BACK TO
TOP
Ηλίανθος

Ανάγκη στήριξης με ειδικά πριμ από άμεσες ενισχύσεις στον ηλίανθο

Η απουσία της καλλιέργειας του ηλίανθου από τα οικολογικά σχήµατα της νέας ΚΑΠ προβληµατίζει τους παραγωγούς, που ασχολούνται µε το προϊόν και ζητούν να υπάρξει διορθωτική παρέµβαση, προκειµένου να αποφευχθεί ένα λάθος, όπως υπογραµµίζουν, που θα στοιχίσει.

44_pin_12

Λεωνίδας Λιάμης

51
3

Ανάγκη στήριξης με ειδικά  πριμ από άμεσες ενισχύσεις  για την καλλιέργεια ηλίανθου

Την «αστοχία» αυτή, στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, την επισήµαναν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, τα διοικητικά στελέχη της ΕΑΣ Ορεστιάδας, σε συνάντηση που είχαν προ ηµερών, µε τον Γιώργο Γεωργαντά, όπως µας µεταφέρθηκε, να δηλώνει διατεθειµένος τουλάχιστον να συζητήσει το αίτηµα.

«Μας ζήτησε να του υποβάλλουµε εγγράφως την πρόταση, την οποία προετοιµάζουµε αυτές τις ηµέρες σε συνεννόηση µε οργανώσεις από το ∆ιδυµότειχο, την Αλεξανδρούπολη και εν γένει τον Έβρο», ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάµπης Κουµπρίδης, σηµειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τον ηλίανθο κυρίως για να στηριχθούν περιοχές όπου η µορφολογία των εδαφών καθιστά απαγορευτική την υιοθέτηση εναλλακτικών καλλιεργειών.

«Το βαµβάκι και το καλαµπόκι είναι δύο καλλιέργειες που θέλουν νερό για να ευδοκιµήσουν, αντίθετα ο ηλίανθος µπορεί να καλλιεργηθεί και σε ξερικά χωράφια, ενισχύοντας µε αυτό τον τρόπο και τους οικολογικούς στόχους της νέας ΚΑΠ», τονίζει ο ίδιος.

Καλό το εισόδηµα παραγωγού από τον ηλίανθο στην Ορεστιάδα

Στην περιοχή της Ορεστιάδας η καλλιέργεια ηλίανθου είναι σηµαντική για την τοπική οικονοµία, δεδοµένου ότι καλύπτει µια συνολική έκταση που ξεπερνά τα 160.000 – 170.000 στρέµµατα και ένα σηµαντικό µέρος αυτών των χωραφιών δεν είναι αρδευόµενα.

Για την παραγωγική και εµπορική σεζόν του 2022, µάλιστα, οι αγρότες που εµπιστεύτηκαν την καλλιέργεια είχαν ικανοποιητικές αποδόσεις σε κιλά, οι οποίες βοήθησαν για να διαµορφωθεί και ένα καλό εισόδηµα. «Στα ποτιστικά το στήσιµο ήταν στα 350-400 κιλά το στρέµµα και στα ξερικά στα περίπου 250 κιλά το στρέµµα, που σηµαίνει µια αύξηση της τάξης των 50 - 70 κιλών ανά στρέµµα, σε σύγκριση µε ένα χρόνο πριν», µας εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας.

Όσον αφορά την τιµή, στο χέρι του παραγωγού έφτασαν 50 λεπτά το κιλό και αυτό γιατί άρχισαν να εξάγονται σηµαντικές ποσότητες φθηνού ηλίανθου από την Ουκρανία, µε αποδέκτες, µεταξύ άλλων την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η οποία λειτουργεί και ως δείκτης για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά.

Τιµή στα 50 λεπτά, κόστος στα 120 ευρώ για τα ποτιστικά χωράφια

Το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας, εξάλλου, για την παραγωγική σεζόν του 2022, για τα µεν ποτιστικά χωράφια διαµορφώθηκε στα 120 ευρώ το στρέµµα, ενώ για τα ξερικά υπολογίζεται περίπου 30 ευρώ πιο κάτω, στα 90 ευρώ το στρέµµα. «Στην ουσία πήραµε τα λεφτά µας πίσω και έµεινε και ένα µικρό µεροκάµατο», αναφέρει ο συνοµιλητής µας και τονίζει ότι η συνολική παραγωγή που διαχειρίστηκε η ΕΑΣ Ορεστιάδας για το 2022 προσέγγισε τους 20.000 τόνους ηλίανθο, ο οποίος έχει ήδη πωληθεί και τα χρήµατα έχουν πιστωθεί στους λογαριασµούς των παραγωγών που εµπιστεύτηκαν στην οργάνωση τη σοδειά τους.

Συνεργασία µε Agroinvest

Στο εµπορικό κοµµάτι η ΕΑΣ Ορεστιάδας συνεργάστηκε το 2022 µε την Agroinvest και πρόθεσή της σύµφωνα µε όσα µας είπε ο κ. Κουµπρίδης, είναι να επεκτείνει και τη νέα εµπορική σεζόν τη µεταξύ τους συνεργασία, χωρίς να απευθύνει πρόσκληση σε άλλους µεταποιητές, καθώς η Agroinvest απορροφά όλη την παραγόµενη ποσότητα της Ένωσης. Για τις τιµές που θα ισχύσουν στα νέα συµβόλαιο τονίζεται πως ακόµη είναι νωρίς να διατυπωθούν εκτιµήσεις.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

03-02-2023 23:56Grigoris

Με 40 -50 ευρώ ενοίκιο 120 έξοδα που τα είδατε ? 180 ευρωεξοδα έχουμε σε μη ποτισμένα

Απάντηση

03-02-2023 00:04Λάμπης

δεν χρειαζεται να στοχοποιησω καμια καλλιεργεια για να πετυχω τον σκοπο μου απλα τον εχω πετυχει ! θα ηταν καλο οταν κανεις σχολιο να το κανεις με το πραγματικο σου ονομα και να μην κρυβεσαι πισω απο fail nicknames την καλησπερα μου και περαστικα !

Απάντηση

01-02-2023 08:39Tribi

Ο κουμπριδης να μάθει να μην στοχοποιεί άλλες καλλιέργειες για να πετύχει τον σκοπό του!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία