BACK TO
TOP
Μελισσοκομία

Καινοτομούν οι πρωταγωνιστές της εγχώριας μελισσοκομίας

Μια δυναμική παρουσία παραγωγών μελιού από όλες της περιοχές της χώρας αποτύπωσε για τα καλά στις εντυπώσεις του αθηναϊκού κοινού την πεποίθηση ότι το ελληνικό μέλι μπορεί να σταθεί ως πρώτης κατηγορίας εκπρόσωπος της ελληνικής υπαίθρου δίπλα στο ελαιόλαδο και την φέτα.

KAR_9704

23
1

Διαφορετικές ποικιλίες μελιού, προϊόντα μέλισσας και παραδοσιακά γλυκά με βάση το μέλι είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν και να γνωρίσουν όσοι επισκέφτηκαν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τις ημέρες του 11ου Φεστιβάλ Μελιού από την Παρασκευή 6 μέχρι και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου. Τα περίπτερα με ακούραστους παραγωγούς δεν σταμάτησαν να υποδέχονται επισκέπτες και να τους ξεναγούν στον κόσμο της μέλισσας αλλά και να κερνούν εκλεκτό μέλι τους πάντες.

Πίσω από τα περισσότερα περίπτερα που στήθηκαν στο ΣΕΦ έβλεπε κανείς νέους ανθρώπους κυρίως, με τα παραδείγματα εκείνων που άφησαν τη ζωή της πόλης για να εστιάσουν τις δυνάμεις και την δημιουργικότητά τους στην ύπαιθρο να αφθονούν. Καινοτόμες συσκευασίες που ξεφεύγουν από το καθιερωμένο βαζάκι, παραδοσιακά γλυκά με μι σύγχρονη προσέγγιση που ανταποκρίνεται στην τάση του γρήγορου και υγιεινού σνακ, ποτά και καλλυντικά μερικές μόνο από τις ιδέες που αναπτύσσονται το διάστημα αυτό στην ελληνική επικράτεια με κατεύθυνση τις διεθνείς αγορές.

Σε αυτό το εορταστικό κλίμα δεν έλλειψε η επίσημη παρουσία της πολιτείας η οποία ανανέωσε τις υποσχέσεις της απέναντι στον μελισσοκομικό κόσμο της χώρας, εκφράζοντας την βούληση να επενδύσει νομορυθμιστικά και προγραμματικά στην ανάπτυξη του τομέα στην χώρα και στην θωράκισή του από τις ελληνοποιήσεις και τα λοιπά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Η ποιότητα του ελληνικού μελιού και η σημασία της ελληνικής μελισσοκομίας στην αγροτική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, η οποία υποστήριξε ότι το υπουργείο «πρέπει να σταματήσει να αντιλαμβάνεται την μελισσοκομία ως τον φτωχό συγγενή της γεωργίας.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χώρα μας καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ε.Ε., με τις εξαγωγές μας να παρουσιάζουν ανοδική πορεία  και να υπερβαίνουν, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, τους 3.175,5 τόνους ή τα 13,6 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 84 % των φυτικών ειδών και το 76 % της παραγωγής τροφίμων, εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών και συνεπώς η οικονομική αξία, που παράγεται με τη φυσική επικονίαση υπολογίζεται σε 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ΕΕ, υπερβαίνοντας προφανώς κατά πολύ την αξία του παραγόμενου μελιού.

«Ως χώρα να… ξεκολλήσουμε από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού με αιχμή τις ελληνοποιήσεις που πλήττουν την ελληνική παραγωγή. Ως κυβέρνηση  – το έχει καταστήσει σαφές ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – είμαστε εξαιρετικά αυστηροί, θα έλεγα, αμείλικτοι, στην πάταξη αυτών των φαινομένων θέτοντας σε εφαρμογή ένα ολιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο δράσης. Παράλληλα, προσανατολιζόμαστε να συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έχουν αναλάβει χώρες  όπως η Γαλλία, καθώς θεωρούμε την διακρατική συνεργασία βασική προϋπόθεση για ν’ αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας-πάντοτε προς όφελος και της ελληνικής παραγωγής, αλλά και του καταναλωτικού κοινού», τόνισε η κ. Αραμπατζή, καθώς όπως σημείωσε «η ποιότητα του ελληνικού μελιού είναι αδιαμφισβήτητη, αναγνωρισμένη διεθνώς, το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, άρα η αποτελεσματική προστασία του δεν είναι πολυτέλεια αλλά αδήριτη ανάγκη. Στόχος μας, η επένδυση στο μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας».

