BACK TO
TOP
Ηλίανθος

De minimis στον ηλίανθο ζητούν με τεκμηρίωση έξι δήμαρχοι της ΠΕ Σερρών

Άμεση ένταξη της καλλιέργειας ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis, καθώς και την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ζητούν οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας των Σερρών και συγκεκριμένα της Αμφίπολης, της Βιλσατίας, του Εμμανουήλ Παπά, της Ηράκλειας, της Νέας Ζίχνης και των Σερρών.

save-sunflower-seeds-385625-hero-f5907ea55d434d6ca54cca445cf55a27

178
0

Το αίτημα των δημάρχων απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα και βασίζεται στην παρατεταμένη ανομβρία της φετινής χρονιάς, που επηρέασε αρνητικά την καλλιέργεια, καθιστώντας την συγκομιδή οικονομικά ασύμφορη, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές των παραγωγών σε μία εποχή ακρίβειας και αβεβαιότητας.

Αναλυτικά το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η συμβολαιακή καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πολύ την τοπική οικονομία των Σερρών. Ειδικότερα ο ηλίανθος, ως εναλλακτική λύση αμειψισποράς στα χειμερινά σιτηρά, έχει προσφέρει υπεραξία στα μη αρδευόμενα χωράφια των Δήμων μας, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

Σε μία εποχή αστάθειας των διεθνών τιμών των αγροτικών προϊόντων, η συμβολαιακή γεωργία δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στον αγρότη, όπως ακριβή προγραμματισμό της παραγωγής, διασφάλιση της διάθεσης του προϊόντος και της τιμής πώλησης, καθώς και προσδιορισμό του χρόνου και του τρόπου πληρωμής.

Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κυρίως η παρατεταμένη ανομβρία της φετινής χρονιάς έχει επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια του ηλίανθου, όπου σε πολλές των περιπτώσεων, η συγκομιδή ήταν οικονομικά ασύμφορη, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές των παραγωγών σε μία εποχή ακρίβειας και αβεβαιότητας του αγροτικού τομέα.

  • Επειδή ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά την παρατεταμένη ξηρασία.
  • Επειδή ο Σερραικός κάμπος είναι η δύναμη του τόπου μας και θα πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα.
  • Επειδή τα περισσότερα προβλήματα των αγροτών έχουν κοινό παρονομαστή.
  • Επειδή ένας Δήμος είναι ισχυρός μόνο όταν είναι κοντά στους πολίτες του, στα προβλήματά τους, στις ανάγκες τους.

Για τους λόγους αυτούς:

Ως δήμαρχοι του νομού Σερρών, με σεβασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της τοπικής και ελληνικής οικονομίας ,γι’ αυτό ζητούμε άμεσα την ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis και την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να δώσουμε διέξοδο, ελπίδα και προοπτική στους Σερραίους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα γενικότερα».

Ολόκληρη η επιστολή διαθέσιμη εδώ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία