BACK TO
TOP
Ηλίανθος

Από τα διυλιστήρια περνά το 60λεπτο στον ηλίανθο εν αναμονή κατανομής

Με τα 50 λεπτά το κιλό να ακούγεται ως τιμή ασφαλείας στις συμβάσεις προχωράει η σπορά του ηλίανθου για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, «γεννώντας» βάσιμες ελπίδες στους παραγωγούς ότι δεδομένων των συνθηκών στην αγορά, εγχώρια και διεθνή, το προϊόν δεν έχει πιάσει ακόμη «ταβάνι».

Screenshot_2022-04-05_at_20_55_27

Λεωνίδας Λιάμης

30
0

Εμείς παλεύουμε να πιάσουμε το όριο των 60 λεπτών το κιλό, αλλιώς δεν συμφέρει. Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει πολύ, στα 110 – 120 ευρώ το στρέμμα για τα ποτιστικά και στα 80 - 90 ευρώ το στρέμμα στα ξερικά χωράφια» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπρος Κουμπρίδης. Το τί πραγματικά θα γίνει με τις τιμές ίσως να ξεκαθαρίσει και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς προγραμματίζεται συνάντηση των εκπροσώπων των παραγωγών και της βιομηχανίας μεταποίησης, με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας & Περιβάλλοντος, για να ξεμπλοκάρει επιτέλους η πρόσκληση κατανομής.

Πρόκειται για μια καίρια εκκρεμότητα, που λόγω της καθυστέρησής της δεν επιτρέπει στους βιοντιζελάδες να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να δουν τί περιθώρια έχουν σε επίπεδο της τιμολογιακής πολιτικής που θα ακολουθήσουν για τις συμβάσεις της τρέχουσας σεζόν. Επί του παρόντος, λόγω και της εκκρεμότητας αυτής η διαδικασία σποράς είναι στο 50%. «Υπάρχει μια αναποφασιστικότητα στους παραγωγούς, διότι έχουν αργήσει οι μεταποιητές να ανακοινώσουν τιμές στα συμβόλαια, ενώ ήδη κάποιοι επέλεξαν το σκληρό στάρι και άρα μάλλον οι εκτάσεις θα είναι λιγότερες φέτος», τονίζει ο Βασίλης Κακουλίδης, διευθυντής παραγωγής στην εταιρεία «Σπορέας», η οποία εξειδικεύεται και στους σπόρους ηλίανθου κι έχει πανελλαδική κάλυψη.

Στην αξίωση των παραγωγών πάντως για συμβάσεις με το «6» μπροστά στην τιμή, πηγές του χώρου των βιοντιζελάδων επισημαίνουν ότι για να δώσει η μεταποίηση κάτι παραπάνω από τα ανακοινωμένα 50 λεπτά το κιλό, πρέπει να στηρίξουν και τα διυλιστήρια. «Δεν γίνεται σε περίοδο πολέμου να δώσουμε τιμές για ηλιέλαιο και να πάρουμε σπόρια για βιοντίζελ. Όταν συμβολαιοποιούσαμε τα ηλιόσπορα μεταξύ 35 και 40 λεπτά το κιλό η τιμή από τα διυλιστήρια ήταν στα 1.200 ευρώ το κυβικό. Τώρα έχει ανέβει μεν στα 1.300 – 1.400 ευρώ το κυβικό αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να βάλουν όλοι πλάτη, να περάσει η περίοδος αυτή και να είναι αναίμακτη για όλους» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Δεδομένων και των ελλείψεων που καταγράφονται ήδη στο ηλιέλαιο από την Ουκρανία, ο εγχώριος μεταποιητικός τομέας δεν αντιτίθεται να κρατηθεί ένα μέρος της επικείμενης παραγωγής ηλίανθου, ως απόθεμα ασφαλείας και να αξιοποιηθεί στην παραγωγή ηλιέλαιου για βρώση, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η κατανομή στο βιοντίζελ.

Ένα ποσοστό 10%-15% της ετήσιας εγχώριας παραγωγής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εθνικό αποθεματικό και να πηγαίνει σε ανθρώπινη κατανάλωση σε περιόδους κρίσης. Θα πρέπει όμως να παραμείνει το καθεστώς της κατανομής βιοντίζελ, ώστε να διασφαλίσουμε πως θα υπάρχει συνέχεια της καλλιέργειας ηλίανθου κι όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιοντίζελ και Βιομάζας, Γιάννης Τυχάλας και ζητά να υπάρξει και στήριξη από την πολιτεία στην καλλιέργεια, για να δώσει ώθηση να μπουν πρόσθετες εκτάσεις.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως προέκυψε στη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα στην Ορεστιάδα ο Γιώργος Γεωργαντάς με παραγωγούς κι εκπροσώπους των μεταποιητών άφησε να φανεί πως εξετάζεται μια στήριξη. «Μας είπε ότι θα προτείνει στο συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες να δοθεί συνδεδεμένη και για τον ηλίανθο και αν πάρει το πράσινο φως θα εξετάσει τις λεπτομέρειες, ενώ εκτιμά ότι φέτος ο ηλίανθος θα έχει πολύ καλή τιμή παραγωγού», είπε στην Agrenda ο Λάμπρος Κουμπρίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας ανέφερε, ακόμη, πως ο κ. Γεωργαντάς θέλησε να διερευνήσει κατά πόσο μπορούν να αυξηθούν τα στρέμματα και έδειξε πως σκέφτεται να πάει μια ποσότητα της παραγωγής για παραγωγή ηλιέλαιου για βρώση. «Του προτείναμε να πάμε σε επίσπορες καλλιέργειες, μετά από στάρι, κριθάρι και αρακά, να αξιοποιήσουμε και τις αγραναπαύσεις, τα κοφτολίβαδα και τα βιολογικά, που στο Βόρειο Έβρο φτάνουν τα 130.000 στρέμματα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει στήριξη», επισήμανε ο συνομιλητή μας.

Για τα υπόλοιπα που απασχόλησαν τη συνάντηση, μας αποκάλυψε πως ο υπουργός επανέλαβε ότι θεωρεί βέβαιη την παροχή συνδεδεμένης για το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι, ότι η στήριξη στο πετρέλαιο θα δοθεί έως το τέλος του χρόνου σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με τιμολόγια και με τη δήλωση του ΟΣΔΕ και προανάγγειλε και μια θετική «έκπληξη» την ερχόμενη εβδομάδα, για όσους ασκούν συμβολαιακή γεωργία, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία