BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Βάζει πλώρη για 25 λεπτά το σπυρί, λείπει χρήμα από τους κτηνοτρόφους

Εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία ακολουθούν οι τιμές καλαμποκιού σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς το ποσοτικό έλλειμμα στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι αναπληρώσιμο λόγω εμπορικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα οι τιμές σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Ρωσία και Ελλάδα να διαφοροποιούνται ξανά ανοδικά το αμέσως επόμενο διάστημα. Απ’ την άλλη, η Ιταλία κρατάει τα 22-23 λεπτά ως τιμή, ενώ η Δυτική Ευρώπη γνωρίζει μια μικροϋποχώρηση στο όριο των 21-21,5 λεπτών το κιλό.

kalampoki_site

Γιάννης Ρούπας

4617
1

Στην Ελλάδα, με τον αλωνισμό να έχει ολοκληρωθεί, ο τελικός απολογισμός αφήνει πικρή γεύση με τις αποδόσεις μειωμένες από 20% σε ορισμένα ποτιστικά έως και 40% στα ξερικά χωράφια, ενώ όσοι παραγωγοί δεν διαθέτουν τρόπο αποθήκευσης, υποχρεώθηκαν να δώσουν το φρέσκο σπυρί σε τιμές από 19 έως 22 λεπτά το κιλό. Από την άλλη, περίπου το 35% της παραγωγής που μπορεί να κρατηθεί για αρκετό καιρό σε χέρια αγροτών, θα έχει τις επόμενες βδομάδες την ευκαιρία να φιξαριστεί στα 24 με 25 λεπτά το κιλό. Βέβαια, στο μιλητό πολλοί λένε πως «κάτω από 27 λεπτά δεν ανοίγουν οι πόρτες». Μένει να φανεί τελικά πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Οι καραβιές με εισαγόμενο καλαμπόκι είναι και θα συνεχίσουν να είναι για αρκετό καιρό φέτος τόσο λιγότερες όσο και ακριβότερες. Ενδεικτικά, το τελευταίο καράβι που έδεσε Βόλο με σπυρί από Βουλγαρία βγήκε στα 230 ευρώ CIF, στα οποία πρέπει να προστεθούν τα 10-15 ευρώ ο τόνος έξοδα για να μείνουν στην αποθήκη του εμπόρου. Αυτό δείχνει πως για να φύγει από τα χέρια του εμπορίου το καλαμπόκι με προορισμό τα στοκ των κτηνοτρόφων, απαιτούνται τουλάχιστον 25 με 26 λεπτά το κιλό.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 988 της Agrenda

 

Από τη μεριά τους, οι κτηνοτρόφοι έχουν μετρημένα τα κουκιά τους και αρκετοί θεωρούν πως αν η τιμή στο σπυρί τσιμπήσει πάνω από 25 λεπτά δεν θα συμφέρει να αγοράσουν καλαμπόκι και θα στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις. Να σημειωθεί εδώ πως οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν έχουν δει ακόμη το χρώμα του χρήματος από τις προκαταβολές των εταιρειών, κάτι όμως που είχαν δει τέτοια εποχή πέρυσι.  Για παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος που θα υπογράψει συμβόλαιο να παραδώσει 250 τόνους γάλα σε μια χρονιά, περιμένει αυτά τα 60-70.000 ευρώ για να βγει πιο άνετα στην αγορά να μαζέψει ζωοτροφή.

Στα 215 ευρώ η Γαλλία, τώρα μαζεύονται τα καλαμπόκια

Σε καλύτερη γεωγραφικά θέση να εξασφαλίσει ευκολότερα και φθηνότερα σπυρί από το διεθνές πλεόνασμα βρίσκεται η Γαλλία.  Παράλληλα, οι δείκτες στο Euronext βλέπουν κάποια μικροδιόρθωση, κυρίως επειδή στην ουσία τώρα ξεκίνησε η συλλογή στη χώρα, με καθυστέρηση 20 μερών. Να σημειωθεί πως μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, είχε μαζευτεί μόλις το 13% της σοδειάς, με αποτέλεσμα η πίεση της συγκομιδής να έρθει καθυστερημένα.  Για την ώρα, τα συμβόλαια Νοεμβρίου λίγες μέρες πριν λήξουν παίζουν στα 210-215 ευρώ ο τόνος, με τα συμβόλαια μαρτίου από κοντά στα 215-220 ευρώ ο τόνος. Να σημειωθεί πάντως πως υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι τιμές στο γαλλικό καλαμπόκι θα βρουν τρόπο να μείνουν κάτω από τα 225 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-10-2024 08:55ΑΓΡΟΤΗΣ

Ωραίος τίτλος αλλά δεν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία