BACK TO
TOP
Ηλίανθος

Για 60 λεπτά/κιλό διαπραγματεύονται στον Έβρο φέτος τον ηλίανθο

Στα «τυφλά» εξακολουθούν και κινούνται οι καλλιεργητές ηλίανθου, σε σχέση µε την τελική τιµή του προϊόντος και η ρευστότητα αυτή που δρα αποτρεπτικά, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να τους ταλαιπωρεί για άλλες τουλάχιστον δύο – τρεις εβδοµάδες, οπότε κι αναµένεται να βγει επιτέλους η πρόσκληση κατανοµής, που έχει σπάσει κάθε προηγούµενο ρεκόρ καθυστέρησης.

22-35a_2

Λεωνίδας Λιάμης

39
2

Προς το παρόν κι ενώ αποµένουν λίγες µέρες πριν την ολοκλήρωση της σποράς το µόνο που είναι γνωστό για τις νέες συµβάσεις είναι µια διαρροή από τους µεταποιητές για τιµή στα 50 λεπτά, ως βάση διαπραγµάτευσης. Πρόκειται, ωστόσο, για επίπεδο που δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς, οι οποίοι µε προσµετρώντας τα αυξηµένα κόστη παραγωγής, κάνουν λόγο για «ψίχουλα» και ζητούν 60+ λεπτά το κιλό.

Το χάσµα αυτό, όµως, προκαλεί αβεβαιότητα και εκνευρισµό σε όσους έχουν, ήδη, σπείρει, καθώς φοβούνται πως µπορεί να µπουν και µέσα αν δεν βάλουν πιο «βαθιά το χέρι στην τσέπη» οι βιοντιζελάδες, ενώ παράλληλα «σπρώχνονται» εκτάσεις από τα εναποµείναντα διαθέσιµα στρέµµατα, σε άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες.

Το τοπίο θεωρητικά θα ξεκαθάριζε στη συνάντηση που οργανώθηκε το απόγευµα της Μεγάλης ∆ευτέρας, µεταξύ των συναρµόδιων υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, µε εκπροσώπους των παραγωγών και των µεταποιητών, αλλά τελικώς δεν βγήκε «λευκός καπνός».

«∆εν ακούσαµε τίποτε για συνδεδεµένη στον ηλίανθο, που θα µπορούσε να καλύψει τη διαφορά που υπάρχει σε σχέση µε την τιµή που προσφέρει η µεταποίηση και αυτά που ζητάµε. Ενώ ακόµη και για την πρόσκληση κατανοµής, το µόνο νέο που µας είπαν είναι πως θα έχει δηµοσιευτεί το αργότερο µέχρι τις 6 Μαΐου», ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάµπρος Κουµπρίδης.

Ο έµπειρος συνεταιριστής δήλωσε ότι «τα κόζια δεν βγαίνουν µε τις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί. Τα 50 λεπτά το κιλό είναι ψίχουλα. ΥΜε µέσο όρο παραγωγής στα 225 κιλά το στρέµµα, το προσδοκώµενο έσοδο είναι στα 112,5 ευρώ το στρέµµα για τον παραγωγό όταν το µέσο κόστος παραγωγής φτάνει τα 105 ευρώ το στρέµµα».

Ο ίδιος είπε πως η οργάνωση που εκπροσωπεί θα επιµείνει να ζητά πάνω από 60 λεπτά το κιλό, ώστε να αξίζει τον κόπο για τον παραγωγό.

Οι µεταποιητές, πάντως, επιµένουν πως µε τις τιµές που πληρώνονται το βιοντίζελ από τα διυλιστήρια σήµερα, δεν µπορούν να φύγουν πάνω από το ποσό που έχουν ήδη ανακοινώσει.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Αgrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

21-04-2022 18:06Μακης

Χαχαχα καλά όνειρα στους βιοντηζελαδες για 60. Από 1 ευρώ και πάνω επικειως θα στήσουν στο τέλος.Αλλιως τον πούλο....εξαγωγή στη Βουλγαρία θα τα κάνω.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία