Στον ακριτικό οικισµό της Θράκης, που έχει καταφέρει να κάνει «brand name» το τοπικά παραγόµενο σκόρδο, η φετινή χρονιά, όπως ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος του ΑΣΠΕΕ Σκόρδου Ν. Βύσσας, Αναστάσιος Γιακµολίδης εξελίχθηκε ικανοποιητικά στο παραγωγικό της κοµµάτι, ενώ σχετική ροή έχει αρχίσει να διαφαίνεται και στο εµπορικό επίπεδο.
«Στην περιοχή µας καλλιεργήθηκαν και φέτος, γύρω στα 2.500 – 3.000 στρέµµατα σκόρδο και οι αποδόσεις είναι πολύ καλύτερες από ό,τι την περσινή χρονιά. Κατά µέσο όρο πιάσαµε περί τα 1.000 κιλά το στρέµµα, µιλάµε για ξερό σκόρδο, όταν το 2018 η παραγωγή είχε κυµανθεί στα 700 κιλά το στρέµµα», τόνισε ο επικεφαλής του τοπικού συνεταιρισµού.
Σηµείωσε ακόµη πως ποιοτικά το φετινό σκόρδο είναι πολύ καλό και σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι δεν υπήρξαν παγετοί το χειµώνα, ούτε και πολλές βροχές την άνοιξη και το καλοκαίρι, µε αποτέλεσµα να µην προκύψουν ιδιαίτερες ασθένειες ή µικροκαρπίες.
«Μια ζηµιά της τάξης του 10% - 15% ενδεχοµένως να υπάρχει, αλλά σε τέτοια ποσοστά θα έλεγε κανείς πως είναι φυσιολογική», µας είπε ο κ. Γιακµολίδης κι εξήγησε ότι η συγκοµιδή ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήµατα περί το τέλος Ιουνίου. Στο µεγαλύτερο µέρος του Ιουλίου εξελίχθηκε η διαδικασία της ξήρανσης, ενώ αυτή την περίοδο άρχισε η αποθήκευση του προϊόντος ενόψει της εµπορικής σεζόν, η οποία θα διαρκέσει έως το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020.
Ένα µικρό µέρος της παραγωγής, όπως κάθε χρόνο, διοχετεύθηκε στην αγορά πριν τη ξήρανση, το λεγόµενο «πράσινο σκόρδο». «Μιλάµε για ένα ποσοστό το πολύ της τάξης του 10% της συνολικής παραγωγής, το οποίο έφυγε µε µια τιµή στα 12 έως και 14 λεπτά το κεφάλι. Κάτι που µεταφράζεται σε περίπου 1,20 ευρώ το κιλό», είπε ο συνοµιλητής µας.
Στο ξερό σκόρδο, αντιστοίχως, οι πρώτες συναλλαγές δίνουν µια τιµή για τον παραγωγό στα 1,30-1,40 ευρώ το κιλό και παρότι είναι περί τα 10-20 λεπτά χαµηλότερη σε σχέση µε την ίδια περίοδο πέρσι, το ταµείο κλείνει θετικά, δεδοµένης της ανόδου των στρεµµατικών αποδόσεων.
«Όσοι κινήθηκαν στα 1.000 κιλά το στρέµµα είναι καλά, γιατί θα τους µείνει κάτι. Σε χωράφια µε µικρότερες αποδόσεις η τιµή είναι ίσα για να καλυφθούν τα έξοδα, διότι η καλλιέργεια έχει υψηλά έξοδα. Ρισκάρει ο παραγωγός 1.000 ευρώ το στρέµµα για να πάρει 200 ευρώ», ανέφερε ο έµπειρος παραγωγός και συνεταιριστής.
Για τα τυποποιηµένα προϊόντα η τιµή κυµαίνεται στα 2,50 έως 2,80 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε τη συσκευασία.
Οι έως τώρα πωλήσεις δείχνουν µια καλή ροή, χωρίς πάντως οι έµποροι να δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να ψωνίσουν µεγάλες ποσότητες για να αποθεµατοποιήσουν. Οι συναλλαγές να γίνονται κατά κύριο λόγο µε τις µεγάλες λαχαναγορές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και µε το σύνολο των ελληνικών αλυσίδων σουπερµάρκετ, οι οποίες φροντίζουν να έχουν στα ράφια τους ελληνικό σκόρδο, όπως λέει ο κ. Γιακµολίδης, προσθέτοντας πως παραδοσιακά ο ΑΣΠΕΕ Σκόρδου Ν. Βύσσας ένα µέρος της ετήσιας παραγωγής, περί το 10%-15% το εξάγει, µε βασικές αγορές τη Γερµανία στην κεντρική Ευρώπη, λόγω οµογενειακού στοιχείου και την Κύπρο.