BACK TO
TOP
Ιχθυοκαλλιέργειες

Πάνω από 1 δις ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια

Φέτος, ο ετήσιος κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ, το 80% των οποίων είναι εξαγωγές, ενώ τα επόμενα 5 χρόνια ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου στο πλαίσιο του 2ο Συμποσίου για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.

ΦΩΤΟ3_4

31
0

Ο υφυπουργός σημείωσε πως το υπουργείο θωράκισε την ελληνική υδατοκαλλιέργεια από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις διαδοχικές κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή και πολεμική σύρραξη), κινήθηκε ταχύτατα και διασφάλισε τους απαιτούμενους πόρους από το ΕΠΑΛΘ 2013-2020. «Προβλέπεται η ενίσχυση 150 ευρώ/τόνο ιχθυοτροφής και εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι τα ποσά που θα διατεθούν για την ενίσχυση του κλάδου στη χώρα μας, είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά άλλων Κρατών Μελών.

Επισήμανε ότι το ΥπΑΑΤ στηρίζει τον δυναμικό αυτό κλάδο με τους πόρους του ΠΑΛΥΘ (Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027), μέσω του οποίου θα διατεθεί για τον ειδικό στόχο της υδατοκαλλιέργειας το ποσό των 90 εκατ. € περίπου και απαρίθμησε τους στρατηγικούς στόχους στους οποίους εστιάζει το Υπουργείο  για τη ανάπτυξη του κλάδου:

  • Η βιώσιμη (περιβαλλοντικά και οικονομικά) και κοινωνικά υπεύθυνη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας.
  • Το όραμα και οι ποσοτικοί στόχοι περιλαμβάνουν την αύξηση της παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, μεσοπρόθεσμα (μέχρι το 2025) μέση ετήσια αύξηση 3% και μακροπρόθεσμα (μέχρι το 2030) μέση ετήσια αύξηση 5%, με παράλληλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.
  • Η ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών συνδέεται άρρηκτα με τον στόχο προστασίας των Ιχθυοαποθεμάτων και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
  • Η ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Με την εφαρμογή του Πολυετούς Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών και τους πόρους του ΠΑΛΥΘ (Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027), υπολογίζεται μια αύξηση των άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας (εργοστάσια ιχθυοτροφών, παραγωγής φελιζόλ, αλυσίδα διανομής) από 14.000 που είναι σήμερα σε περισσότερες από 20.000 σε ορίζοντα πενταετίας.
  • Η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού με την ίδρυση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) αποτελεί για το Υπουργείο κορυφαία προτεραιότητα.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις σχετικά με τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υδατοκαλλιεργειών, ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι «οφείλονται σε έλλειψη ενημέρωσης. Η υδατοκαλλιέργεια είναι η δραστηριότητα με τις λιγότερες επιπλοκές στο περιβάλλον. Συγκριτικά με άλλες δραστηριότητες έχει τη μεγαλύτερη αναλογία σε παραγωγή πρωτεΐνης». Επιπλέον, μίλησε για την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού ως προς την ενθάρρυνση της κοινωνικής αποδοχής και ότι σε συνδυασμό με τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας συμβάλλουμε στην δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης των περιοχών που φιλοξενούν αντίστοιχες μονάδες.



Εθνική προτεριότητα η ανάπτυξη των Ιχθυοκαλλιεργειών λέει ο Γεωργαντάς

Εθνική προτεραιότητα αποτελεί για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ανάπτυξη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, όπως τόνισε στο πλαίσιο του 2ο Συμποσίου για τις Ιχθυοκαλλιέργειες ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως είπε, πρόκειται για τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο παραγωγικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς το 80% των προϊόντων εξάγονται σε περισσότερες από 40 χώρες ενώ προσφέρει 12.000 και πλέον θέσεις εργασίας.

Υπογράμμισε ότι ο εν λόγω κλάδος «στηρίζει παραμεθόριες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας», ενώ, όπως σημείωσε, πρόκειται για οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα που συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τις ιχθυοκαλλιέργειες στις στρατηγικές επενδύσεις υπογραμμίζοντας ότι αν κάποια επένδυση πληροί τα κριτήρια των στρατηγικών επενδύσεων, μπορεί, μετά από αίτησή της, να ενταχθεί στο «EnterpriseGreece». Άλλες σημαντικές πηγές χρηματοδότησης για τον κλάδο είναι τα 500 εκατ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών καθώς και τα 480 εκατ. του Ταμείου Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο οποίο προβλέπονται- χρηματοδοτήσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ έως το 2025. Όπως ανέφερε, στο ΕΠΑΛΘ οι εντάξεις ανέρχονται στα 647 εκατ. ευρώ.

Επισήμανε ότι οι υδατοκαλλιέργειες συμβάλλουν στη διατροφική επάρκεια και στη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές καθώς όπως είπε «μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουμε κατέστη σαφής η σημασία της πρωτογενούς παραγωγής. Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, πλέον, θεωρείται ως βασική επενδυτική δραστηριότητα, στην οποία η πολιτεία οφείλει να δώσει προτεραιότητα. Την άποψη αυτή ήλθε να ενισχύσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Αναφερόμενος στις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο, ο κ. Γεωργαντάς, ως μια από αυτές που έρχεται ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας, ανέφερε την«παραγωγή εγχώριων πρώτων υλών για τον εμπλουτισμό του σιτηρέσιου των μονάδων εκτροφής ψαριών».

Παράλληλα, όπως είπε,«έχει ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση υδάτων – πέραν των θαλασσίων-και στην ενδοχώρα, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό τα πλούσια υδατικά αποθέματα της Ελλάδας, με τη δημιουργία ατομικών ή συνεργατικών μονάδων σε περιοχές που έχουν ανάγκη από οικονομική δράση ώστε να κρατήσουν πληθυσμό και να μείνουν ζωντανές».

Σημείωσε ακόμη ότι «η ιχθυοκαλλιέργεια εδραιώνεται ως ελληνική εμπορική γέφυρα σε όλη τη μεσογειακή λεκάνη, συσφίγγοντας σχέσεις και προσελκύοντας επενδύσεις από την Ευρώπη, την Αφρική, τον Αραβικό κόσμο και την Μέση Ανατολή».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία