BACK TO
TOP
Χοιροτροφία

Σε κλοιό αφρικανικής πανώλης χοίρου Βουλγαρία και Ρουμανία

Σε περισσότερες από δέκα περιοχές της Βουλγαρίας, εντοπίζονται οι εστίες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων με αποτέλεσμα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στη χώρα ήδη έχει μεταβεί κτηνιατρικό κλιμάκιο της ΕΕ, για να εξετάσει αν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα αναχαίτισης της.

731566

Μαρία Γιουρουκέλη

3
0

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της χώρας η θανάτωση 17.000 χοίρων σε εκμετάλλευση μεγάλης εμπορικής αξίας στο χωριό Νικόλοβο, στην περιφέρεια του Ρούσε, ήταν ένα από τα πρώτα «βήματα» για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η Βουλγαρία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, ιδιοκτήτες χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων δηλώνουν ότι οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο από τη νόσο είναι τεράστιες και οι οικονομικές αποζημιώσεις που πρόκειται να δοθούν δεν επαρκούν για να καλύψουν το μέγεθος της ζημιάς στις μονάδες τους.

Μάλιστα, τρεις από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις εμπορικής αξίας χοίρων, που τροφοδοτούν τη βουλγαρική αγορά κρέατος με περίπου 1/3 του συνόλου των προϊόντων βρίσκονται στο δήμο Σλίβο Πόλε, που επλήγη από την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Ο δήμαρχος Βαλεντίν Ατανάσοφ δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου.

Στη Ρουμανία, δε εντοπίστηκαν 416 εστίες κρουσμάτων σε περισσότερες από εκατό περιοχές της χώρας και έχουν ήδη θανατωθεί 372.325 χοίροι από κτηνοτροφικές μονάδες. Εξάλλου, η αρμόδια υπηρεσία της Ρουμανίας, ANSVSA, ανακοίνωσε ότι κρούσματα αφρικανικής πανώλης εντοπίστηκαν και σε αγριόχοιρους, με τον αριθμό τους να υπερβαίνει τα 1000.

Για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, οι αρχές εφιστούν την προσοχή στους κτηνοτρόφους, καλώντας τους να συνεργαστούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και σε περίπτωση που τα ζώα έχουν νοσήσει, να θανατωθούν.

Η ANSVSA ανακοίνωσε, επίσης, ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν επηρεάζει τους ανθρώπους, όμως ο αντίκτυπος της νόσου είναι κυρίως οικονομικός, καθώς προκαλεί σημαντικές οικονομικές ζημιές και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.

Στο μεταξύ, επαγρύπνηση όλων των φορέων μετά τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία συνιστά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η επιζωοτία της νόσου στη Βουλγαρία είναι σε εξέλιξη, με κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους, αγριόχοιρους και σε μία εκμετάλλευση μεγάλης εμπορικής αξίας.

Τον Αύγουστο του έτους 2018 επιβεβαιώθηκε η 1η εστία της νόσου σε οικόσιτους χοίρους στην περιφέρεια της Βάρνας.

Για το έτος 2019, συνολικά μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 15 εστίες σε οικόσιτους χοίρους, εντός του Ιουλίου (9 στην περιοχή Pleven, 1 στην περιφέρεια Burgas, 1 στην περιοχή Vratsa, 1 στην περιοχή Targovishte και 3 στην περιοχή Ruse), 19 σε αγριόχοιρους με τις 4 τελευταίες εστίες να έχουν καταγραφεί από 15/07 έως 18/07 στις περιοχές Dobrich, Targovishte και Ruse και μία εστία στις 19 Ιουλίου σε μεγάλη «εμπορική χοιροτροφική μονάδα» στην περιφέρεια Ruse, «στα σύνορα με Ρουμανία», στην οποία από τους 17.590 χοίρους πέθαναν οι 191 λόγω της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι θανατώθηκαν, σύμφωνα με το ισχύον για τη χώρα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η 9η εστία βρέθηκε νοτιανατολικά και σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση (~235-240, χλμ.) από τις προηγούμενες, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί και δηλωθεί ενδιάμεσα κρούσματα από τις αρμόδιες αρχές. Η νόσος βρίσκεται πλέον κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας (~29 χλμ.) και σε απόσταση ~100 χλμ από τα σύνορα της Ελλάδας από Έβρο και ~ 350 χλμ. από τον Προμαχώνα Σερρών. Η συγκεκριμένη εστία απέχει ~ 86 χλμ. από την πρώτη εστία του 2018 (31/08 στην περιφέρεια της Βάρνας), που εμφανίστηκε σε οικόσιτους χοίρους, δηλαδή η νόσος μετακινήθηκε σε διάστημα μικρότερου του χρόνου 86 χλμ.. Επίσης απέχει ~ 100 χλμ. από την 1η εστία του 2019 (2ος μήνας) που εμφανίστηκε σε αγριόχοιρο, δηλ. η νόσος μετακινήθηκε 100 χιλιόμετρα σε διάρκεια 5 μηνών.

Για την αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα και στην περιφέρειά μας, είναι απαραίτητη η συνεργασία υπηρεσιών, η επαγρύπνηση κτηνιάτρων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), κατόχων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, υπεύθυνων σφαγείων, εμπόρων, κυνηγών, φορέων διαχείρισης απορριμμάτων των αεροδρομίων και των λιμένων, κυνηγετικών συλλόγων, θηροφυλάκων, δασικών υπηρεσιών, ορειβατικών συλλόγων, Φορέων Διαχείρισης βιοτόπων, ομίλων πεζοπορίας και συλλόγων κτηνοτρόφων, προς άμεση ενημέρωση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής για οποιαδήποτε υποψία Αφρικανικής Πανώλης σε εκμεταλλεύσεις χοίρων (εντατικών, ημιεκτατικών εκτροφών μαύρων χοίρων, οικόσιτων χοίρων για ιδιωτική χρήση), ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Υ.Α. 260918/22.01.2009 (ΦΕΚ Β’ 75).

Κριτήρια όπως «η δυναμικότητα, η εμπορική δραστηριότητα, τα μέτρα βιοασφάλειας, ο πληθυσμός των χοίρων, η πυκνότητα των εκμεταλλεύσεων σε μια περιοχή, η παρουσία παραγόντων κινδύνου (ποτάμια, λίμνες υδατοσυλλογές)» λαμβάνονται υπόψη για την εκτίμηση της επικινδυνότητας μιας εκμετάλλευσης ή περιοχής, στο πλαίσιο της επαγρύπνησης και εντατικής επιτήρησης για τη νόσο, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και διερεύνηση οποιασδήποτε υποψίας της νόσου.

Στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης της νόσου, θα πρέπει να διενεργείται λήψη δειγμάτων αίματος (ολικού και ορού) σε ζώντα ζώα και λήψη δειγμάτων από το σπλήνα, λεμφογάγγλια, οστών (για εξέταση του μυελού των οστών) από νεκρά ζώα, με συμβατή κλινική εικόνα. Η δειγματοληψία και αποστολή των δειγμάτων θα πρέπει να διενεργούνται πάντα σε συνεννόηση με το αρμόδιο εργαστήριο (Κτηνιατρικό Κέντρο Αθηνών).

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία