BACK TO
TOP
Ηλίανθος

Με φήμες για 40 λεπτά ξεκινά ο ηλίανθος, χωρίς κατανομή βιοντίζελ

Μια φημολογία ότι η βάση για τα φετινά συμβόλαια θα ξεκινά από τα 40 λεπτά το κιλό, έναντι 50 λεπτών πέρυσι, κάτι που η αλήθεια είναι πως δεν ηχεί καλά στα αυτιά των παραγωγών, είναι το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, λίγο πριν αρχίσει η σπορά του ηλίανθου.

30-31_10

Λεωνίδας Λιάμης

32
1

Χωρίς κατανομή βιοντίζελ,  στα τυφλά με φήμες για 40  λεπτά ξεκινά ο ηλίανθος

Για µια ακόµη χρονιά, οι παραγωγοί µοιάζει σαν να ζούνε την «ηµέρα της µαρµότας», καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει καθυστερήσει δραµατικά να βγάλει την πρόσκληση για την κατανοµή του βιοντίζελ, προκειµένου οι εµπλεκόµενοι να έχουν τη βασική σταθερά που θα τους επιτρέψει να καθορίσουν τιµή ασφαλείας για τα συµβόλαια της νέας καλλιεργητικής περιόδου και αναλόγως να κάνουν τα «κουµάντα» τους.

Το εξοργιστικό µάλιστα είναι πως παρότι ο χρόνος έχει αρχίσει να µετρά αντίστροφα, το υπουργείο εξακολουθεί να έχει το χώρο στον αυτόµατο πιλότο και να µην δίνει έστω ένα στίγµα των προθέσεών του για το πότε και εάν θα βγει η πολυαναµενόµενη πρόσκληση κατανοµής, αφήνοντας κοντά 1 εκατ. στρέµµατα γης, να κινούνται στα… τυφλά. Ως εκ τούτου, η µεταποίηση, προς ώρας, τηρεί σιγή ιχθύος για τις τιµές που σχεδιάζει να προσφέρει στους παραγωγούς, καθώς το ρευστό περιβάλλον δεν ευνοεί τέτοιες κινήσεις. Πολλώ δε µάλλον που πολλές βιοµηχανίες ζορίζονται να βγουν από τα «κόκκινα», καθώς όπως υπογραµµίζει ο πρόεδρος του Συνδέσµου Βιοκαυσίµων και Βιοµάζας Ελλάδας, Γιάννης Τυχάλας, πέρσι αγόρασαν ψηλά, ενώ τα διυλιστήρια άρχισαν να κατεβάζουν τις τιµές στο βιοντίζελ κι από τα 1.700 ευρώ το χιλιόλιτρο, έχουν πέσει πλέον στα 1.400 ευρώ, µε συνέπεια µέρος της µεταποίησης να «µπαίνει µέσα».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Ίδια κατανοµή µε το 2021 και 2022

Η απουσία επίσηµης ενηµέρωσης, για αυτή την καθοριστική παράµετρο της εξίσωσης στην καλλιέργεια του ηλίανθου βέβαια, έχει φουντώσει τα σενάρια που θέλουν το ΥΠΕΝ να ακολουθεί την τακτική που εφάρµοσε και το 2022 και να αποφασίζει να παρατείνει και για φέτος την ισχύ της κατανοµής του 2021, που σηµαίνει 110.000 χιλιόλιτρα βιοντίζελ. Πηγές του χώρου, πάντως, τονίζουν πως µια τέτοια απόφαση στην ουσία βάζει φρένο στην καλλιέργεια, καθώς η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά έχει αυξηθεί σηµαντικά τα τελευταία χρόνια και σίγουρα θα δικαιολογούσε µια κατανοµή της τάξης των τουλάχιστον 150.000 χιλιόλιτρων, η οποία µε τη σειρά της θα έφερνε αύξηση των καλλιεργήσιµων εκτάσεων.

Τουλάχιστον 10% αύξηση εκτάσεων

Παρά το οµιχλώδες τοπίο ωστόσο παράγοντες του µεταποιητικού τοµέα θεωρούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις η καλλιέργεια να κερδίσει νέες εκτάσεις φέτος, τουλάχιστον 10% κι από τα περίπου 800.000 στρέµµατα που υπολογίζεται ότι σπάρθηκαν το 2022, σε ολόκληρη την επικράτεια, να πλησιάσουν τα 900.000 στρέµµατα.

«Σύµµαχος» στην καλλιέργεια του ηλίανθου, για να την προτιµήσουν οι παραγωγοί, όπως µας τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάµπη Κουµπρίδη, είναι ότι πέρυσι το προϊόν έπιασε µια αρκετά καλή τιµή, στα 50 λεπτά το κιλό, ενώ είχε και ικανοποιητικές στρεµµατικές αποδόσεις, οι οποίες κατά µέσο όρο κυµάνθηκαν στα µεν ποτιστικά χωράφια µεταξύ 350-400 κιλών το στρέµµα και στα ξερικά στα 250 κιλά το στρέµµα, που σηµαίνει από 50 έως 70 κιλά παραπάνω ανά στρέµµα, έναντι της αµέσως προηγούµενης χρονιάς. Επιπλέον, αν και το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και αυτό πάρα πολύ πέρυσι, είναι χαµηλότερο από ανταγωνιστικές καλλιέργειες όπως το καλαµπόκι και το βαµβάκι και αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο «ατού». Ειδικότερα, στην περίπτωση του ηλιάνθου, στα ποτιστικά χωράφια το κόστος παραγωγής σε περιοχές όπως ο Έβρος, όπου καλλιεργούνται χιλιάδες στρέµµατα µε το προϊόν, όπως µας µεταφέρουν παραγωγοί, υπολογίζεται πως έφτασε στα 120 ευρώ ανά στρέµµα και στα ξερικά περί τα 90 ευρώ το στρέµµα.

Σε κάθε περίπτωση, µε ή χωρίς νέα κατανοµή, το τοπίο υποχρεωτικά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει τις επόµενες εβδοµάδες, διότι όσο πλησιάζουµε στην έναρξη της σποράς, θα αναγκαστούν οι µεταποιητές να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα νέα συµβόλαια για να προχωρήσει η καλλιέργεια.

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-02-2023 14:33Νέος αγρότης

Το δεκάλεπτο (0.10 το κιλό) που μας έταξαν πέρυσι πρώτου σπυρουμε τι έγινε ? Ας το δώσουν πρώτα και μετά βλέπουμε αν θα βάλουμε αν βάλουμε . Πρέπει να καταλάβουν ότι η καλλιέργεια πέρασε δύσκολη χρονιά χωρίς την ανάλογη στήριξη τιμής . Αυτά

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία