Το καινούργιο αυτό εγχείρηµα της εταιρείας, αποτελεί πρωτοπορία στο χώρο των λιπασµάτων και έχει βασικό σκοπό την αξιολόγηση καινούργιων λιπασµάτων (κοκκώδη και υγρά) που παράγει η εταιρεία, καθώς και ειδικά προϊόντα θρέψης που διαθέτει από αποκλειστικές συνεργασίες του εξωτερικού. «Όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας µας στο χώρο πραγµατοποιούσαµε διάφορα πειράµατα, σε συνεργασία µε τοπικούς παραγωγούς και γεωπόνους, είναι η πρώτη φορά που έχουµε τη δυνατότητα να µελετήσουµε τόσα πολλά διαφορετικά προϊόντα ταυτόχρονα καθώς και διαφορετικούς συνδυασµούς. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που προχωρήσαµε στο στήσιµο ενός ολοκληρωµένου πειραµατικού αγρού λιπασµάτων της εταιρείας» όπως µας είπε η ∆ρ. Χαριτίνη Κοντοπούλου, διευθύντρια του Τεχνικού τµήµατος και Marketing της ΤΕΟFERT.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος γεωπόνος του πειράµατος και γεωπόνος της επιχείρησης γεωργικών εφοδίων «ΓεωNet», ∆ηµήτρης Σιγανός, ανέφερε «Σήµερα είχαµε την ευκαιρία να δούµε όλοι από κοντά, στο χωράφι, τη διαφορά δύο προγραµµάτων λίπανσης, δηλαδή της Teofert και των ανταγωνιστών. Όπως φάνηκε από την πρώτη συγκοµιδή, η διαφορά είναι εµφανής, τόσο στην απόδοση, αναµένεται διαφορά 1-1,5 τόνο των ανταγωνιστικών λιπασµάτων µε τα λιπάσµατα της Teofert, όσο και στην εµπορικότητα των κονδύλων».
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ∆ηµήτρης Σιγανός µε τον Φρατζή Βασίλη, είναι οι υπεύθυνοι γεωπόνοι της επιχείρησης «ΓεωNet» και συνεργάτες της Teofert, που καθοδηγούν τεχνικά στα εξειδικευµένα λιπάσµατα της εταιρείας τους τοπικούς παραγωγούς. Επιπλέον, καθοριστική για την εξέλιξη του πειράµατος ήταν και η συµβολή του Product manager υγρών λιπασµάτων, Ηλία Κυριακόπουλου.
Για τη διεξαγωγή του πειράµατος, επιλέχθηκαν τρία διαφορετικά κοκκώδη λιπάσµατα ως βασική λίπανση, ένα απλό λίπασµα από ανταγωνιστή και στη µια επέµβαση το Avail 28-28-0, µε ενισχυτές ανάπτυξης για µεγαλύτερη απορρόφηση αζώτου και φωσφόρου και το Avail Veggies 12-14-18, µε ενισχυτές ανάπτυξης για µεγαλύτερη απορρόφηση αζώτου και φωσφόρου και τεχνολογία ιχνοστοιχείων electron για άµεση και διαρκή απορρόφηση τους. Στη συνέχεια του πειράµατος, πραγµατοποιήθηκε και επιφανειακή λίπανση, στη µια επέµβαση µε ένα απλό ανταγωνιστικό λίπασµα και στις άλλες δύο επεµβάσεις µε λίπασµα Alzon Neo-N, µε διπλό παρεµποδιστή ουρεάσης και νιτροποιήσης, στον ίδιο κόκκο και avail 40 µε ενισχυτή απορρόφησης αζώτου.
Διαβάστε επίσης: Ξεκινά την Παρασκευή η διαδικασία εξόφλησης των Βιολογικών του 2019
Παράλληλα, αξιολογήθηκαν τρία διαφορετικά προϊόντα θρέψης (Avail 3-18-20, Osiryl, Batallon) µε ανταγωνιστικά προϊόντα. Η ποικιλία πατάτας που χρησιµοποιήθηκε ήταν η Spunta. «Ήδη από τη πρώτη συγκοµιδή φαίνεται η διαφορά ανάµεσα στις επεµβάσεις, καθώς το απλό ανταγωνιστικό λίπασµα είχε πολλούς µη εµπορικούς καρπούς. Μετά τη συγκοµιδή, θα ακολουθήσουν εργαστηριακές αναλύσεις, όπου θα µετρηθούν τα αποδοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά ανάµεσα στις επεµβάσεις, για να καταλήξουµε σε ασφαλή συµπεράσµατα», ανέφερε η κα Κοντοπούλου.
Κατά τη διάρκεια της συγκοµιδής, παρευρέθηκαν και άλλοι παραγωγοί της περιοχής µε µέσο όρο έκτασης καλλιέργειας πατάτας 60στρ, αλλά και έµποροι, οι οποίοι εµπιστεύονται τα προϊόντα λίπανσης της Teofert ΑΕ, όπως οι Βουρδάνος Αντώνη, Βαλάνης Σταµάτης, Στούπας Κωνσταντίνος, Γιούλης Σπύρος, κ.α.
*Φωτογραφίες από Κατσουλιέρη Αγάπη-Γεωργία