BACK TO
TOP
Πατάτα

Μέχρι και 57 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού πιάνει η πατάτα Νάξου

Μειωµένη κατά τουλάχιστον 15% η φετινή παραγωγή θερµοκηπιακής πατάτας στην Αχαΐα και την Ηλεία, ωστόσο βρίσκει µε δυσκολία τη θέση της στην αγορά, όσο οι τιµές που το εµπόριο είναι διατεθειµένο να πληρώσει πέφτουν πάνω στις αντιστάσεις των 35 λεπτών το κιλό.

41-pin

22
0

Μέχρι και 57 λεπτά το κιλό αφήνει αυτό τον καιρό στον  παραγωγό η πατάτα Νάξου
Των
Πέτρου Γκόγκου και Λεωνίδα Λιάμη

 
Η εικόνα της αγοράς άλλωστε λίγο έχει αλλάξει από την υποτονική ζήτηση που επέβαλε η συνθήκη της πανδηµίας και της κλειστής εστίασης, αν και στην ευρωπαϊκή αγορά καταγράφεται µια κινητικότητα που ωθεί σε ανάκαµψη των τιµών. Σηµειώνεται ότι πέρυσι η θερµοκηπιακή πατάτα ξεκίνησε µε τιµές γύρω στα 45 λεπτά το κιλό, φτάνοντας ως τα 49 λεπτά.

«Αν δεν είναι στα 40 λεπτά η θερµοκηπιακή, τα έξοδα δεν βγαίνουν» εξηγεί ο Χρήστος Μπεκίρης, επικεφαλής οµάδας παραγωγών στην Αχαΐα, ο οποίος εξηγεί πως για τον λόγο αυτό, αρκετές ποσότητες καταλήγουν απευθείας στα ψυγεία, µε την ελπίδα ότι η αγορά θα βελτιωθεί προσεχώς. Όπως επισηµαίνει, αυτή την περίοδο καταφτάνουν στη χώρα ποσότητες από την Αίγυπτο, οι οποίες εκτελωνίζονται πέριξ των 28 µε 29 λεπτών το κιλό, στενεύοντας περαιτέρω τις προοπτικές της εγχώριας παραγωγής. Εν τω µεταξύ, σε ένα µήνα περίπου αναµένεται να ξεκινήσει η συγκοµιδή της υπαίθριας πατάτας, µε τις εκτάσεις να δείχνουν µια ελαφρά αύξηση, ωστόσο αρκετά κτήµατα χτυπήθηκαν από παγετό τον περασµένο ∆εκέµβριο, µε αποτέλεσµα οι αποδόσεις να αναµένονται µειωµένες.  

 

Στα ύψη κόστος παραγωγής, χαµηλές οι τιµές πώλησης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο παραγωγός Σάββας Συµεωνίδης, επικεφαλής τοπικής οµάδας παραγωγών από τη Λευκόγια Νευροκοπίου ο οποίος, µαζί µε τη σύζυγο και το παιδί του, καλλιεργεί 400 στρέµµατα.

«Τα στρέµµατα στο λεκανοπέδιο συνήθως είναι περίπου 24.000-25.000 αλλά φέτος θα πέσουν. Με το κόστος παραγωγής να ξεπερνά πλέον τα 800 ευρώ το στρέµµα, όταν πουλάς µε εξευτελιστικές τιµές της τάξης των 8-10 λεπτά το κιλό στο χωράφι και µε 15 λεπτά στο διαλογητήριο, η ζηµιά είναι στα 300 ευρώ το στρέµµα. Εµείς στη δική µας εκµετάλλευση χάσαµε φέτος 120.000 ευρώ. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήµατα; Ο κόσµος δεν βλέπω πως θα καταφέρει να σπείρει. Είναι µια απελπισία», επισηµαίνει ο κ. Συµεωνίδης. Ο ίδιος υπογραµµίζει ότι ακόµη και σήµερα υπάρχουν στις αποθήκες του Κάτω Νευροκοπίου σηµαντικές ποσότητες πατάτας, οι οποίες όσο περνά ο καιρός γίνονται όλο και λιγότερο εµπορεύσιµες. «Πού να καταναλωθεί, όταν η εστίαση είναι κλειστή και στις λαϊκές αγορές οι πάγκοι στήνονται εκ περιτροπής;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Με 30-32 λεπτά το κιλό η πατάτα Πολυµύλου

Με αποθέµατα της τάξης του 20%-30% της συνολικής παραγωγής του 2020 βρίσκει η εποχή τους παραγωγούς και στον Πολύµυλο Κοζάνης, όπου καλλιεργούνται γύρω στα 2.000 – 2.500 στρέµµατα. «Υπάρχει µια ροή και µε το ρυθµό αυτό πιστεύω πως µέχρι το Μάιο θα φύγουν όλες οι πατάτες», σηµειώνει ο παραγωγός Απόστολος Ταϊγανίδης, ο οποίος µε τα δύο του αδέλφια καλλιεργεί περί τα 80 στρέµµατα. Οι τιµές στο χονδρεµπόριο κινούνται για την πατάτα της περιοχής στα 30-32 λεπτά, αλλά και πάλι δύσκολα βγαίνει η εκµετάλλευση, αφού το κόστος παραγωγής έχει µετρηθεί στα 28 λεπτά.

Ανάρπαστη γίνεται η πατάτα Νάξου, βλέπουν ακόµα και τα 57 λεπτά οι αγρότες

Για την πατάτα Νάξου τα πράγµατα  φαίνεται να πήγαν πολύ καλύτερα και αυτή την εβδοµάδα αναµένεται να εξαντληθούν και τα τελευταία αποθέµατα. «Μακάρι να είχαµε και άλλες πατάτες να δίναµε», τονίζει χαρακτηριστικά στην εφηµερίδα Agrenda ο γεωπόνος της ΕΑΣ Νάξου Μιχάλης Βερνίκος. Μάλιστα, όπως σηµειώνει φέτος η συνεταιριστική οργάνωση διαχειρίστηκε περί το 15% µεγαλύτερους όγκους παραγωγής από ό,τι πέρυσι.

 

Αποδοτική χρονιά

 «Ήταν µια καλή χρονιά. Οι παραγωγοί µας έχουν ήδη πάρει ως προκαταβολή 55 λεπτά το κιλό για τη µεγάλη και 25 λεπτά το κιλό για την baby πατάτα κι εκτός απροόπτου θα λάβουν άλλα 1-2 λεπτά στο κιλό επιπλέον, µε την εκκαθάριση που θα γίνει στο τέλος Μαρτίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βερνίκος. Να σηµειωθεί εδώ πως από την παραγωγή των περίπου 600 στρεµµάτων όλου του νησιού, το 80%-85% το διαχειρίζεται κάθε χρόνο  η ΕΑΣ Νάξου.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία