BACK TO
TOP
Ηλίανθος

Με το πετρέλαιο εκτοξεύεται και η τιμή στον ηλίανθο ενώ η Βουλγαρία δίνει 600 ευρώ

Την τελευταία άμυνα φαίνεται ότι παίζει η βιομηχανία στην Ελλάδα στην περίπτωση του ηλίανθου, προσφέροντας τιμή «ασφαλείας» στα 40 λεπτά το κιλό, την ώρα που η τιμή στο πετρέλαιο προσεγγίζει τα 115 δολάρια το βαρέλι, σε μια εξέλιξη που δεν μπορεί παρά να παρασύρει στην άνοδο και τις ενεργειακές καλλιέργειες.

37_pin_3

Λεωνίδας Λιάμης

36
2

Σε «αχαρτογράφητα νερά», µε µόνη σταθερά µια τιµή ασφαλείας πέριξ των 40 λεπτών και δέσµευση για πρόσθετη διορθωτική κίνηση, αν το επιβάλλουν οι συνθήκες στην αγορά, προετοιµάζεται να ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος στον ηλίανθο. Την αναστάτωση από την παρατεινόµενη εκκρεµότητα στον ορισµό των κατανοµών, ήρθε να επιτείνει η ρωσο-ουκρανική σύρραξη, που αλλάζει άρδην τα δεδοµένα, αφού µιλάµε για τους µεγαλύτερους παραγωγούς ηλιέλαιου, µε µερίδιο 80% της διεθνούς αγοράς.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον µεταποιητές και παραγωγοί, επιχειρούν, προς ώρας, να αποκωδικοποιήσουν τις µεταβλητές και τους αγνώστους «Χ» στην εξίσωση, που θα επιτρέψει να συµφωνήσουν στον ορισµό των καλλιεργούµενων εκτάσεων και στην τιµή παραλαβής του προϊόντος.

Ως ένα πρώτο βήµα, όµως, και για να καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί ένας στοιχειώδης προγραµµατισµός, σε επίπεδο συµβάσεων, ορισµένες µεταποιητικές εταιρείες προχώρησαν στην ανακοίνωση τιµών βάσης, οι οποίες κυµαίνονται από 39 λεπτά και φτάνουν έως και 41 λεπτά το κιλό, µε την επισήµανση ότι η τελική τιµή θα διαµορφωθεί από την αγορά.

«Θα ζήσουµε τρελές καταστάσεις µε τον ηλίανθο φέτος και η τιµή του προϊόντος θα απέχει πολύ από αυτή για την οποία γίνεται η συζήτηση µέχρι στιγµής» εκτιµά ο Λάµπρος Κουµπρίδης πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, βάζοντας στο κάδρο των παραµέτρων που θα επηρεάσουν τις τιµές και την ρωσο-ουκρανική κρίση.

Με κοµβικό ρόλο στην καλλιέργεια του ηλίανθου στην Ελλάδα, καθώς συνεισφέρει µε σχεδόν το 10% της ετήσιας εθνικής παραγωγής, η ΕΑΣ Ορεστιάδας -σε αντίθεση µε τη συνήθη πρακτική της να προκηρύσσει πλειοδοτικό διαγωνισµό καλώντας όλες τις ενδιαφερόµενες εταιρείες να καταθέσουν προσφορές-αποφάσισε, για φέτος, να παρατείνει τη συνεργασία της µε την Agroinvest, µε τις δύο πλευρές να συµφωνούν σε µια τιµή βάσης και να αφήνουν ανοικτό το πόσο ψηλά θα φτάσει.

