BACK TO
TOP
Ηλίανθος

Πατά φρένο η βιομηχανία σε συμβάσεις για ηλίανθο, στον αέρα η σπορά

Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει στο κύκλωμα της παραγωγής του βιοντίζελ το «χειρόφρενο» που έχουν τραβήξει οι μεταποιητικές μονάδες του κλάδου στην υπογραφή συμβάσεων για την καλλιέργεια ηλίανθου, αντιδρώντας στη μεγάλη μείωση τιμής που τους προτείνουν τα συνεργαζόμενα διυλιστήρια της χώρας.

pumphandle_F_2_2

Λεωνίδας Λιάμης

29
3

Η απόφαση των μεταποιητών για σταμάτημα της υπογραφής των νέων συμβάσεων που κοινοποιήθηκε στους παραγωγούς, τους μεσίτες και τους αντιπροσώπους τους εδώ και περίπου μια εβδομάδα, ξεσήκωσε τον κόσμο κι απειλεί να τινάξει στον αέρα το πλάνο για την καλλιέργεια του ηλίανθου φέτος, πάνω στο ξεκίνημα μάλιστα της σποράς.

Η «καυτή πατάτα» πλέον όπως πληροφορείται το Agronews, έχει περιέλθει στα χέρια των υπουργείων Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία φέρονται να έχουν υποσχεθεί παρέμβαση και άμεση λύση στη δύσκολη εξίσωση.

Όλα ξεκινούν από τις τιμές στις οποίες καλούνται να παραδώσουν το βιοντίζελ οι μονάδες παραγωγής, οι οποίες όπως επισημαίνουν, είναι πλέον κάτω του κόστους, λόγω της ψηλής τιμής που αγοράστηκαν τα ενεργειακά φυτά την περσινή καλλιεργητική περίοδο, φτάνοντας στα 500 ευρώ ο τόνος για τον ηλίανθο, κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Την κατάσταση περιπλέκει, επίσης, το γεγονός ότι με ευθύνη του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δεν έχει βγει κατανομή τα τελευταία δύο χρόνια με συνέπεια τη στρέβλωση της αγοράς, διότι οι ποσότητες βιοντίζελ που παραδίδονται από τις εγχώριες μονάδες, όπως τονίζεται από πηγές του χώρου, είναι πολύ μικρότερες από τις πραγματικές. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ο κλάδος νομοτελειακά θα σβήσει, οι μισές βιομηχανίες θα κλείσουν μέσα σε έξι μήνες και οι υπόλοιπες μισές στα επόμενα δύο χρόνια» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Πριν παγώσουν τα πάντα στους κάμπους που καλλιεργείται ο ηλίανθος είχαν βγει κάποιες μεταποιητικές βιομηχανίες και πρόσφεραν έως και 42 λεπτά το κιλό στους παραγωγούς, υπογράφοντας με ορισμένους και συμβάσεις. Πλέον δεν κινείται τίποτε και οι διαρροές είναι πως ακόμη και αν δοθεί μια λύση σε σχέση με τη στάση των διυλιστηρίων, η τιμή που θα προσφερθεί φέτος στους παραγωγούς θα είναι πέριξ των 35 λεπτών το κιλό, πολύ μακριά από τα 50 λεπτά που πήραν πέρυσι.

«Με τέτοιους όρους η καλλιέργεια θα καταποντιστεί στα τάρταρα. Ο κόσμος θα της γυρίσει την πλάτη, θα στραφεί προς το βαμβάκι και το καλαμπόκι, ενώ ήδη κάποιοι έχουν σπείρει και σιτηρά. Οι τιμές αυτές είναι εποχής 2015 και δεν μας σώζει τίποτε, γιατί το κόστος έχει ανέβει στα 120 ευρώ το στρέμμα στα ποτιστικά και στα 90 ευρώ το στρέμμα στα ξερικά χωράφια», δηλώνει στο Agronews ο Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, η οποία κάθε χρόνο συμβασιοποιεί πολλές χιλιάδες στρέμματα με ηλίανθο.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει συζητήθηκε, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του Agronews, μεταξύ αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Βιοκαυσίμων & Βιομάζας Ελλάδας και με τους υπουργούς Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά σε συνάντηση που οργανώθηκε τη Δευτέρα 3 Απριλίου στο ΥΠΕΝ.

Όπως πληροφορούμαστε στους υπουργούς μεταφέρθηκε η έντονη δυσαρέσκεια των μελών του Συνδέσμου για το γεγονός πως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η νέα κατανομή, παρά μόνο δίδεται παράταση σε εκείνη του 2021, η οποία όπως επισημάνθηκε, όχι μόνο δεν τηρείται από ένα διυλιστήριο, αλλά είναι μόλις 104.000 χιλιόλιτρα και δεν ανταποκρίνεται πλέον στις πραγματικές ανάγκες, αφού η αύξηση της κατανάλωσης δικαιολογεί κατανομή άνω των 150.000 χιλιόλιτρων.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι συναρμόδιοι υπουργοί δεσμεύτηκαν να δοθεί άμεσα λύση, στις αμέσως επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι υπάρχει και η πίεση για την ολοκλήρωση της σποράς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη ικανοποιητική όπως σημειώνεται, θα τεθεί σε κίνδυνο μια μεγάλη καλλιέργεια για τη χώρα, που καλύπτει σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα, στερώντας από τους παραγωγούς μια ακόμη επιλογή και από τις μεταποιητικές βιομηχανίες βιοντίζελ τον λόγο ύπαρξης.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

05-04-2023 13:46Φτωχός

Καλύτερα χωρίς σύμβαση.το 2022 αν δεν είχαμε υπογράψει με ο.50 η Βούλγαροι θα τα παίρναν σε καλύτερη τιμή!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-04-2023 11:15ΑΓΡΟΤΗΣ

Αυτά τα πράγματα προεκλογικά δεν γίνονται!!!!Είναι χτύπημα κάτω απο την μέση για όσους έχουμε ήδη σπείρει!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία