BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Γραμμή άμυνας τα 20 λεπτά στο καλαμπόκι, έλλειμμα 12 εκατ. τόνων

Γραµµή άµυνας στα 20 λεπτά δείχνει να χτίζεται στο καλαµπόκι, καθώς τα κόστη της καλλιέργειας δεν αφήνουν περιθώρια για χαµηλότερα, ενώ η προσφορά στα Βαλκάνια µοιάζει ελεγχόµενη.

Corn-field_Photo-cred-Adobe-stock_E

Γιάννης Ρούπας

5186
0

Γραμμή άμυνας τα 20 λεπτά στο καλαμπόκι, έλλειμμα 12 εκατ. τόνων στη Μεσόγειο



Μπορεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η επόµενη σοδειά καλαµποκιού να αναµένεται σε παρόµοια επίπεδα µε το 2023, ωστόσο οι ξηροθερµικές συνθήκες και το ακριβό ρεύµα έστρεψαν πολύ κόσµο στην Ανατολική Ευρώπη αρχές Αυγούστου στο ενσίρωµα ως λύση ανάγκης. Κάπως έτσι αναµένεται µεγάλη µείωση στο διαθέσιµο σπυρί, ενώ αθροιστικά η µείωση της παραγωγής καλαµποκιού στη «γειτονιά» µας (Ρουµανία, Βουλγαρία και Ουκρανία) προσεγγίζεται σε 10 περίπου εκατ. τόνους.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 980 της Agrenda


Οι τιµές για το µικρό απόθεµα σε χύµα παίζουν από 20 έως 21 λεπτά το κιλό, ανάλογα την περιοχή, ενώ τα συµβόλαια παράδοσης Νοεµβρίου βρίσκονται σε επαφή µε τα 210 ευρώ ο τόνος παρά την απρόβλεπτη διόρθωση πρώτες µέρες Αυγούστου. Πάντως, φαίνεται πως οι µέχρι τώρα προβλέψεις για µειωµένη παραγωγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα έχουν ενσωµατωθεί στους χρηµατιστηριακούς δείκτες, αν και κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει ένα ράλι προς τα 23 ή 24 λεπτά που θα µπορούσε να φέρει το εγχώριο σπυρί στα 22-23 λεπτά.

Σύµφωνα µε τις επικαιροποιηµένες εκτιµήσεις της Κοµισιόν, η Ρουµανία αναµένει σοδειά κάτω από 9,5 εκατ. τόνους, µειωµένη κατά 21% σε σχέση µε το µέσο όρο πενταετίας και 1,4 εκατ. τόνους µικρότερη σε σχέση µε πέρυσι. Ιδιώτες αναλυτές τοποθετούν την επόµενη παραγωγή ακόµη και κάτω από 9 εκατ. τόνους. Αντίστοιχα, οι τελευταίες εκτιµήσεις για τη Βουλγαρία είναι λιγότερο αισιόδοξες συγκριτικά µε εκείνες του Μαΐου και βλέπουν µια µικρή αύξηση στην παραγωγή από τους 2,4 στους 2,6 εκατ. τόνους.

Το µεγάλο µαχαίρι στις εκτιµήσεις ωστόσο έχει πέσει στην Ουκρανία. Η τριµηνιαία έκθεση που δηµοσίευσε η Ουκρανική Αρχή Σιτηρών στις 31 Ιουλίου κόβει άλλους 2 εκατ. τόνους από την παραγωγή της χώρας, η οποία αναµένεται να διαµορφωθεί πολύ χαµηλά, κάτω από τον µέσο όρο της τετραετίας, στους 23,4 εκατ. τόνους έναντι 29,6 εκατ. τόνους το 2023. Ως λογική συνέπεια, το διαθέσιµο τονάζ στο ουκρανικό καλαµπόκι αναµένεται να περιοριστεί στους 18,5 εκατ. τόνους έναντι 26 εκατ. τόνων το 2023,  29,5 εκατ. τόνους το 2022 και 23,5 εκατ. τόνους το 2021.

Ξηρασία και Ρωσία ρίχνουν την ουκρανική σοδειά δηµητριακών

Η Ουκρανική Aρχή Σιτηρών µείωσε πρόσφατα εκ νέου την εκτίµησή της για τις σοδειές του 2024 σε κατά 2,8 εκατοµµύρια τόνους σε αθροιστικά 71,8 εκατοµµύρια τόνους σιτηρών και ελαιούχων σπόρων. Υπενθυµίζεται ότι η  παραγωγή του 2023 ήταν 82,8 εκατοµµύρια τόνοι σιτηρών και ελαιούχων σπόρων. Περαιτέρω υποβάθµιση της πρόβλεψης για τη σοδειά της νέας περιόδου προκάλεσε ο ζεστός και ξηρός καιρός στην Ουκρανία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο οποίος έβλαψε τη δυνητική απόδοση των όψιµων σιτηρών και ελαιούχων σπόρων. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας για όλο τον Ιούλιο, καθιστώντας την χώρα από καθαρό εξαγωγέα ενέργειας σε καθαρό εισαγωγέα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία