BACK TO
TOP
Ηλίανθος

Ανερχόμενη δύναμη φέτος ο ηλίανθος, καλή η σχέση μεταξύ δαπάνης-απόδοσης

Συµφέρει ο ηλίανθος σύµφωνα µε τον Λάµπρο Κουµπρίδη, πρόεδρο της ΕΑΣ Ορεστιάδας, η οποία έσπασε φέτος τον κανόνα των 35 λεπτών στα συµβόλαια µε την Agroinvest.

25_afierwma

Λεωνίδας Λιάμης

41
0

Eνίσχυση της καλλιέργειας του ηλίανθου αναµένεται στη φετινή εαρινή καλλιεργητική σεζόν στις περισσότερες περιοχές της Kεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, όπου αναπτύσσονται τα βασικά παραγωγικά κέντρα του ελαιούχου φυτού για τη χώρα µας. Η άνοδος της τιµής στα 37 λεπτά το κιλό στα φετινά συµβόλαια µε τις βιοµηχανίες παραγωγής βιοντίζελ, σε συνδυασµό µε το χαµηλό κόστος παραγωγής, δείχνουν ικανοί λόγοι να επιτρέψουν στον ηλίανθο να «κλέψει» κάποια στρέµµατα από ανταγωνιστικά είδη όπως τα σιτηρά και ιδίως το βαµβάκι. Μάλιστα όπως αναφέρει ο  ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάµπρος Κουµπρίδης «µε ένα στήσιµο γύρω στα 350 κιλά ανά στρέµµα, η οικονοµική απόδοση φτάνει στα 130 ευρώ το στρέµµα, ένα καλό µεροκάµατο. Είναι σαν να παίρνεις τη συνδεδεµένη του βαµβακιού, χωρίς όµως πολύ κόπο, γιατί σπέρνεις τώρα και αρχίζεις πότισµα τον Ιούλιο».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά σχετικό ρεπορτάζ για το Ειδικό Αφιέρωμα στον Ηλίανθο της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 28 Μαρτίου.

Τα πρώτα µηνύµατα, από περιοχές όπου έχει αρχίσει, ήδη, η σπορά του ηλίανθου, φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εκτίµηση περί ανόδου των καλλιεργήσιµων εκτάσεων, ενώ και στις υπόλοιπες περιοχές όπου τα τρακτέρ δεν έχουν µπει ακόµη, η κίνηση στα καταστήµατα αγροεφοδίων αφήνουν την ίδια αίσθηση. Ορισµένοι αισιόδοξοι, µάλιστα, ρισκάρουν την πρόβλεψη πως η χρονιά ίσως και να φτάσει να «φλερτάρει» µε το ψυχολογικό φράγµα του 1 εκατ. στρεµµάτων, έναντι των 800.000 στρεµµάτων την προηγούµενη περίοδο του 2019.

Ο βασικότερος ίσως «πυρήνας» της εγχώριας καλλιέργειας είναι η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, µε το τµήµα από τις Σέρρες έως και την Ορεστιάδα, όπως επισηµαίνει ο κ. Κουµπρίδης, να παράγει τον µεγαλύτερο όγκο.

Μάλιστα η ΕΑΣ Ορεστιάδας -όπως αποκάλυψε η εφηµερίδα Agrenda στις αρχές Φεβρουαρίου- ήταν αυτή που πρώτη υπέγραψε σύµβαση µε 37 λεπτά το κιλό, για όλες τις ποιότητες ηλίανθου της φετινής σεζόν, µε την Agroinvest, ανοίγοντας το δρόµο.

«Η Ένωσή µας υπολογίζει φέτος να συνάψει συµβόλαια για περίπου 100.000 στρέµµατα, από 78.000 που καλλιεργήθηκαν την περσινή χρονιά», µας ανέφερε ο κ. Κουµπρίδης κι εξέφρασε την εκτίµηση πως αυξητική τάση καταγράφεται και σε άλλες οργανώσεις του Έβρου και όχι µόνο.

Οι λόγοι της στροφής των παραγωγών, σύµφωνα µε τον έµπειρο συνεταιριστή, σχετίζονται µε έναν συνδυασµό παραγόντων. «Πρώτα από όλα έχει να κάνει µε την πορεία του βαµβακιού. Η τιµή του σήµερα, στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου είναι στα περίπου 30 λεπτά το κιλό, γιατί πρέπει να λάβουµε υπ’ όψιν και τα υψηλά µεταφορικά. Από την άλλη, ο ηλίανθος φέτος είναι δύο λεπτά του ευρώ πιο πάνω η τιµή του, στα 37 λεπτά το κιλό, όσο δηλαδή πήραν οι αγρότες του Έβρου για την περσινή σοδειά βαµβακιού, αλλά µε µικρότερο κόστος παραγωγής και λιγότερη δουλειά». Όπως µάλιστα µας εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, το κόστος παραγωγής κυµαίνεται στα 70 ευρώ το στρέµµα και συντηρητικά µπορεί να σου αφήσει άλλα περίπου τόσα ως καθαρό κέρδος ανά στρέµµα.









Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία