BACK TO
TOP
Ηλίανθος

Η ελαιοκράμβη στα 45 λεπτά, άνοδος και στα συμβόλαια ηλίανθου

Ράλι τιµών σηµειώνεται τις τελευταίες εβδοµάδες στα ενεργειακά φυτά µε τις συµβάσεις στην ελαιοκράµβη να έχουν πιάσει ήδη τα 45 λεπτά το κιλό και να ακολουθούν κατά πόδας και εκείνες στον ηλίανθο, όπου η βάση είναι, πλέον, στα 38,5 λεπτά το κιλό, που σηµαίνει πως µε τα πριµ σε κάποιες ποικιλίες ίσως να φτάνει και στα 45 λεπτά το κιλό.

36_pin_27

Λεωνίδας Λιάμης

31
1

Την αρχή στον επαναπροσδιορισµό της τιµολογιακής πολιτικής που θα ισχύσει, σύµφωνα µε πηγές της αγοράς, φαίνεται να την έκανε ο όµιλος της GF Energy και σταδιακά ακολούθησαν κι οι άλλοι µεγάλοι «παίκτες» του κλάδου, όπως η Agroinvest και η ΕΛΒΙ. ∆εν αποκλείεται δε, αυτή η δυναµική που παρατηρείται και γίνεται δεκτή µε ικανοποίηση από τους παραγωγούς, να µην έχει εξαντληθεί και να υπάρξει και συνέχεια.

«Στην ελαιοκράµβη εκτιµώ πως τα 45 λεπτά το κιλό, όπου έχει φτάσει η τιµή της σήµερα, είναι το ταβάνι και δεν θα δούµε κάτι περισσότερο. Ο ηλίανθος, όµως, φαίνεται πως µπορεί να κινηθεί ακόµη πιο ψηλά και να δούµε την τιµή να πηγαίνει στα 40 λεπτά το κιλό από τα 38,5 λεπτά που είναι τώρα», τονίζει στην Agrenda ο ∆ηµήτρης Χρηστίδης, διευθύνων του τοµέα αγροεφοδίων του οµίλου Χρηστίδη, από την Πτολεµαΐδα. Ο ίδιος θυµίζει πως στη µεν ελαιοκράµβη η χρονιά, κατά τη σπορά, άρχισε µε τις τιµές να είναι στα 36 λεπτά το κιλό και σταδιακά ανέβαινε, µε τις τελευταίες τρεις εβδοµάδες να ανοίγει δρασκελισµό προς τα 45 λεπτά και να κερδίζει σχεδόν από 2,5 λεπτά το κιλό, ανά εβδοµάδα.

Αντίστοιχα στον ηλίανθο η κουβέντα είχε ξεκινήσει από τα 32 -33 λεπτά το κιλό, κάπου στα τέλη Φεβρουαρίου µε αρχές Μαρτίου, αλλά σιγά – σιγά σκαρφάλωσε και εδώ η τιµή αρκετά γρήγορα.

Λίγες εκτάσεις και εξαγωγές ελατήριο για τις τιμές ηλίανθου

Τί µπορεί να έχει πυροδοτήσει αυτή την «κούρσα» τιµών στον ηλίανθο; Σύµφωνα µε τον ∆ηµήτρη Χρηστίδη διευθύνων του τοµέα αγροεφοδίων του οµίλου Χρηστίδη, πρόκειται για έναν συνδυασµό παραγόντων που έχει να κάνει τόσο µε τη µειωµένη προσδοκώµενη παραγωγή φέτος στη χώρα µας, όσο και τη γενικότερη έλλειψη πρώτης ύλης, όπως και παραπροϊόντων της και στο εξωτερικό.

Εκτιµήσεις άλλων παραγόντων του κλάδου σηµειώνουν πάντως πως φέτος στην Ελλάδα η µείωση εκτάσεων του ηλίανθου µπορεί και να φτάνει το 20% ή 25%, που σηµαίνει πως ίσως να µην ξεπερνούν τα 600.000 στρέµµατα από τα περίπου 800.000-850.000 στρέµµατα που καλλιεργήθηκαν πέρυσι.

Ωστόσο, κατά µία άλλη εκδοχή πίσω από το «τίναγµα» των τιµών στα ενεργειακά φυτά, µπορεί να κρύβονται οι εξαγωγές προς τη γειτονική  Βουλγαρία, αρκετών αποθεµάτων της περσινής χρονιάς που θεωρητικά θα έπρεπε να χρησιµοποιηθούν για την παραγωγή βιοντίζελ.

Προκειµένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πρώτη ύλη, βιοµηχανίες από τη Βουλγαρία φαίνεται πως επιδίδονται σε πόλεµο τιµών, ευελπιστώντας να δελεάσουν παραγωγούς

 

Η ζήτηση από Βουλγαρία πυροδοτεί άνοδο
Του Λεωνίδα Λιάμη

Βιοµηχανίες από τη γειτονική χώρα φέρονται εισάγουν ηλίανθο µε 54 λεπτά το κιλό, τιµή φορτηγού στην Ελλάδα, γεγονός που «πυροδότησε» οξύ ανταγωνισµό µεταξύ των βιοντιζελάδων.

«Προκειµένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πρώτη ύλη, φαίνεται ότι αποφάσισαν να επιδοθούν σε αυτό τον πόλεµο τιµών, ευελπιστώντας να δελεάσουν παραγωγούς κι οργανώσεις και να τους υφαρπάξουν από τους ανταγωνιστές τους», µας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από πηγή, που έχει βαθιά εµπειρία στον αγροτικό χώρο.

Εδώ βέβαια γεννάται ένα µείζον ζήτηµα στρατηγικής, αλλά και τρόπου αντιµετώπισης των αγροτών. Όπως σηµείωνε, µάλιστα, συνοµιλητής της Agrenda που θέλησε να κρατήσει την ανωνυµία του, πρέπει άµεσα ο σύνδεσµος των βιοντιζελάδων να ξεκαθαρίσει αν ενδιαφέρεται για την παραγωγή βιοντίζελ στην Ελλάδα ή για εµπορία και ταυτόχρονα να εξηγήσει πειστικά πώς είναι δυνατό µόλις πριν τρεις µήνες να πιέζει τους συνεργαζόµενους παραγωγούς για 32 – 33 λεπτά τον ηλίανθο και πλέον να πληρώνει έως και σχεδόν 28% παραπάνω;

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-08-2021 20:02Kαραγγελιδου Ελπίδα

Περιμένουμε η Ορεστιάδα η ΕΝΟΣΗ να δώσει καλή. Τιμή

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία