Το κρούσμα αν μη τι άλλο σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υπουργό Μάκη Βορίδη, σε έκτακτη συνέντευξη το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου, να αναφέρει πως δυστυχώς τα προληπτικά μέτρα που έλαβε όλο το προηγούμενο διάστημα η χώρα μας για την αποτροπή της ασθένειας που πλήττει μόνο τα ζώα (σ.σ στη γειτονική Βουλγαρία θανατώθηκαν 120.000 χοίροι), δεν στάθηκαν ικανά για να την εμποδίσουν. Μάλιστα, όπως είπε ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημιολογική έρευνα και πως ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος μετάδοσης δηλαδή αν προήλθε από ζωοτροφές, αγριόχοιρους κ.λπ, ενώ σχετικά έχει ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που μπορεί να πληγούν, υπογράμμισε ότι υπάρχει σχετικό πλαίσιο που το ρυθμίζει χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. «Αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας», ανέφερε.
Επί του παρόντος, με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου έχει:
- έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο εφαρμογής που προβλέπει μεταξύ άλλων: ακριβή περιγραφή της περιοχής, άμεση θανάτωση όλων των ζώων στην εκτροφή της οποίας εντοπίστηκε το κρούσμα (σ.σ στη συγκεκριμένη οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση θανατώθηκαν 31 ζώα).
- θα γίνει άμεση απογραφή όλων των χοίρων και επιβεβαίωση στοιχείων για όλες τις εκτροφές, καταγεγραμμένες και μη καθώς και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων.
Να σημειωθεί πως κλιμάκιο του υπουργείου, με επικεφαλής την υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή και το γενικό γραμματέα Γιώργο Στρατάκο, βρίσκεται ήδη στην ΠΕ Σερρών προκειμένου να συντονίσουν τα μέτρα πρόληψης εξάπλωσης της πανώλης.
Τέλος, ο κ. Βορίδης πρόσθεσε πως για 40 μέρες ισχύουν περιοριστικά μέτρα στα μετακινήσεις και σε ακτίνα 10 χλμ από τη συγκεκριμένη εκτροφή, καθώς αποφασίστηκε:
- Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.
- Η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
- Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.
Την έντονη ανησυχία για την δυσμενή αυτή εξέλιξη εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας, ο οποίος ήταν παρών στην συνέντευξη τύπου.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε για το κρούσμα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων το οποίο εντοπίστηκε σε οικόσιτη εκμετάλλευση στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας Σερρών.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει κανείς απολύτως λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία, καθώς, όπως τόνισε η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ενεργοποίησαν το σχετικό πρωτόκολλο το οποίο περιλαμβάνει χωρική οριοθέτηση σε δύο ζώνες ακτίνας τριών και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα, μέσα στις οποίες λαμβάνεται ήδη μία σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ζωονόσου.
O Υπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα, καθώς είναι η μόνη χώρα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οικειοθελώς και χωρίς να έχει αντιμετωπίσει κρούσμα, έθεσε σε εφαρμογή τον κανονισμό που προβλέπει αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της, προσθέτοντας ότι για το γεγονός έχει ήδη ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Βορίδης σημείωσε μάλιστα ότι επιτόπου βρίσκεται κλιμάκιο υπό την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή και τον Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο προκειμένου μαζί με τους κτηνιάτρους της Περιφερειακής Διευθύνσεως, να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε
Το κρούσμα επιβεβαίωσε το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, της οποίας το εργαστήριο είναι Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη διάγνωση της ΑΠΧ.
Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Οκτώβριο οι αρμόδιες κτηνιατρικές και υγεινομικές αρχές της χώρας ήταν σε αυξημένη επιφυλακή καθώς είχε επιβεβαιωθεί εστία της αφρικανικής πανώλης χοίρων στην γειτονική Βουλγαρία, μόλις 1,2 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα. Μάλιστα, στις περιφερειακές ενότητας Δράμας και Ξάνθης που βρίσκονταν πλησίον της εστίας εφαρμόζονταν ήδη αυξημένα μέτρα επιτήρησης της νόσου, ενώ για τις ανάγκες των αυξημένων ελέγχων είχε προχωρήσει η πρόσληψη 46 κτηνιάτρων.
Αναφορικά πάντως με το κρούσμα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ίστοί του νεκρού χοίρου απεστάλησαν στο εργαστήριο της Διεύθυνσης και αφού εξετάστηκαν με σύγχρονες μοριακές διαγνωστικές μεθόδους σύμφωνα με τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Επιζωοτιών και επιβεβαιώθηκε η συγκεκριμένη νόσος των ζώων η οποία τονίζεται δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία.
Άμεσα συγκλήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού, Μάκη Βορίδη και με τη συμμετοχή της Υφυπουργού, Φωτεινής Αραμπατζή, του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου και υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου, κατά την οποία αποφασίστηκε η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου των ζώων.
Άμεσα εφαρμόζονται τα εξής:
- Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.
- Η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
- Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.
Για την εφαρμογή των μέτρων αυτών υπεύθυνες ορίστηκαν οι οικείες Κτηνιατρικές Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές και Δημοτικές Αρχές.
Επίσης σε διαρκή συνεδρίαση βρίσκονται τα μέλη τόσο του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου της ασθένειας όσο και του αντίστοιχου Τοπικού.
Στις Σέρρες μεταβαίνει κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο ο οποίος θα συνοδεύεται από τον κτηνίατρο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, Γιώργο Κόμητα και Καθηγητές των Κτηνιατρικών Σχολών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών.
Tέλος, το υπουργείο επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ότι η συγκεκριμένη νόσος των ζώων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.
07-02-2020 18:57Crhis
Τι εφάγε και τι προέλευσης είναι αυτά .
Απάντηση07-02-2020 04:12John Wood
https://www.id-vet.com/produit/id-screen-asf-oral-fluids-biwell/
Απάντηση07-02-2020 04:11John Wood
https://www.id-vet.com/produit/id-screen-asf-oral-fluids-biwell/
Απάντηση