BACK TO
TOP
Ηλίανθος

Συμβόλαια ξανά στα 37 λεπτά για τον ηλίανθο προσδοκούν οι Ενώσεις

Να πιάσουν το νήµα από εκεί που το άφησαν πέρυσι, όταν πληρώθηκαν την παραγωγή τους µε 37 λεπτά το κιλό, χωρίς περικοπές, επιθυµούν οι καλλιεργητές ηλίανθου, ενόψει των συζητήσεων για τα συµβόλαια της νέας παραγωγικής σεζόν του 2021, που θα ξεκινήσουν, προσεχώς, µε τις βιοµηχανίες του κλάδου.

37_pin_2

Λεωνίδας Λιάμης

31
0

Αν και προς το παρόν µόνο εικασίες µπορούν να γίνουν, για το πού θα επέλθει συµφωνία των δύο αντισυµβαλλόµενων µερών, δεδοµένου ότι το τοπίο δεν αναµένεται να ξεκαθαρίσει πριν τα µέσα Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι των αγροτών διατηρούν βάσιµες, όπως λένε, ελπίδες πως δεν θα επιβεβαιωθεί η παραφιλολογία περί αισθητής µείωσης τιµών.

«Υπάρχουν προϋποθέσεις να πιάσουµε ακόµη και τα 37 λεπτά το κιλό των περσινών συµβάσεων, καθώς βλέπουµε πως ο ηλίανθος λείπει από τη Ρωσία, την Ουκρανία, αλλά και τα Βαλκάνια. Ακόµη όµως και να µην φτάσουµε αυτό το επίπεδο, η βάση της συζήτησης δεν µπορεί να είναι κάτω από τα 35 λεπτά. Γιατί σε µια τέτοια περίπτωση πολύ απλά δεν θα σπείρει ο κόσµος», τονίζει ο Λάµπρος Κουµπρίδης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, της οργάνωσης που πρώτη υπέγραψε πέρυσι σύµβαση µε 37 λεπτά το κιλό, δίδοντας «σήµα» και στους υπόλοιπους.

 

Υπολογίσιµος συνοµιλητής η ΕΑΣ Ορεστιάδας

Η δραστήρια οργάνωση αναµένεται να παίξει κοµβικό ρόλο και φέτος, καθώς συνεργάζεται µε περίπου 3.000 παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Έβρου, οι οποίοι καλλιεργούν περί τα 80.000-100.000 στρέµµατα ηλίανθο το χρόνο (σ. σ. και το 2020 παρήγαν 17.000 τόνους), µε αποτέλεσµα η διαπραγµατευτική της ισχύ να είναι υπολογίσιµη. «Έχουµε κάνει µια ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις 12 Φεβρουαρίου και ελπίζουµε ότι θα πραγµατοποιηθεί κανονικά, γιατί µε όσα συµβαίνουν µε τον Covid-19 κανείς δεν µπορεί να εγγυηθεί τί θα γίνει», ανέφερε ο κ. Κουµπρίδης, προσθέτοντας ότι «περιµένουµε να δούµε ποιοι θα ανταποκριθούν και τι προσφορές θα καταθέσουν».

Με δεδοµένο ότι θα χρειαστούν κάποιες ηµέρες για να αξιολογηθούν οι όποιες προσφορές υποβληθούν, σε σχέση µε κριτήρια όπως ο τρόπος κι ο χρόνος αποθήκευσης της προσδοκώµενης παραγωγής, οι εγγυητικές, οι υγρασίες, οι ξένες ύλες, η τιµή παραγωγού και ο τρόπος εξόφλησης, η εκτίµηση είναι ότι η κατάσταση για το τι θα ισχύσει, θα µορφοποιηθεί µετά τα µέσα Φεβρουαρίου. Υπό το πρίσµα αυτό, την περίοδο εκείνη αναµένεται να οριστικοποιηθούν και τα στρέµµατα που θα σπαρθούν φέτος, αφού, όπως επισηµαίνει, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας «όλα θα κριθούν από την τιµή που θα συµβασιοποιηθεί».

 

∆υσκολεύουν οι πληµµύρες το σχεδιασµό στις Σέρρες

Στο νοµό Σερρών, αντίστοιχα, εκτός από την παράµετρο τιµή, το πόσα θα είναι τελικά τα στρέµµατα που θα καλλιεργηθούν θα εξαρτηθεί και από την έκβαση του καιρού. «Στον κάµπο που σχηµατίζεται ανάµεσα στα χωριά Τούµπα, Ψυχικό, Παραλίµνιο και Πεθελινό, τα χωράφια είναι µέσα στα νερά από τις βροχοπτώσεις των περασµένων εβδοµάδων. Αν δεν στεγνώσουν δεν µπορεί να µπει µηχάνηµα µέσα», επεσήµανε στην εφηµερίδα Agrenda ο παραγωγός Νίκος Σταµατιάδης από τον οικισµό Τούµπα. Ο ίδιος µας µετέφερε πως λόγω των πληµµυρών έχουν προκληθεί κάποιες ζηµίες και στο εργοστάσιο της Φυτοενέργεια κοντά στο Παραλίµνιο.

Εν αναµονή ανακοίνωσης της τιµολογιακής πολιτικής του 2021 είναι οι αγρότες και στη ∆υτική Μακεδονία, όπως µας πληροφόρησε ο Κυριάκος Χρυσοβερίδης, γεωπόνος µε κατάστηµα γεωργικών εφοδίων κι όχι µόνο στο Καπνοχώρι Κοζάνης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία