BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πράξεις και 30 λεπτά στον παραγωγό γράφει το σκληρό, με 25 στα αλώνια

Με την τιµή παραγωγού να αγγίζει σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις και τα 30 λεπτά το κιλό για λίγο ποιοτικό σκληρό σιτάρι, καθώς τα αποθέµατα να έχουν σχεδόν εξαντληθεί ενάµιση µήνα πριν από τα αλώνια, ακόµα και οι πιο σκεπτικιστές δεν αµφισβητούν πως η νέα εµπορική χρονιά για το σκληρό θα είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα.

agorasklirou

Πέτρος Γκόγκος

13
0

Το µηδενικό στοκ πριν από τα αλώνια, δεν αφήνει περιθώρια στο εµπόριο για µια τιµολογιακή πολιτική παρόµοια µε αυτήν που ακολούθησε την τελευταία τετραετία, µε το σενάριο των πιεσµένων τιµών να καθίσταται υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήµερα στις παγκόσµιες αγορές, το πλέον απίθανο. Υποθετικά µιλώντας, αν τα αλώνια ξεκίναγαν άµεσα, η τιµή για τη νέα σοδειά θα µπορούσε να πιάσει και τα 25 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε τα όσα λένε στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς, που δραστηριοποιούνται σοβαρά εδώ και δεκαετίες στην εγχώρια αγορά σκληρού.

ΣΤο εµπόριο αυτές τις ηµέρες έγιναν πολλές πράξεις πάνω από τα 28 λεπτά το κιλό τιµή αποθήκης στον παραγωγό, ενώ σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις το προϊόν πληρώθηκε στον παραγωγό και με 30 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα οι εξαγωγές να ξεπερνούν τα 300 ευρώ ο τόνος FOB σε λιµάνι µας. Την ίδια στιγµή, στο χρηµατιστήριο της Φότζια, η τελευταία λίστα διατηρήθηκε για τρίτη κατά σειρά εβδοµάδα στα 310 ευρώ για τα ποιοτικά σιτάρια. Εκεί που εστιάζουν πλέον οι εκτιµήσεις είναι στην εξέλιξη της καλλιέργειας µέχρι το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξουν απρόοπτα µε τον καιρό, όλα δείχνουν πως η νέα σεζόν θα ξεκινήσει σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά.

Σηµειωτέον ότι η παραγωγή της περιόδου 2019-2020 για την Ελλάδα, έφτασε στους 650.000 τόνους περίπου, εκ των οποίων διοχετεύτηκαν προς την εσωτερική κατανάλωση σχεδόν 330.000 τόνοι. Οι ανάγκες για σπόρο για την επόµενη σεζόν κυµάνθηκαν κοντά στους 70.000 τόνους, ενώ οι εξαγωγές ξεπέρασαν τους 250.000 τόνους. Τα νούµερα αυτά καταδεικνύουν ότι τα περσινά αποθέµατα µε τα οποία µπήκε η χώρα στα αλώνια του 2019 ήταν τελικά περισσότερα, τοποθετώντας το άνοιγµα της εµπορικής περιόδου µόλις στα 20 λεπτά.

Κι ενώ η σεζόν αναµένεται να ξεκινήσει καλύτερα από πέρυσι, σε περίπτωση ενός δεύτερου κύµατος κορωνοϊού το φθινόπωρο, η ώθηση που γνώρισε η αγορά σκληρού σίτου τον τελευταίο µήνα, θα ανανεωθεί εκ νέου. Η εµπειρία του Μαρτίου και του Απριλίου έδειξε ότι οι περισσότερες χώρες έσπευσαν την τελευταία στιγµή να δηµιουργήσουν αποθέµατα, µε τους µεγάλους παγκόσµιους εξαγωγείς να αντιδρούν στη ζήτηση εισάγοντας ποσοστώσεις στις αποστολές τους, όπως η Ρωσία ή απαγορεύοντας εντελώς τις εξαγωγές, όπως το Καζακστάν.

Νέες εξαγωγές σιταριού εν τω µεταξύ θα επιτρέψει η κυβέρνηση της Ρωσίας µετά τη συγκοµιδή της επερχόµενης σοδειάς, ανακοινώνοντας πως ήδη εξαντλήθηκαν οι ποσότητες αποθηκευµένου προϊόντος που προόριζε για διεθνείς πωλήσεις. Γίνεται λόγος για περίπου 7 εκατ. τόνους, που υποτίθεται ότι θα διαρκούσαν τουλάχιστον δύο µήνες. Για πρώτη φορά στη δεκαετία, ο κόσµος κινδυνεύει να αποκοπεί από το ρωσικό σιτάρι µε τους αγοραστές να αδυνατούν πλέον να αποθηκεύσουν.

Την ίδια στιγµή, οι περιορισµένες βροχές στην κεντρική Ευρώπη έχουν στρεσάρει σε σηµαντικό βαθµό τις καλλιέργειες σιτηρών, µε τους αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες για τις προοπτικές της επερχόµενης σοδειάς. Στη Γαλλία, δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η υγεία των φυτών βρίσκεται σε άσχηµη κατάσταση, εικόνα αντίστοιχη και σε Γερµανία και Ρουµανία. Από την άλλη, οι πρώτες εκτιµήσεις από τον Καναδά, δείχνουν µια ενδεχόµενη αύξηση των στρεµµάτων κατά 15%.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 2 Μαΐου  μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία