BACK TO
TOP
Μοντέρνες Καλλιέργειες

Εφικτή, αποδοτική και συμφέρουσα η καλλιέργεια σόγιας

Πείραμα για την καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας από ΕΛΓΟ, ΔΕΛΤΑ και Γεωπονικό.

12_11

273
0

TOY

Γεώργιου Ζέρβα*

Τα οικονοµικά, κυρίως, δεδοµένα του παρελθόντος δεν ευνοούσαν την καλλιέργεια της σόγιας τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα µας. Επειδή όµως τα δεδοµένα αλλάζουν, όπως για παράδειγµα οι τιµές, οι επιδοτήσεις, οι προτεραιότητες στις πολιτικές κ.α., η καλλιέργεια της σόγιας απαιτεί επανεξέταση και επαναξιολόγηση για να διαπιστωθεί, αρχικά τουλάχιστον, κατά πόσο αποτελεί οικονοµικά βιώσιµη καλλιέργεια. Στην Ελλάδα το 2017 εισήχθησαν 317.754 τόνοι σογιόσπορου και 331.254 τόνοι σογιαλεύρου, συνολικής αξίας 230.094.000 ευρώ. Παράλληλα, στο Νοµό Καβάλας καλλιεργήθηκαν 30.000 στρέµµατα, αλλά για παραγωγή βιοντίζελ.

Η σπορά της σόγιας, επειδή δεν αντέχει τις χαµηλές θερµοκρασίες, γίνεται τον Απρίλιο σε αρδευόµενες εκτάσεις και ως επίσπορη καλλιέργεια τον Ιούνιο-Ιούλιο. Η λίπανση γίνεται στο βλαστικό στάδιο της άνθησης των φυτών και είναι παραπλήσια µε αυτή του αραβοσίτου. Εχθρό της σόγιας αποτελούν τα ζιζάνια τα οποία συνιστάται να καταπολεµούνται όταν τα φυτά της σόγιας έχουν 2-6 φύλλα.

Η στρεµµατική απόδοση της σόγιας σε καρπό στη χώρα µας ανέρχεται στα 450 κιλά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει φτάσει και τα 600 κιλά. Ως επίσπορη καλλιέργεια δίνει περί τα 300 κιλά το στρέµµα εξασφαλίζοντας ένα ικανοποιητικό συµπληρωµατικό εισόδηµα στον παραγωγό. Στοιχεία του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκοτόπων στη Λάρισα αναφέρουν κόστος παραγωγής 98 ευρώ το στρέµµα ( έναντι 128 ευρώ για το βαµβάκι) και εισόδηµα 120 ευρώ το στρέµµα (Βλαχοστέργιος κ.α., 2015, Επιθεώρηση Ζωοτεχνικής Επιστήµης, τεύχος 14).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, σε συνεργασία µε το Ινστιτούτο Επιστήµης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα και τη χρηµατοδότηση της ∆ΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, οργάνωσε και υλοποίησε καλλιέργεια Μη Γενετικά Τροποποιηµένης (ΝGΜΟ) σόγιας στο αγρόκτηµα του παραπάνω Ινστιτούτου.

Η σπορά πραγµατοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 2019 µε αποστάσεις 75 x 5 εκατοστά. Για κάθε στρέµµα χρησιµοποιήθηκαν 8 κιλά σπόρου της SOYA HELLAS. Χρησιµοποιήθηκε λίπασµα τύπου 20-10-10 σε ποσότητα 8 κιλά στο στρέµµα πρίν τη σπορά. Ζιζανιοκτονία µια προφυτρωτική µε Βasagram & Fusilade, στο βλαστικό στάδιο που τα φυτά είχαν ύψος 25-30 εκατοστά. Για λόγους περιβαλλοντικούς, για να µην αυξηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωµα του σογιοσπόρου ως ζωοτροφή, αλλά και το κόστος παραγωγής αυτού, έγινε µόνο µια ζιζανιοκτονία για να διαπιστωθεί κατά πόσον η ανάπτυξη των ζιζανίων στις συγκεκριµένες συνθήκες θα επηρεάσει την ανάπτυξη της καλλιέργειας και τις αποδόσεις της. Στη διάρκεια της καλλιέργειας έγιναν 5 ποτίσµατα µε διάρκεια εκάστου ποτίσµατος όπως αυτή του αραβοσίτου. Η στρεµµατική απόδοση της καλλιέργειας ανήλθε στα 505 κιλά µε την ακόλουθη χηµική σύσταση του σογιοσπόρου. Χηµική σύσταση σογιοσπόρου (Συστατικό % του δείγµατος):

Ξηρή ουσία: 86,31, Ολ. Νχες ουσίες: 34,85, Ολ. Λιπαρές ουσίες: 18,03, Oλ. Ινώδεις ουσίες: 5,74, NDF: 13,20, ADF: 9,72.

 

*Οµοτιµου Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία