BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Ξηρασία και ουκρανικά αποθέματα ανακατεύουν την αγορά καλαμποκιού

Υπό την επίδραση δύο αντίθετων μεταξύ τους συνθηκών κινείται τις τελευταίες ημέρες η αγορά καλαμποκιού στην Ευρώπη.

36_pin_51_2

6
4

Από την μια, το κύμα καύσωνα και η επίμονη ξηρασία στην Ευρώπη έχουν κόψει σημαντικά τις προοπτικές των αποδόσεων, κάτι που θα έδινε σήμα για μια σοβαρή ανάκαμψη των τιμών έπειτα από την απότομη διόρθωση που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα. Από την άλλη η επικείμενη αποδέσμευση των ουκρανικών αποθεμάτων, κάνουν διστακτική την αγορά, αφού αν και δεν είναι σαφές το μέγεθος αυτών ούτε η ροή τους στα λιμάνια, είναι ένας παράγοντας που θα αλλάξει καθοριστικά τα δεδομένα στο πεδίο της προσφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά έδειξε προθέσεις να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα που είχαν χαθεί το προηγούμενο διάστημα, επιστρέφοντας στη ζώνη των 330 ευρώ ο τόνος από τα χαμηλά των 275 ευρώ που έγραψε ο δείκτης στις 6 Ιουλίου. Η τιμή κέρδισε δηλαδή πάνω από 50 ευρώ ο τόνος, σε μια εξέλιξη που μαρτυρά πως η αγορά προεξοφλεί σημαντική μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής. Απέχει ωστόσο από τα υψηλά των 378 ευρώ που έγραψε ο δείκτης στο γαλλικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων για τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου στις 16 Μαΐου.

Ενδεικτικό της κατάστασης πάντως, το γεγονός ότι η Ουγγαρία, μεγάλος παραγωγός καλαμποκιού στην ΕΕ, καλείται να διαχειριστεί πενταπλάσιες αιτήσεις αποζημίωσης για ζημιές λόγω ξηρασίας συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι τελευταίες εκτιµήσεις της Κοµισιόν αλλά και του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας εµφανίζουν µια συµφωνία ως προς τις προοπτικές της φετινής παραγωγής καλαµποκιού στην Ευρώπη, προεξοφλώντας µικρές σοδειές συγκριτικά µε την περσινή χρονιά.

Ωστόσο τα τελικά παγκόσµια αποθέµατα της τρέχουσας εµπορικής περιόδου παρουσιάζουν ένα πλεόνασµα της τάξης των 2,5 εκατ. τόνων στους 313 εκατ. τόνους συγκριτικά µε παλαιότερες εκτιµήσεις. Η Κοµισιόν µιλά για προβλήµατα ξηρασίας σε ζώνες καλαµποκιού της Ευρώπης που θα έχουν σίγουρα αντίκτυπο στις τελικές αποδόσεις, ειδικά στην Ιταλία. Σ’ αυτό συµφωνούν και οι εκτιµήσεις των Αµερικανών, οι οποίοι καταγράφουν παράλληλα µικρότερη παγκόσµια παραγωγή, αλλά και περιορισµό της ζήτησης.

Συγκεκριµένα, η παγκόσµια παραγωγή υπολογίζεται σε 1.188 εκατ. τόνους εκ των οποίων 68 εκατ. αντιστοιχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 368 εκατ. στις ΗΠΑ, 55 εκατ. στην Αργεντινή, 126 εκατ. στην Βραζιλία, 25 εκατ. στην Ουκρανία και 14,5 εκατ. στη Ρωσία.

Στην εγχώρια αγορά πάντως, οι προσφορές που είχαν ακουστεί την περίοδο των σπορών, για συµβόλαια µε 30 λεπτά το κιλό στο σπυρί και ακόµα και 8 λεπτά το κιλό στο ενσίρωµα να αποµακρύνονται αθόρυβα από το τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά το ενσίρωµα του καλαµποκιού, µε τις πρώτες παραδόσεις να αναµένονται σε περίπου ένα µήνα, οι αρχικές συζητήσεις ανάµεσα σε µεγάλες µονάδες, ζωοτροφάδικα και παραγωγούς, ορίστηκαν από τη διελκυστίνδα αγροτών και µονάδων. Τότε οι αγοραστές έβαλαν το όριο των 55 µε 60 ευρώ ο τόνος, έναντι των 40 µε 45 ευρώ που προσέφεραν πέρυσι.

Ωστόσο, ακόµα και τον περσινό Αύγουστο, όταν η αγορά καλαµποκιού βρισκόταν σε χαµηλότερα επίπεδα από τα σηµερινά και εκείνα της άνοιξης του 2022, είχαν ήδη γραφτεί τα 60 ευρώ ο τόνος σε ορισµένες πράξεις. Οι αγρότες διεκδικούσαν για τη φετινή σοδειά τιµές από 70 ευρώ ο τόνος, ενώ ακούστηκαν ακόµα και τα 90 ευρώ, τα οποία απέρριψαν αρκετοί αγοραστές. Τις προσεχείς εβδοµάδες, µόλις δείξει και η αγορά πιο σαφείς προθέσεις και κατακάτσει η σκόνη της διόρθωσης, αναµένεται η επανεκκίνηση των συζητήσεων για την τιµή.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

24-07-2022 10:31Δημήτρης Σταματόπουλος

Σκατα

Απάντηση

20-07-2022 11:47ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ

Γαμω την αγορά και τους κερδοσκόπους που την λυμενονται.Η κυβέρνηση(Η οποιαδήποτε)νοιάζεται μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους,τους εγκάθετους και τα κομματόσκυλα.Αγροτης,κτηνοτρόφος,εργάτης και ελεύθερος επαγγελματίας αφημενοι στην μοίρα τους.Οταν ο κόσμος θα τους κυνηγάει γιατί θα πεινάνε, εσείς να προωθήστε την βαριά σας βιομηχανία τον τουρισμο.Κατακαημενη Ελλάδα δεν υπάρχει ελπίδα,τα λαμόγια είναι υπερβολικά πολλά.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-07-2022 10:41A

na to fate eseis

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία