Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές και υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή από τις 5 Νοεμβρίου, όταν επιβεβαιώθηκε εστία Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στη Βουλγαρία, μόλις 1,2 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα.
Τα μέχρι τώρα ληφθέντα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν την πρόσληψη 46 κτηνιάτρων, ρύθμιση θήρας αγριόχοιρου, εντατικοποίηση ελέγχων στα οχήματα μεταφοράς χοίρων, επαναλειτουργία των υποδομών απολύμανσης οχημάτων στα σημεία εισόδου των περιοχών υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το υπουργείο, στην διυπουργική σύσκεψη υπό την υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή και με τη συμμετοχή του υφυπουργού εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, των γενικών γραμματέων φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων, Κωνσταντίνου Αραβώση και αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Γεώργιου Στρατάκου και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, διαπιστώθηκε η ανάγκη, αυστηροποίησης και εντατικοποίησης των μέτρων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. «Τα μέτρα εξειδικεύονται και τίθενται σε άμεση εφαρμογή» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ενώ σημειώνει πως στην σύσκεψη κρίθηκε ότι τα μέτρα αυτά αποδείχθηκαν αποτελεσματικά αφού δεν υπάρχει κρούσμα της Αφρικανικής πανώλους των χοίρων στην ελληνική επικράτεια. Ας σημειωθεί ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται σε καμιά περίπτωση στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.