BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι έχει αποδόσεις όμως όλα κρίνονται στα κόστη

Παρά τον έντονο ανταγωνισµό από τις χώρες της Βαλκανικής και της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν το τελευταίο διάστηµα οι κτηνοτρόφοι, τα αποθέµατα ελληνικού καλαµποκιού έχουν ως επί το πλείστον εξαντληθεί, µε αρκετούς εµπόρους να βασίζονται πλέον στις εισαγωγές προκειµένου να καλύψουν τις όποιες ανάγκες της αγοράς µέχρι την επόµενη συγκοµιδή.

3-Kalampoki-fakelos

3
0

Σύµφωνα µε τον γεωπόνο Γιάννη Ράγκο, για να είναι συµφέρουσα η καλλιέργεια καλαµποκιού, θα πρέπει να προτιµούνται περιοχές µε ανεπτυγµένη κτηνοτροφία είναι ιδανικές στη χώρα µας για την καλλιέργεια, αφού τα κόστη µεταφοράς είναι ελάχιστα, δεδοµένου ότι η διανοµή αφορά πολύ κοντινές αποστάσεις. Ακόµα, περιοχές µε χαµηλό κόστος νερού, επίσης ευνοούνται, κοστολογικά, για την καλλιέργεια καλαµποκιού. Φαίνεται πως αναµένεται µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων για το 2019. Το2018, οι καλλιεργούµενες εκτάσεις εκτιµάται πως ξεπέρασαν τα 1,1 εκατ. στρέµµατα. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αναµένεται πως το 2019 αυτές θα κυµανθούν κοντά στα 1 εκατ. στρέµµατα,

Υπενθυµίζεται ότι οι σπορές ξεκινάνε από τα µέσα Μαρτίου, ή το τελευταίο δεκαήµερο του µήνα αυτού, και κρατάνε µέχρι το πρώτο δεκαήµερο του Απριλίου, ένας κανόνας βέβαια που εξαρτάται τόσο από την περιοχή όσο και από τις θερµοκρασίες. Όπως εξήγησε ο κ. Ράγκος, υπάρχουν πλέον στην αγορά και υβρίδια µε πολύ µικρό καλλιεργητικό κύκλο, τα οποία επιτρέπουν στον παραγωγό να σπείρει ξανά µετά την πρώτη συγκοµιδή.

Στη διεθνή εικόνα τώρα, Αργεντινή, Κίνα και Ουκρανία αναµένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους και να ισοσταθµίσουν τις απώλειες που αναµένονται σε Μεξικό και Νότια Αφρική. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσίευσε το USDA, τα πρώτα για το 2019, έπειτα από το προσωρινό κλείσιµο των κυβερνητικών υπηρεσιών, η Αργεντινή και η Ουκρανία, αναµένεται να γνωρίσουν και µια αύξηση της ζήτησης για το καλαµπόκι τους, αφού οι εξαγωγές τους κατά το τρέχον εµπορικό έτος, 2018/19 θα αυξηθούν. Τα στοιχεία συµφωνούν και µε αυτά του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Σιτηρών (IGC), που αναµένουν µια αύξηση της παραγωγής κατά 29 εκατ. τόνους, στους 1076 εκατ. τόνους, ενώ στον δείκτη τιµών σηµείωσε αύξηση 1%.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα εκτάκτως την Παρασκευή 8 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Fresher

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία