∆ιαρκής είναι και η εισροή νέου αίµατος στο χώρο της µελισσοκοµίας ήδη από τις αρχές της δεκαετίας, αφού στα χρόνια της κρίσης πάνω από 7.000 µε 8.000 άτοµα βρήκαν διέξοδο στα µελίσσια, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Οµοσπονδίας Μελισσοκοµικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλη Ντούρα.
Τις µέρες αυτές το µέλι έχει την τιµητική του µε το 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας να ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 6 ∆εκεµβρίου µε σκοπό να φέρει σε επαφή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τους βασικούς συντελεστές του κλάδου µε το καταναλωτικό κοινό μέχρι και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου. Εξαιρετικά σπάνιες ποικιλίες μελιού και προϊόντων μέλισσας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτεςτης μεγαλύτερης εκδήλωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στον τομέα της μελισσοκομίας.
Αποτελεί τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της µελισσοκοµίας και έναν αποτελεσµατικό τρόπο για την προβολή και προώθηση του Ελληνικού µελιού τόσο στους χώρους εστίασης και εµπορίας όσο και στο καταναλωτικό κοινό, που κατακλύζει κάθε χρόνο τους χώρους της έκθεσης.
Περισσότεροι από 300 μικροί Έλληνες παραγωγοί (πολλοί από τους οποίους νέοι και γυναίκες μελισσοκόμοι) θα εκθέσουν τα προϊόντα τους ενώ θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό μοναδικές ποικιλίες, όπως: πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, μέλι με Superfoods (συνδυασμός υπερτροφών υψηλής βιολογικής αξίας), μέλι Π.Ο.Π Ελάτης Βυτίνας, μέλι από την Κάλυμνο, μέλι Άναμα Ικαρίας, Σουσούρα Χαλκιδικής, μέλι χαρουπιάς, μέλι γλυκάνισου & μάραθου κ.ά.
Επίσης, θα παρουσιαστούν σπάνια μέλια (μέλι με σπιρουλίνα, με μαύρη σοκολάτα, με γκότζι μπέρι, μύρτιλο και μαστίχα, βιολογικές ποικιλίες κ.ά.), μέλι κρέμα, αλείμματα μελιού (φουντουκόμελο, πραλίνα μελιού), ποτά με βάση το μέλι (Υδρόμελι, ελληνική Τεκίλα με μέλι, ρακόμελο κ.ά.), το ιδιαίτερο παστέλι από τη Μάνη με ιστορία 115 χρόνων, καθώς και χειροποίητα φυσικά καλλυντικά.
Διαβάστε επ'ισης: Άτσαλη η αντιμετώπιση των κρίσεων αγροτικών αγορών και εν μέρει δυσανάλογη η χρήση των de minimis λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο
Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αγνό – ποιοτικό αλλά και σπάνιο μέλι από: τα νησιά (Κάλυμνο, Ικαρία, Φούρνους, Θάσο, Κέα, Σχοινούσα, Αστυπάλαια, Τήνο, Σύρο, Άνδρο, Πάρο, Αμοργό, Ρόδο, Κάσο, Κίμωλο, Κάρπαθο, Κύθνο, Λήμνο, Σάμο, Κρήτη), την ηπειρωτική χώρα (Χαλκιδική, Μάνη, Καρπενήσι, Σούλι, Ροδόπη, Κιλκίς, Πιερία, Πρέβεζα, Δωδώνη) καθώς και την Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Αχαΐα, Λακωνία, Κορινθία, Ηλεία, Αρκαδία).
Τους επισκέπτες περιμένουν πολλά, γλυκά κεράσματα ενώ τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν ένα βιωματικό ταξίδι στον κόσμο της μέλισσας από τους εκπαιδευτικούς του Bee Camp.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Διαγωνισμός Μελιού Εξαιρετικής Ποιότητας (High Quality Honey Contest), με στόχο την παρουσίαση του πλούτου και της ποιότητας των ελληνικών μελιών στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το 10ο Συνέδριο για το Ελληνικό Μέλι & τα Προϊόντα Μέλισσας, όπου καταξιωμένοι επιστήμονες, ερευνητές, εκπρόσωποι αναπτυξιακών φορέων, επιχειρηματίες και μελισσοκόμοι θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στους επαγγελματίες του κλάδου.
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τιμώμενη Περιφέρεια φέτος θα είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Την οικονοµική σηµασία του µελιού τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή οικονοµία της υπαίθρου φαίνεται ότι αντιλαµβάνονται και οι Βρυξέλλες οι οποίες το καλοκαίρι ενέκριναν το νέο τριετές πρόγραµµα µελισσοκοµίας για τη χώρα µας, µε τον προϋπολογισµό να διαµορφώνεται στα 27,83 εκατ. ευρώ, αυξηµένο κατά 6 εκατ., για την περίοδο 2020-2022. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδοµένης του εξαιρετικά θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώµατος που έχει η µελισσοκοµία , δεν αποκλείεται στην επόµενη ΚΑΠ στα διαρθρωτικά προγράµµατα (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση και Leader) να αποτελέσει κλάδος προτεραιότητας, όπως για παράδειγµα την τρέχουσα περίοδο ήταν κλάδος προτεραιότητας η εγχώρια αιγοπροβατοτροφία.