«Τα 39 και 40 λεπτά που προτείνουν ορισµένες εταιρείες είναι τιµές για καλλιέργεια προ των ανατιµήσεων στις εισροές. Σήµερα, µε το κόστος παραγωγής στα 120 ευρώ το στρέµµα για τα ποτιστικά και στα 80-90 ευρώ στα ξερικά, µέση απόδοση στα 300 κιλά το στρέµµα, το εισόδηµα που θα δώσει είναι 120 ευρώ, οπότε δεν έχει νόηµα κάποιος να καλλιεργήσει αν δεν πάρει τουλάχιστον 45 λεπτά το κιλό», αναφέρει ο κ. Κουµπρίδης. Σηµειώνει µάλιστα πως οι ήδη στη Βουλγαρία ο ηλίανθος κυµαίνεται σήµερα από 570 έως 610 ευρώ ο τόνος, χωρίς να είναι γνωστό ακόµη αν η Ουκρανία και η Ρωσία καλλιεργήσουν φέτος το προϊόν και σε πόσες εκτάσεις και αν εν τέλει θα εξάγουν ή θα αποθεµατοποιήσουν την όποια παραγωγή τους, που σηµαίνει ότι όσοι αγρότες καλλιεργήσουν έχουν καλές πιθανότητες τελικά να πουλήσουν στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος του Συνδέσµου Βιοντίζελ και Βιοµάζας δεν αρνείται πως το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί και στον ηλίανθο, αν και λιγότερο από ό,τι στο βαµβάκι και στο καλαµπόκι, αλλά όπως σηµειώνει «αν πάµε σε συµβόλαια µε 45 λεπτά και µε τις τιµές που πληρώνουν σήµερα τα διυλιστήρια, οι µεταποιητικές  θα είναι ζηµιογόνες, γιατί τις ποσότητες που έχουν δηλώσει στα συµβόλαια είναι υποχρεωµένες να τις παραδίδουν για βιοντίζελ».

Ανέφερε, όµως, πως είναι κρίσιµο να δώσουν τα διυλιστήρια αύξηση 20%, ώστε να µπορούν να τη µετακυλίσουν οι µεταποιητές προς τους παραγωγούς. Μάλιστα αποκάλυψε πως ο Σύνδεσµος έχει ανοίξει, ήδη µια τέτοια κουβέντα µε τα διυλιστήρια και το υπουργείο.

Κολλάει ο προγραµµατισµός της σεζόν όσο αργεί η προκήρυξη της κατανοµής βιοντίζελ

Ανασχετικός παράγοντας που δυσκολεύει τις διαπραγµατεύσεις και τον προγραµµατισµό της σεζόν είναι η κωλυσιεργία του υπουργείου Ενέργειας να προκηρύξει την πρόσκληση κατανοµής ώστε να γνωρίσουν οι µεταποιητικές βιοµηχανίες τί τους αναλογεί και αντιστοίχως να προχωρήσουν στην υπογραφή συµβάσεων.

«Κανονικά έπρεπε να έχει βγει η πρόσκληση από τα µέσα Νοεµβρίου ή το αργότερα το ∆εκέµβριο, ώστε αρχές του έτους να ξέρουµε τί θα ισχύσει µε τις κατανοµές. ∆υστυχώς φτάσαµε αρχές Μαρτίου και το υπουργείο δεν έχει προκηρύξει την πρόσκληση, που σηµαίνει ότι ακόµη κι αν το πράξει σήµερα, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 15 εργάσιµες για να έχουµε τελική εικόνα», εξηγεί στην Agrenda, o Γιάννης Τυχάλας, διευθύνων σύµβουλος της «Φυτοενέργεια» και πρόεδρος Συνδέσµου Βιοντίζελ και Βιοµάζας Ελλάδας.

Ο ίδιος εκτιµά πως µε βάση τις καταναλώσεις του πετρελαίου κίνησης, που έχουν επιστρέψει σε προ πανδηµίας επίπεδα, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κατανοµή θα πρέπει να είναι πάνω από 150.000 χιλιόλιτρα.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

03-03-2022 22:05agrotis

Ειναι γνωστο οτι η εταιρεια εταιρεια agroinvest, οπως και αλλες παρομοιες εταιριες, παραγει εκτος απο βιοντιζελ και ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ μπορει να παρει τον ηλιανθο απο τους αγροτες με συμβαση 0.40 λεπτα και αντι για βιοντιζελ θα τον χρησιμοποιησει για παραγωγη ηλιελαιου λογο της αυξησης της τιμης απο τον πολεμο στην Ουκρανια οπου εκει μαζι με τη Ρωσια παραγεται το 80% της παγκοσμιας παραγωγης ηλιελαιου κερδοσκοπωντας εις βαρος των αγροτων ποιος θα τους ελεγξει.

Απάντηση

03-03-2022 17:53Αρκαδική Οικολογική Φαρμα

Όσον αφορά τις εταιρίες Α.Ε αποκλείονται από τη μοριοδότηση ΜΑΑΕ καθώς τις βγάζει κατόχους αγροτική εκμετάλλευσης. Εχει γίνει ερώτημα στο υπουργείο εδώ και ένα μήνα και ακόμη να απαντήσουν.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία