BACK TO
TOP
Κτηνοτροφικά Φυτά

Φεύγει με 18 λεπτά από το χωράφι το τριφύλλι, μέτριες oι αποδόσεις

Κατεβάζει προς την Στερεά Ελλάδα εμπόρους, ζωοτροφάδικα και κτηνοτρόφους η αναζήτηση για τριφύλλι, η ζήτηση του οποίου ώθησε σε νέα αύξηση της τιμής του προϊόντος κατά την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.

22-43_pin

Λεωνίδας Λιάμης

186
0

Με το δεύτερο χέρι να μαζεύεται το διάστημα αυτό στη Βοιωτία, η τιμή για το τριφύλλι σημείωσε πράξεις ακόμα και στα 19 λεπτά το κιλό, και έτσι η νέα βάση διαμορφώνεται πλέον στα 18 λεπτά το κιλό, όταν το προηγούμενο διάστημα ο παραγωγός πληρωνόταν περί τα 17 λεπτά.

Ξηρασία και μεγάλο κόστος παραγωγής, έχουν καταστήσει δυσεύρετο φέτος το τριφύλλι. Οι αποδόσεις στο δεύτερο χέρι δίνουν περί τα 300 κιλά το στρέμμα, όταν πέρυσι ο κανόνας ήταν τα 400 κιλά. Παράλληλα η καλλιέργεια έχει επιβαρυνθεί από την ξηρασία, με το πότισμα να επιφέρει κόστος της τάξης των 70 ευρώ το στρέμμα για ρεύμα όπως μεταφέρουν παραγωγοί στο Agronews.

 

Έως 17 λεπτά το πρώτο χέρι στις Σέρρες

Με το… πόδι πατηµένο στο γκάζι, κινείται η νέα εµπορική σεζόν για τη µηδική που παράγεται στην περιοχή των Σερρών, µε τη ζήτηση να µην µπορεί να κορεστεί από την προσφορά και τις τιµές να ανοίγουν έως και 20% υψηλότερα από τις αντίστοιχες περυσινές.

Στο νοµό το πρώτο χέρι κόπηκε πριν περίπου 40 ηµέρες και απορροφήθηκε από την αγορά εν ριπή οφθαλµού, σε τιµές που έπαιξαν στα 15-16 λεπτά το κιλό, για τα «καθαρά» τριφύλλια, όταν πέρυσι τέτοιο καιρό πωλούνταν στα 13 - 14 λεπτά. «Έχει µεγάλη ζήτηση φέτος το τριφύλλι. Οι ποσότητες από το πρώτο χέρι δεν έφτασαν. Ούτε λόγος για αποθέµατα. Οι έµποροι το έπαιρναν από πάνω από τις καρότσες», περιγράφει στην Agrenda ο παραγωγός Γεώργιος Μπαχαρούδης, από το χωριό Κωνσταντινάτο των Σερρών. Με 820 στρέµµατα τριφυλλιών στην εκµετάλλευσή του, ο  ίδιος συµπληρώνει ότι ακόµη και στις υποδεέστερες ποιοτικές κατηγορίες του πρώτου χεριού, το εµπόριο πλήρωσε γύρω στα 12 λεπτά.

Το µόνο µελανό σηµείο µέχρι τώρα, όπως τονίζει ο κ. Μπαχαρούδης, είναι ότι οι αποδόσεις κινήθηκαν σε αρκετά χαµηλότερα επίπεδα από ό,τι συνήθως, µε κύρια αιτία τη ξηρασία. «Στο πρώτο µαχαίρι πιάσαµε περίπου 9-10 µπάλες στο στρέµµα, όταν άλλες χρονιές η απόδοση είναι της τάξης των 13-14 µπαλών. Τα χωράφια ζορίστηκαν διότι στην περιοχή µας είχε να βρέξει για µήνες», τονίζει χαρακτηριστικά.

Πολύ καλό ξεκίνηµα έχουν κάνει οι παραγωγοί και στο Σκούταρι Σερρών όπου οι εµπορικές πράξεις για τα καθαρά τριφύλλια του πρώτου χεριού, όπως σηµειώνει ο παραγωγός Κώστας Μαναβούδης, κυµάνθηκαν στα 16-17 λεπτά το κιλό και για τα «λερωµένα», της δεύτερης και της τρίτης ποιοτικής κατηγορίας, στα 10-11 λεπτά. Η ζήτηση κι εδώ είναι ζωηρή, ενώ κάποιοι παραγωγοί επιλέγουν να κρατήσουν µέρος της σοδειάς τους µε την ελπίδα ότι να πιάσουν και κάτι παραπάνω.

Στο Νέο Σκοπό Σερρών η τιµή βάσης για την ποιοτικότερη κατηγορία ήταν στα 16 λεπτά το κιλό, από 12-13 λεπτά πέρυσι, ενώ η απόδοση ανά στρέµµα έπεσε στις 9 µπάλες, από τις 14-15 µπάλες που είναι συνήθως, όπως µας λέει ο παραγωγός ∆ηµήτρης Γεωργόπουλος, ο οποίος αποδίδει τη µείωση της παραγωγής και στο γεγονός ότι τα φυτά, λόγω του ήπιου χειµώνα, δεν έπεσαν σε λήθαργο, µε συνέπεια να µην ξεκουραστούν και να αδυνατούν να αποδώσουν όσο θα µπορούσαν.

Για το δεύτερο χέρι, που έχει αρχίσει να κόβεται αυτές τις ηµέρες στο Νέο Σκοπό, η ζήτηση παραµένει σε υψηλά επίπεδα. «Υπάρχει έλλειψη, διότι πολλά στρέµµατα χάλασαν στην περιοχή από τις πληµµύρες και φαίνεται πως έχει αυξηθεί και το ζωικό κεφάλαιο. Επίσης, φέτος είναι σε λειτουργία και µια καινούρια µονάδα εδώ στις Σέρρες, που κάνει αποξήρανση της µηδικής και την εξάγει στο εξωτερικό, οπότε έλλειψαν κάποιες ποσότητες και από εκεί», τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος και εκτιµά πως για τα καθαρά τριφύλλια του δεύτερου χεριού η τιµή θα πάει στα 17-18 λεπτά το κιλό.

Και οι τρεις συνοµιλητές µας, πάντως,  δεν κρύβουν την αγωνία τους για τους κτηνοτρόφους, λέγοντας «καλό θα είναι να µην ξεφύγουν πολύ οι τιµές, γιατί οι κτηνοτρόφοι θα είναι για κλάµατα. Η παρουσία µας και η επιβίωσή µας, στηρίζεται στην παρουσία και την επιβίωσή τους», λέει ο Κώστας Μαναβούδης.

Παρόµοια άποψη εκφράζει και ο Γεώργιος Μπαχαρούδης. «Οι κτηνοτρόφοι είναι τεντωµένοι. Έως το Μάρτιο αγόραζαν τριφύλλι στα 22-23 λεπτά, το καλαµπόκι έχει φύγει ψηλά και µε αυτές τις εισροές δυσκολεύονται να είναι βιώσιµοι», είπε και σηµείωσε την πρόθεσή τους για αποθεµατοποίηση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία