Η µείωση αυτή, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών από ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως από τη Ρουµανία και τη Βουλγαρία που έχουν αυξήσει την παραγωγή τους. Να σηµειωθεί ότι η τιµή των εισαγόµενων σφαγµένων ζώων, ολόκληρα µε δέρµα, είναι έως 1,80 ευρώ, ενώ τα ελληνικό πωλούνται προς 2 ευρώ.
Αν και οι παραγωγοί δεν ανησυχούν ότι τα ελληνικά χοιρινά θα µείνουν απούλητα, ωστόσο έχουν χάσει την ελπίδα τους ότι η τιµή θα ανέβει το επόµενο διάστηµα. Μια τιµή, η οποία σύµφωνα µε τους ίδιους δεν αφήνει κέρδος µιας και το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 1,20 ευρώ το κιλό, µε τις ζωοτροφές να αποτελούν το µεγαλύτερο έξοδο. Όσον αφορά την τιµή καταναλωτή, οι παραγωγοί µας λένε ότι στο κρεοπωλείο το χοιρινό κρέας πωλείται στα 3-5 ευρώ το κιλό.