BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Κατοχυρώνει 23 λεπτά το καλαμπόκι με ανοδική τάση σε Ευρώπη – Ρωσία

Αντανακλαστικά προσαρμογής στα καινούρια δεδομένα στο χωράφι επιδεικνύουν οι τιμές καλαμποκιού. Από το γύρισμα της εβδομάδας ξεκίνησαν να καταγράφονται κάποιες πράξεις στα 23 λεπτά το κιλό τόσο στην Κεντρική όσο και στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ παρόμοια ελαφρά ανοδική πορεία καταγράφει και το εισαγόμενο σπυρί, στα 21 με 22 λεπτά το κιλό στα λιμάνια του Βόλου, της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης.

thumbnail_kalampoki_site

Γιάννης Ρούπας

4118
0

Κατοχυρώνει 23 λεπτά το καλαμπόκι με σαφείς τάσεις ανόδου σε Ευρώπη - Ρωσία

Στη γειτονιά της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης, το πραγματικό έλλειμμα σε καλαμπόκι είναι σημαντικό και μη αναπληρώσιμο από φθηνές εισαγωγές, στοιχείο που τραβάει σταδιακά προς τα πάνω τις τιμές σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία και Ελλάδα. Άλλωστε, είναι οι ίδιες χώρες που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια τις εισαγωγές που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Στα θετικά της ελληνικής παραγωγής καλαμποκιού είναι ότι καταναλώνεται εγχωρίως και έτσι η αγορά μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αυτορυθμιστεί όταν παρουσιάζονται τοπικά φαινόμενα ελλειμματικής προσφοράς, τσιμπώντας λίγο παραπάνω από τις διεθνείς τιμές.

Πλέον, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο θεριζοαλωνισμός στις περισσότερες περιοχές της χώρας και τα κιλά που μαζεύονται είναι σαφώς λιγότερα από αυτό που θα περίμενε κανείς με βάσει τα στρέμματα που σπάρθηκαν. Σε μέσους όρους, υπάρχουν πολλές περιοχές που πέρυσι έβγαλαν 1.800 με 2.000 κιλά σπυρί το στρέμμα και φέτος δυσκολεύονται να πιάσουν τα 1.500 κιλά. Τη μεγαλύτερη ζημιά όμως έκανε ο λίβας στα ξερικά χωράφια, όπου τα νούμερα που λέγονται και γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πραγματικά απογοητευτικά.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 985 της Agrenda

 

Ο σπάδικας λοιπόν δε γέμισε και με τις τιμές στα 22 με 23 λεπτά το κιλό δουλειά δε γίνεται για τους περισσότερους καλλιεργητές, με την τάση στις τιμές να είναι ανοδική. Απ’ την άλλη όμως πολλά θα εξαρτηθούν από τις αντοχές των τελικών καταναλωτών, δηλαδή των κτηνοτρόφων, οι οποίοι απεύχονται το σενάριο οι τιμές στο σπυρί να πιάσουν τα 25 λεπτά, κάτι που όπως λένε θα τους επιβαρύνει τόσο σήμερα όσο και μελλοντικά δυσανάλογα.

Στις γειτονικές χώρες, συμβαίνει κάτι ανάλογο με τις τιμές. Αν και μέσα στον Σεπτέμβρη ήρθαν κάποιες καραβιές από τη Βουλγαρία στα 190 με 200 ευρώ CIF, το τελευταίο πλοίο για Βόλο με 12.000 τόνους φορτώθηκε με σπυρί που βγαίνει 215 ευρώ ο τόνος CIF, ενώ μελλοντικές παραδόσεις θα βγούνε ακόμη ακριβότερα. Στη Γαλλία, τα χρηματιστήρια κινούνται από αρχές Σεπτεμβρίου πλαγιοανοδικά, με τα συμβόλαια Νοεμβρίου πάνω από 210 ευρώ ο τόνος και του Μαρτίου 2025 να σπάνε οριακά τα 220 ευρώ ο τόνος.

Λίγο πιο βορειοανατολικά, στην πολεμοχαρή Ρωσία, τις τελευταίες 10 μέρες οι τιμές έχουσα πάρει την ανιούσα, προς τα 16.600 ρούβλια ο τόνος, κερδίζοντας 750 ρούβλια σε λίγες μέρες. Μπορεί η μετατροπή σε ευρώ να είναι επίφοβη λόγω ρευστής ισοτιμίας, όμως η μικρή σοδειά των 11,9 εκατ. τόνων δείχνει πως οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. Για την ιστορία, πέρυσι η Ρωσία παρήγε 16,6 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα, με εκτιμήσεις της αγοράς, η συνολικά μειωμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα) όπως καταγράφεται επίσημα από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, δύναται να έχει θετική επίδραση στην τιμή του σε σχέση με τη ζήτηση, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανά να διατηρηθεί, εάν ληφθεί υπόψη και η πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου La-Niña στο μεσοδιάστημα σε μια από τις κυριότερες χώρες- παραγωγούς, τη Βραζιλία. Οι σπορές στη Λατινική Αμερική θα κρίνουν σε διεθνές επίπεδο σε μεγάλο βαθμό και το πρόσημο των μελλοντικών διακυμάνσεων από Νοέμβριο, καθώς πολλοί έχουν πειστεί να αφήσουν στην άκρη το καλαμπόκι για χάρη της σόγιας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία