοντας και δηλώνοντας κάθε φορτίο που θα μπορούσε να αποτελέσει «φορέα» της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην χώρα μας. Η κατάσταση έχει ανησυχήσει τις ευρωπαϊκές αρχές αφού μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, οι εστίες πολλαπλασιάστηκαν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με τελευταίο το πέρασμα σε μικρή χοιροτροφική μονάδα στη Σλοβακία.
Έγιναν 10 οι χώρες εντός των συνόρων της Ευρώπης, οι οποίες αναφέρουν κρούσματα της επιδημίας της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, καθώς προ ολίγων 24ώρων, η Σλοβακία ενημέρωσε μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, πως μια μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα στην επικράτειά της, με μόλις τέσσερεις χοίρους, βρέθηκε μολυσμένη με την ασθένεια.
Εντείνονται οι έλεγχοι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με απαγορεύσεις στις εισαγωγές βουλγάρικου χοιρινού, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης που επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη γειτονική Βουλγαρία. Την ίδια στιγμή, η Σλοβακία γίνεται η δέκατη χώρα εντός των συνόρων της Ευρώπης που αναφέρει κρούσμα της ασθένειας.
Σε περισσότερες από δέκα περιοχές της Βουλγαρίας, εντοπίζονται οι εστίες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων με αποτέλεσμα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στη χώρα ήδη έχει μεταβεί κτηνιατρικό κλιμάκιο της ΕΕ, για να εξετάσει αν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα αναχαίτισης της.
Το μεγαλύτερο κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην επικράτεια της Πολωνίας καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, με έναν χοιροτρόφο να καλείται να θανατώσει 8.000 χοίρους σ την περιφέρεια Ποντλάσκι, στα ανατολικά της χώρας. Το κρούσμα αυτό έρχεται μετά την εκδήλωση της ασθένειας σε ένα αγρόκτημα 1.800 χοίρων στην ίδια χώρα, όταν στα μέσα Μαΐου η αφρικανική πανώλη των χοίρων εντοπίστηκε στην περιοχή Βαρμια-Μασουρια.
Η γενετική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου Genus, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη χοίρων που είναι ανθεκτικοί στο σύνδρομο αναπαραγωγικού και αναπνευστικού συστήματος των χοίρων (PRRS).
Η Κίνα φέρεται να σχεδιάζει αύξηση στις εισαγωγές προϊόντων χοιρινού από τις ΗΠΑ σε μια ένδειξη καλής θέλησης προκειμένου να λάβει τέλος η εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες διαμέσου της αγοράς μεγάλων ποσοτήτων αγροτικών αγαθών.
Η επιδημία της πανώλης των χοίρων, επεκτείνεται στην Ιαπωνία, με τις τοπικές αρχές σε πέντε κεντρικές και δυτικές περιφέρειες να αναφέρουν την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου ότι δυσκολεύονται να περιορίσουν τον επικίνδυνα μεταδοτικό ιό, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα των ανθισμένων κερασιών, τον Σεπτέμβριο.
Τιμές και ζήτηση πέρα από χοιροτροφικές μονάδες χτυπά η αφρικανική πανώλη των χοίρων στην Κίνα, με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να καταγράφουν απώλειες εσόδων στις εκτιμήσεις κερδών τους. Την ίδια στιγμή η τιμή των πουλερικών ανεβαίνει κατακόρυφα στη χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή και κατανάλωση χοιρινού, όντας το δεύτερο αγαπημένο είδος κρέας των καταναλωτών εκεί.
Τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, κτηνοτροφική μονάδα με χοίρους στην Κίνα, χτύπησε η θανατηφόρος ασθένεια της αφρικανικής πανώλης. Το κρούσμα όπως μεταδίδει το Reuters, αφορά σε επιχείρηση ξένων συμφερόντων, στην οποία μάλιστα συμμετέχει και ένα Δανικό fund.
Σε οριακά επίπεδα κινούνται φέτος οι τιµές παραγωγού στο ελλειµµατικό ελληνικό χοιρινό, δεδοµένου ότι η χώρα µας έχει αυτάρκεια σε ποσοστό µόλις 25%. Οι τιµές λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν ξεπερνούν τα 1,25 ευρώ το κιλό (τιµή ζώντος ζώου), ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο κυµαίνονταν στο 1,40 ευρώ το κιλό.