Σχετικά με τις προτάσεις που επεξεργάζονται και προσανατολίζονται να θέσουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ. Αραμπατζή ανέφερε ότι μία από αυτές «αφορά την τροποποίηση της οδηγίας για το μέλι 2001/110 στην κατεύθυνση να αντικατασταθεί στις ετικέτες ο χαρακτηρισμός «μείγμα μελιών Ε.Ε. και εκτός Ε.Ε.»  με την ένδειξη της χώρας ή των χωρών από τις οποίες προέρχεται το μέλι που χρησιμοποιήθηκε στο τελικό προϊόν, με συγκεκριμένα ποσοστά ανά χώρα».

«Σε αυτή μας την προσπάθεια σας θέλουμε και είμαι βέβαιη ότι θα σας έχουμε αρωγούς. Με την ίδια λογική εξετάζουμε θετικά την πρόταση για θέσπιση του Ελληνικού Σήματος, ως ασπίδα προστασίας στο ελληνικό μέλι, απέναντι στις απόπειρες νοθείας καθώς και τις ελληνοποιήσεις», επισήμανε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ προσέθεσε ότι συνολικά το σχέδιο διαρθρώνεται σε δύο άξονες: «από τη μία προστασία της παραγωγής,  από την άλλη ανάδειξη του ελληνικού μελιού  και έμπρακτη στήριξη των μελισσοκόμων».

Η κ. Αραμπατζή, αναφερόμενη στο Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα 2020-2022, την ΚΥΑ για την εφαρμογή του οποίου έχει ήδη υπογράψει και επίκεινται οι υπογραφές από τους συναρμόδιους υπουργούς, γνωστοποίησε τις δράσεις στις οποίες πρόκειται να  προχωρήσουν, όπως, παροχή τεχνικής βοήθειας στους μελισσοκόμους και τις οργανώσεις τους μέσω των Κέντρων Μελισσοκομίας, προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών μελισσών με έμφαση στην στοχευμένη επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση του μικρού σκαθαριού της κυψέλης, πρόγραμμα επιδότησης των παλιών και φθαρμένων κυψελών με νέες, πρόγραμμα στήριξης της νομαδικής μελισσοκομίας με ενίσχυση των μελισσοκόμων για την κάλυψη μέρους των δαπανών μετακίνησης των μελισσοσμηνών τους, αναλύσεις μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων, συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας, προώθηση προγραμμάτων καινοτομίας. «Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε σε μια νέα δράση, την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των προϊόντων στην αγορά και την ταυτοποίηση τύπων ελληνικού μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων. Σκοπός μας είναι η «χαρτογράφηση» της ποιότητας και των γυρεόκοκκων του παραγόμενου μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας  με έμφαση κυρίως σε βασικά φυσικο-χημικά χαρακτηριστικά αλλά και σε χαρακτηριστικά που έχει αποδειχθεί ότι χρησιμεύουν στη διάκριση της γεωγραφικής προέλευσης», επισήμανε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «ως υπουργείο καταφέραμε και πετύχαμε την αύξηση κατά 56,52%, στο πρόγραμμα στήριξης της μελισσοκομίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται σε 12 ευρώ ανά παραγωγική κυψέλη με το συνολικό ύψος της ενίσχυσης να διαμορφώνεται πλέον στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, από το 1,15». Σχετικά με το ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο η κ. Αραμπατζή ανέφερε ότι η εφαρμογή του έχει ήδη ολοκληρωθεί και είναι πλήρως λειτουργική. «Συνεπώς, έχουμε πλέον την δυνατότητα να προχωρήσουμε στη νομοθετική κατοχύρωση για την θέσπιση του μητρώου, εξέλιξη που θα αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες της Πολιτείας στην κατεύθυνση στήριξης των μελισσοκόμων και επίλυσης των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία», τόνισε ενώ συμπλήρωσε ότι  «αν θέλουμε – που θέλουμε- να περάσει σε άλλο επίπεδο η ελληνική μελισσοκομία, τότε είναι μονόδρομος να… κολλήσουν με το ελληνικό μέλι και όλα τα προϊόντα της μέλισσας οι τουρίστες, πάνω από 30 εκατομμύρια κάθε χρόνο, και οι νέες γενιές, τα παιδιά μας».

