Aν και περίπου μία εβδομάδα πριν η ΕΑΣ Ορεστιάδας είχε ανακοινώσει συμφωνία με την Agroinvest, για συμβόλαια με τιμή κιλού στα 35 λεπτά εγγυημένα, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, μετά το δυναμικό «μπάσιμο» που έγινε από άλλες βιομηχανίες μεταποίησης του κλάδου.
Πληροφορίες του Agronews αναφέρουν πως «θρυαλλίδα» αποτέλεσε η πολιτική της εταιρείας Πέττας, η οποία μετά την ανακοίνωση του deal της ΕΑΣ Ορεστιάδας και της Agroinvest φέρεται να προτείνει 37 λεπτά το κιλό, ενώ για κάποιες ποικιλίες που καλλιεργούνται με πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης παρέχει και πριμ επί της τιμής αγοράς που κυμαίνεται από 4,5% και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 15%. Ως εκ τούτου και εφόσον επιβεβαιωθούν τα 37 λεπτά το κιλό, θα υπάρξουν κάποια υβρίδια με 39 λεπτά το κιλό και άλλα όπως το «Electric» που θα ξεπεράσουν τα 42 λεπτά το κιλό.
Στα 37 λεπτά το κιλό, εν τω μεταξύ, προσφέρει συμβόλαια αυτές τις ημέρες στη Δράμα και η Βιοντίζελ ΕΠΕ από την Άσσηρο Θεσσαλονίκης.
Ο «ντόρος» που προκλήθηκε δεν άργησε να φτάσει και στα όρια του νομού Έβρου, οδηγώντας τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ορεστιάδας να πάρει την πρωτοβουλία και να σηκώσει το τηλέφωνο και να διεκδικήσει αναπροσαρμογή της συμφωνίας με την Agroinvest, που είχε συναφθεί την Παρασκευή 12 Μαρτίου, έπειτα από την πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε βγάλει στον «αέρα» η οργάνωση.
Την κατάσταση διευκόλυνε το γεγονός ότι στην αρχική συμφωνία τα 35 λεπτά το κιλό, για τα οποία είχαν δοθεί τα χέρια ανάμεσα στα δύο μέρη ήταν το κατώτατο όριο, ενώ υπήρχε πρόνοια πως αν η τιμή ανέβει τότε θα έπρεπε να υπάρξει ευθυγράμμιση. «Μιλήσαμε το πρωί της Πέμπτης, τους έθεσα το αίτημα και έπειτα από δύο ημέρες μας ενημέρωσαν πως η κατώτατη τιμή θα ανέβει στα 37 λεπτά το κιλό», εξηγεί στο Agronews πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδης, Λάμπρος Κουμπρίδης, προσθέτοντας ότι ήδη οι συμβάσεις, για περίπου 20.000 στρέμματα που είχαν υπογραφεί με παραγωγούς της περιοχής, αποσύρονται από τη Διεύθυνση Γεωργίας Έβρου, με σκοπό να υποβληθούν νέες συμβάσεις με 37 λεπτά το κιλό.
Μετά την εξέλιξη αυτή και επειδή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια περαιτέρω άνοδο της τιμής, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας διαβλέπει πως το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια θα εμφανίσει μεγάλη αύξηση κι ίσως το αρχικό πλάνο για 80.000–100.000 στρέμματα ηλίανθου που είχε η οργάνωση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, να χρειαστεί να επαναπροσδιοριστεί, διότι όπως σημειώνει «σε αυτά τα επίπεδα τιμής, κακά τα ψέματα, η καλλιέργεια αφήνει μεροκάματο».