Σε ό,τι αφορά το χοιρινό, πηγές του businesstimes.cn, προσδιορίζουν το μέγεθος σε 300.000 μετρικούς τόνους φέτος, με τους 200.000 τόνους να αφορούν το πρώτο εξάμηνο. Εκτιμήσεις μιλούν για διεύρυνση των κινεζικών εισαγωγών κατά 81%, σε σύγκριση με εκείνες του 2017, πριν δηλαδή από την επιβολή δασμών.
Η πρόθεση της Κίνας που επικοινωνείται για μεγάλες εισαγωγές αγροτικών αμερικανικών προϊόντων δίνει ελπίδες κατευνασμού της εμπορικής διένεξης που χαρακτηρίστηκε από την εκατέρωθεν επιβολή δασμών, που έχει επηρεάσει σημαντικά το εμπόριο.
Ωστόσο, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η ζήτηση για αυτές θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των προσπαθειών του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει την αφρικανική πανώλη των χοίρων (African swine fever) που εξαπλώνεται γρήγορα, επιφέροντας θανάσιμο πλήγμα στα γουρούνια, με εκατοντάδες να έχουν σφαγιαστεί σε πολλές φάρμες σε όλη τη χώρα. Από τη στιγμή που ξέσπασε η νόσος τον περασμένο Αύγουστο, συνέθλιψε την παραγωγή προϊόντων χοιρινού, που περιορίστηκαν κατά 15% στην αγορά. Η Κίνα θεωρείται ο μεγαλύτερος καταναλωτής χοιρινού παγκοσμίως.
Η κινεζική κυβέρνηση μεταφέρεται ότι έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωσή της λαμβάνοντας μέτρα όπως η απαγόρευση των εισαγωγών και εξαγωγών εμπορευμάτων χοιρινού. Η ασθένεια δεν έχει αποδειχτεί να έχει αντίκτυπο στον άνθρωπο.
Ο Pan Chenjun, αναλυτής της Rabobank International στο Χονγκ Κονγκ είπε στο businesstimes.cn ότι όλες οι εισαγωγές πρωτεϊνών της Κίνας ενδέχεται να αυξηθούν προσθέτοντας ότι ακόμη και οι ενισχυμένες εισαγωγές από την Αμερική δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη που διαπιστώνεται.
Η εξάπλωση της νόσου στην Κίνα, οδήγησε επίσης σε άνοδο την τιμή κρέατος στη χώρα, και σε μεγάλες εβδομαδιαίες εισαγωγές χοιρινού από τις ΗΠΑ παρά τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας περιμένει το σύνολο των κινεζικών εισαγωγών να κυμανθεί στο 28% το 2019. Η Βραζιλία αναμένεται να είναι η περισσότερο ευνοημένη χώρα από τις αυξημένες κινεζικές εισαγωγές.
Πηγή: enbusinesstimes.cn