BACK TO
TOP
Ηλίανθος

Καλή φέτος η παραγωγή, μπορεί να φύγει και πάνω από 50 λεπτά ο ηλίανθος

Στις επόµενες 3-4 εβδοµάδες αναµένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το εάν η εγχώρια αγορά έχει τη δυναµική να υποστηρίξει κάτι περισσότερο από την τιµή των 50 λεπτών το κιλό, που έχει, ήδη, κατοχυρωθεί µεταξύ παραγωγών και µεταποιητικών βιοµηχανιών, ως «δίχτυ ασφαλείας» για τη φετινή παραγωγή του ηλίανθου.

35pin

Λεωνίδας Λιάμης

49
0

Καλές φέτος οι παραγωγές μπορεί να φύγει και πάνω  από 50 λεπτά ο ηλίανθος  

Την εκτίµηση αυτή εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας Λάµπρος Κουµπρίδης, εξηγώντας πως µέχρι τότε θα υπάρχει ένα καλό δείγµα για το πώς διαµορφώνονται οι συσχετισµοί διεθνώς για το προϊόν και τί θα ισχύσει µε την παραγωγή και την τιµή του ηλίανθου και στη γειτονική Βουλγαρία, η οποία επηρεάζει τις εξελίξεις και στη δική µας αγορά.

Αυξηµένο κόστος παραγωγής

«Ευελπιστούµε πως οι συνθήκες θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τη συµφωνηθείσα ελάχιστη εγγυηµένη τιµή των 50 λεπτών το κιλό, διότι φέτος το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κουµπρίδης, υπογραµµίζοντας ότι «τη διαφορά φέτος την κάνουν οι στρεµµατικές αποδόσεις, οι οποίες, µε βάση τα πρώτα δείγµατα, είναι πολύ καλές σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα».

Για παράδειγµα στην περιοχή του βορείου Έβρου, όπου το αλώνι, στα ορεινά και στα ηµιορεινά, έχει προχωρήσει, πλέον, σε ποσοστό άνω του 40%, η παραγωγικότητα στα ξερικά χωράφια κυµαίνεται µεταξύ 250-300 κιλών το στρέµµα και στα ποτιστικά ανάµεσα στα 350 και 450 κιλά το στρέµµα. Αντίστοιχα στον Κάµπο της Ορεστιάδας και της Βύσας, που η καλλιέργεια καλύπτει έως και 80.000 - 90.000 στρέµµατα, η απόδοση εκτιµάται πως θα φτάσει σε κάποια χωράφια (σ. σ. είναι πιο όψιµα και οι µηχανές δεν έχουν µπει ακόµη) έως 500 κιλά το στρέµµα.

Στις αποθήκες της ΕΑΣ Ορεστιάδας µέχρι τις αρχές της εβδοµάδας, είχαν συγκεντρωθεί περί τους 8.000 τόνους ηλίανθου, ενώ συνολικά φέτος υπολογίζεται ότι η ποσότητα θα ανέλθει στους 24.000 – 25.000 τόνους.

Πρόνοια αναπροσαρµογής προς τα πάνω από Αgroinvest

Για την απορρόφηση της παραγωγής η οργάνωση έχει συνάψει κεντρική συµφωνία µε την «Agroinvest» µε ελάχιστη εγγυηµένη τιµή 50 λεπτά το κιλό και πρόνοια για αναπροσαρµογή της προς τα επάνω εφόσον τελικά η εγχώρια αγορά του ηλίανθου «κλείσει» σε υψηλότερο επίπεδο.

Παρόµοια είναι η εικόνα και στο νοµό Σερρών. Τοπικά το αλώνι, µέχρι και τη στιγµή που µιλήσαµε µε τον αλωνιστή Νίκο Σταµατιάδη, από το χωριό Τούµπα Σερρών, είχε προχωρήσει στο 60% του συνόλου δίδοντας ένα στήσιµο στα 350 κιλά το στρέµµα. Κι εδώ η τιµή είναι στα 50 λεπτά το κιλό για τις βασικές ποικιλίες και υπάρχει και µια πρόσθετη στήριξη από 16 έως 22 ευρώ το στρέµµα, ανάλογα µε τα κιλά, για ποικιλίες µε υψηλότερη περιεκτικότητα σε έλαια.

Στη ∆υτική Μακεδονία, τέλος, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κοζάνης, όπου το θέρισµα θα ξεκινήσει προσεχώς, όπως µας λέει ο γεωπόνος Κυριάκος Χρυσοβερίδης, στα ξερικά χωράφια η παραγωγή υπολογίζεται να είναι από 250 έως και 300 κιλά το στρέµµα και στα ποτιστικά στα 400 κιλά το στρέµµα, µε την τιµή κι εδώ να διαµορφώνεται στα 50 λεπτά το κιλό.

Στα πρώτα «µαχαίρια» η συγκοµιδή σε ∆ράµα και Καβάλα, µε καλές παραγωγές

Στη ∆ράµα, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της τοπικής ΕΑΣ, Ιωάννη Κεσκίνογλου, η συγκοµιδή είχε προχωρήσει στο 25% των εκτάσεων του ηλίανθου, το στήσιµο στα ξερικά χωράφια είναι 250 κιλά το στρέµµα κι αναµένεται σηµαντικά υψηλότερη απόδοση στα ποτιστικά του κάµπου. «Φέτος είναι µια πολύ καλή χρονιά και ποσοτικά και ποιοτικά για τον ηλίανθο», µας είπε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε πως η ΕΑΣ ∆ράµας έχει υπό τη σκέπη της πάνω από 10.000 στρέµµα της καλλιέργειας και διατηρεί σύµβαση συνεργασίας µε τον Πέτα, ο οποίος εξασφαλίζει την ελάχιστη τιµή των 50 λεπτών το κιλό και παράλληλα για δύο ποικιλίες ολοκληρωµένης διαχείρισης, έχει συµβάσεις στα 55 λεπτά το κιλό. Στα πρώτα «µαχαίρια» είναι το αλώνι του ηλίανθου και στην Καβάλα, όπως µας µεταφέρει ο παραγωγός, Ζήσης Χατζηγιαννάκης από την περιοχή του Νέστου, όπου παρατηρείται φέτος οψίµιση σχεδόν 10 ηµερών της καλλιέργειας και µέσες αποδόσεις στα ξερικά της τάξης των 180-200 κιλών ανά στρέµµα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία