BACK TO
TOP
Χοιροτροφία

Με πτήσεις charter εισάγει χοιρομητέρες βάσει σχεδίου η Κίνα εν μέσω πανδημίας

Έξι πτήσεις τσάρτερ που θα μεταφέρουν περισσότερες από 4.000 υψηλής ποιότητας χοιρομητέρες έχουν φτάσει εν μέσω πανδημίας στην Κίνα από την Γαλλία. Είναι οι πρώτες από τις δεκάδες αποστολές που θα ακολουθήσουν, επιδοτούμενες από το Πεκίνο, με στόχο την ανάπτυξη εκ νέου του κοπαδιού του μεγαλύτερου παραγωγού χοιρινού κρέατος παγκοσμίως.

charter

12
0

Η Κίνα κινείται με γρήγορους ρυθμούς στην προσπάθεια να ανασυγκροτήσει την παραγωγή της, έπειτα από την καταστροφική επέλαση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία ασθένεια από το 2018 έως σήμερα αποδεκάτισε το κοπάδι της, μειώνοντας το κατά 60%.

Με την ζήτηση για χοιρινό κρέας στην Κίνα να ανακάμπτει έπειτα από την δοκιμασία του κορωνοϊού, τα αποθέματα της χώρας δοκιμάζονται εκ νέου, με τις τιμές να ξεφεύγουν ξανά, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση στην ασιατική χώρα, αφού το χοιρινό κρέας είναι εξαιρετικά λαοφιλές.

Η κάθε πτήση κοστίζει μέχρι και 1,5 εκατ. δολάρια. Δύο έγιναν τον Ιανουάριο, ενώ τον προηγούμενο μήνα ακολούθησαν ακόμα δύο, φτάνοντας τον αριθμό των χοιρομητέρων που έφτασαν στην Κίνα στις 3.400. “Είναι όπως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχασαν το μισό τους κοπάδι και πρέπει να το αναπληρώσουν” εξηγεί στο Reuters η Μαρί Πουσπαρατζαλινγκάμ, στρατηγικός σύμβουλος της Axiom, μιας γαλλικής εταιρείας που ειδικεύεται στην γονιδιοματική χοίρων, η οποία έχει αναλάβει αυτό το ακριβό έργο.

Η Κίνα εισάγει χοιρομητέρες γιατί θέλει να εκμεταλλευτεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες στην γενετική βελτίωση ζώων, που επιτρέπουν στο κάθε ζώο να γενά μέχρι και 16 χοίρους σε κάθε περίοδο.

Επιπλέον 500 χοίροι από την ολλανδική εταιρεία Topigs Norsvin θα αξιοποιηθούν σε μια φάρμα αναπαραγωγής, με σκοπό την ανάπτυξη ενός νέου κοπαδιού 20 εκατ. χοίρων το επόμενο διάστημα.

Το συγκεκριμένο έργο έχει αναλλάβει η κινεζική εταιρεία παραγωγής χοιρινού κρέατος Dekang Group. Όλα αυτά γίνονται εν αρμονία της γραμμής της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις επιδοτεί μικρές και μεγάλες εκμεταλλεύσεις με 270 ευρώ για κάθε εισαγωγή χοίρου που πραγματοποιούν.

Μια τέτοιας κλίμακας επιχειρούμενη αλλαγή στην παραγωγή χοιρινού κρέατος, αναμένεται ότι θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, τόσο στις τιμές του προϊόντος που λογικά θα υποστούν διόρθωση, όσο και στην αγορά ζωοτροφών, αφού οι ανάγκες της Κίνας θα αυξηθούν τόσο απότομα όσο υποχώρησαν λόγω της πανώλης.

Ήδη το συνολικό κοπάδι της χώρας έχει αυξηθεί κατά 2,8% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ ο αριθμός των μικρών χοίρων αυξήθηκε και αυτός κατά 7,3% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Γεωργίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία