Με ανοιχτά 20 λεπτά ξεκινά το καλαμπόκι, καλή διάθεση στα ευρωπαϊκά συμβόλαια
Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, η συγκέντρωση του φρέσκου σπυριού θα γίνει στο σιλό του Αγίου Δημητρίου, αν και για την ώρα δεν φαίνεται πανελλαδικά να έχει ουσιαστικά ξεκινήσει η συγκομιδή των «κλασικών» υβριδίων, πράξη που αναβάλλουν οι ξαφνικές μπόρες τις τελευταίες μέρες.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 983 της Agrenda
Γενικά, η εγχώρια αγορά ξεκινά από το επίπεδο τιμών που επιβάλλουν σήμερα κυρίως οι χρηματιστηριακοί δείκτες της ευρωπαϊκής σοδειάς, η οποία αν και δεν είναι κάτι το τόσο σπουδαίο, επηρεάζεται ποικιλοτρόπως από την αμερικανική υπερπαραγωγή. Οι υψηλές αποδόσεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έχουν φέρει τις δικές τους τιμές στα 14-15 λεπτά το κιλό και κάπως έτσι ασκεί πίεση στα περιθώρια ανόδου στη «δικιά μας γειτονιά», παρά το καταγεγραμμένο έλλειμμα από έτος σε έτος κατά 12-13 εκατ. τόνους αθροιστικά σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Ουκρανία και λοιπές χώρες.
Κρίσιμη η έκθεση USDA
Βέβαια, η κατάσταση μοιάζει για πρώτη φορά εδώ και 1,5 μήνα κάπως ενθαρρυντική αναφορικά με την τιμολόγηση της αμερικανικής σοδειάς, αντλώντας δύναμη από τη μηνιαία έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA). Oι εκτιμήσεις αποδόσεων του Σεπτεμβρίου είναι οι πρώτες που παρουσιάζουν δεδομένα από την πραγματική διαδικασία συγκομιδής, οπότε ακόμη και μια επιβεβαίωση των προηγούμενων πληθωρικών εκτιμήσεων, σβήνει το ρίσκο μιας μεγαλύτερης σοδειάς και επιτρέπει στους αγοραστές να χτίσουν στρατηγική με βάση τη ζήτηση και την πάγια ανάγκη για αποθέματα.
Αν το USDA βγάλει μια εκτίμηση για τον Σεπτέμβριο κοντά στον Αύγουστο, το εμπόριο δημητριακών θα αρχίσει να σκέφτεται πως έχει πλέον μια πραγματική ιδέα για το μέγεθος αυτής της σοδειάς και θα αρχίσει να εστιάζει στην πλευρά της ζήτησης, καθώς και στην εξεύρεση αρκετών αποθηκευτικών χώρων για τη νέα σοδειά», λέει. «Εάν το USDA βγάλει νούμερα χαμηλότερα από τον Αύγουστο, κάτι που είναι πιθανό, λαμβάνοντας υπόψη πώς ολοκληρώσαμε τη σεζόν με ξηρασία, τότε το εμπόριο θα κινηθεί επιθετικά τις επόμενες βδομάδες». Όπως και να χει, οι αναλυτές πιστεύουν πως το επόμενο σημείο ισορροπίας θα έρθει πάνω από τα 4,2 δολάρια ανά μπούσελ ή αλλιώς στα 16-17 λεπτά το κιλό για το αμερικανικό σπυρί.
Το εισαγόμενο ανταγωνίζεται μεν το φρέσκο ελληνικό προϊόν στα 19 λεπτά, όμως το κύριο πρόβλημα των παραγωγών αυτή την περίοδο δεν είναι το βουλγάρικο ή το ρουμάνικο καλαμπόκι. Το βασικό θέμα είναι η οικονομική αδυναμία του μεγαλύτερου μέρους των κτηνοτρόφων να πληρώσουν το κάτι παραπάνω στα 22-23 λεπτά το κιλό, ασχέτως αν εκείνοι γνωρίζουν πως σε λίγο καιρό θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο σπυρί στα 25 και 30 λεπτά το κιλό για να το πάρουν από τα χέρια του εμπορίου.
Η αδυναμία αυτή εξηγείται σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς στις καθυστερημένες εξοφλήσεις των τιμολογίων αγοράς γάλακτος από σημαντικό αριθμό εταιρειών του κλάδου. Για παράδειγμα, τα τιμολόγια παράδοσης γάλακτος μηνός Ιουλίου πληρώθηκαν φέτος στους περισσότερους αρχές Σεπτεμβρίου, αντί για μέσα Αυγούστου όπως το 2023. Αντίστοιχα, ενώ πέρυσι οι κτηνοτρόφοι μέσα Σεπτεμβρίου είχαν στα χέρια τους τα χρήματα από τις παραδόσεις Αυγούστου, φέτος τα αντίστοιχα χρήματα θα τα δουν μέσα προς τέλη Οκτωβρίου.
Μειωµένες στο 20% αποδόσεις καλαµποκιού στη Ρουµανία
Το σύστηµα γεωργικής παρακολούθησης MARS της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκοψε εκ νέου τις εκτιµήσεις του για τη φετινή παραγωγή καλαµποκιού στη Ρουµανία, κυρίως λόγω της σοβαρής ξηρασίας που έπληξε τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Ρουµανία, η οποία τα προηγούµενα χρόνια ανταγωνιζόταν µε τη Γαλλία για τον τίτλο του µεγαλύτερου παραγωγού καλαµποκιού στην ΕΕ, βλέπει το τονάζ της να συρρικνώνεται σοβαρά. Σύµφωνα µε την MARS, η µέση απόδοση καλαµποκιού στην ΕΕ αναµένεται τώρα να είναι 703 κιλά το στρέµµα, από 724 κιλά που είχε εκτιµηθεί τον Ιούλιο, αντιπροσωπεύοντας µείωση 6% σε σχέση µε τα περσινά επίπεδα. Ο αντίκτυπος της ξηρασίας είναι ιδιαίτερα σοβαρός στη Ρουµανία, όπου το MARS αναθεώρησε την εκτίµηση της απόδοσης καλαµποκιού της χώρας σε 383 κιλά το στρέµµα από τους 408 κιλά που προβλεπόταν τον Ιούλιο. Η προσαρµογή αυτή σηµατοδοτεί µείωση κατά 18% σε σύγκριση µε πέρυσι σε µία χώρα που ούτως ή άλλως παρουσιάζει µειωµένες αποδόσεις συγκριτικά µε τον µέσο όρο
της ΕΕ. Παρόµοιες αρνητικές επιδόσεις καταγράφονται και σε άλλες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγγαρία, όπου η εκτίµηση για τη µέση απόδοση του καλαµποκιού µειώθηκε στα 646 κιλά το στρέµµα, δηλαδή µείον 21% σε σχέση µε το 2023.
Διαβάστε επίσης: Πληρώνει 22 λεπτά για σπυρί ο κτηνοτρόφος, ως 35% κάτω οι αποδόσεις