«’Αρα, από τη μία αποτελεσματικότερη σύνδεση με την τουριστική βιομηχανία, και από την άλλη, ένταξη του μελιού στην παιδική διατροφή. Και τι καλύτερο από το σχολικό πρόγραμμα «Μέλι για πρωινό»;

Χιλιάδες οι επισκέπτες στο  11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

 

Με την συμμετοχή περισσότερων από 20.000 επισκεπτών, που κατέκλυσαν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη γιορτή της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, το 11ο Φεστιβάλ ελληνικού μελιού & προϊόντων μέλισσας. Καλές ειδήσεις, με σημαντικότερη ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επενδύσει στο μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας, επιφύλασσε και η παρουσία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή στα εγκαίνια του Φεστιβάλ.

Τριακόσιοι και πλέον μικροί παραγωγοί από όλες τις Περιφέρειες της χώρας είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στο ευρύ κοινό τα αγνά και ποιοτικά προϊόντα τους και να παρουσιάσουν σπάνιες ποικιλίες μελιού και προϊόντων μέλισσας από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ, η κα Αραμπατζή τόνισε ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ε.Ε, με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν ανοδική πορεία, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί στην μελισσοκομία η αξία που δικαιούται ως η κύρια ή δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος για περισσότερους από 24.000 μελισσοκόμους και επεσήμανε την ανάγκη η πολιτεία να… ξεκολλήσει και να μην την αντιμετωπίζει ως τον φτωχό συγγενή της αγροτικής οικονομίας. «Η ποιότητα του ελληνικού μελιού είναι αδιαμφισβήτητη, αναγνωρισμένη διεθνώς, το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, άρα η αποτελεσματική προστασία του δεν είναι πολυτέλεια αλλά αδήριτη ανάγκη. Στόχος μας, η επένδυση στο μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό στα εγκαίνια απηύθυνε ο επικεφαλής του Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή που στρεβλώνει τα φυσικά φαινόμενα και χαρακτήρισε ως υψηλή προτεραιότητα τη νομοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση της. Από την πλευρά του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Μητρώο Μελισσοκόμων, το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο την καταγραφή των μελισσοκόμων και την αποτροπή της  παράνομης διακίνησης, της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.

Επίσης, μίλησαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Ντούρας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Νίκος Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Προέδρος Οργανωτικής Επιτροπής Φεστιβάλ, Σοφία Σακοράφα, αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΜέΡΑ 25.

Σημαντική θέση στο τριήμερο Φεστιβάλ κατείχε το 10ο Μελισσοκομικό Συνέδριο, όπου επιστήμονες και φορείς συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί και τις προοπτικές του κλάδου, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη να εφαρμοστεί το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα 2020-2022. Ταυτόχρονα, ζήτησαν στήριξη από την πολιτεία και επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώθηκε, για πρώτη φορά και με εξαιρετική επιτυχία, Διαγωνισμός Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας (High Quality Honey Contest),  με στόχο την ανάδειξη του καλύτερου μελιού ανά κατηγορία. Οι γευστικές δοκιμές των δειγμάτων έγιναν από την ομάδα του  Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από έμπειρους και καταξιωμένους γευσιγνώστες. Κατά τις δοκιμές το κάθε μέλι έφερε ειδικό κωδικό, χωρίς τη συσκευασία του, ώστε να διασφαλιστεί η ανεπηρέαστη απόφαση της κριτικής επιτροπής. Τα μέλια που βραβεύθηκαν θα φέρουν στη συσκευασία τους το μετάλλιο HIGH QUALITY HONEY CONTEST.

Τέλος, ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή μελισσοκόμων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, καθώς και επιχειρήσεων μελισσοκομικού εξοπλισμού ενώ συνάφθηκαν σημαντικές συμφωνίες για τον κλάδο.

Τιμώμενη Περιφέρεια του Φεστιβάλ ήταν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την πλακέτα απένειμε στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, η Υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.



Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-12-2019 17:02Κώστας. Χ.

Στα καρτέλ που λυμαίνονται τον μοχθο του Έλληνα μελισσοκόμου κρατοντας την τιμή στα 3 €/κιλό αναφέρθηκε κανείς;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία