BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Αφετηρία στα 25 λεπτά από την αναλογία τιμής στο σκληρό σιτάρι

Τιμή παραγωγού που μπορεί να διαμορφωθεί στα 24 με 25 λεπτά το κιλό για τις καλές ποιότητες (ειδικό βάρος 80 kg/hl, υγρασία 12%, πρωτεϊνη 14% και υαλώδη 80%) προδιαγράφεται για το σκληρό σιτάρι με βάση τη σημερινή εικόνα αγοράς και τις αναλογίες που προκύπτουν από την χρηματιστηριακή τιμή της Φότζια το τελευταίο διάστημα.

15_3

Πέτρος Γκόγκος

25
1

Η μικρή μείωση των αποθεμάτων διεθνώς, σε συνδυασμό με τα νέα ζητούμενα διατροφικής επάρκειας που κάνουν πολλές χώρες, ιδίως της Ανατολικής Ευρώπης, να περιορίζουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, διατηρούν τις τιμές των σιτηρών ψηλά και ειδικότερα όσον αφορά στο σκληρό σιτάρι, τη λίστα της Φότζια να γράφει σταθερά το τελευταίο δίμηνο και λίγο πριν τα αλώνια, τιμή πάνω από τα 300 ευρώ ο τόνος.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, τα στοιχεία συνηγορούν επιστροφή σε εποχές, όπως της περιόδου 2013-2014, όταν ο παραγωγός πληρωνόταν 26 µε 26,5 λεπτά το κιλό. Και µπορεί οι έµποροι να περιµένουν τα αλώνια για να προχωρήσουν σε νέες πράξεις, ωστόσο το γεγονός ότι τα εγχώρια αποθέµατα έχουν βασικά εξαντληθεί επιτρέπει τα κεκτηµένα επίπεδα τιµών του Απριλίου να διατηρηθούν και μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς στην Agrenda, οι προθέσεις στο εµπόριο συντελούν προς την κατεύθυνση των 24 µε 25 λεπτών το κιλό, επίπεδα που µπορούν να στηριχτούν από τη σηµερινή εµπορική πραγµατικότητα. Κι αυτό έχει ως εξής: Πέρυσι τέτοια εποχή το σκληρό διαπραγµατευόταν στα 248 ευρώ, µε την τιµή στα αλώνια να πέφτει στα 230 ευρώ, προτού κινηθεί και πάλι ανοδικά, σε µια χρονιά περιορισµένων αποδόσεων, µε την αγορά να ανοίγει για τον παραγωγό στα 20 λεπτά το κιλό. Φέτος, αυτές τις µέρες η νέα λίστα της Φότζια διατήρησε για δεύτερη συνεχόµενη εβδοµάδα την τιµή για τα ποιοτικά σιτάρια στα 302 ευρώ ο τόνος, έπειτα από µικροδιορθώσεις που προηγήθηκαν στις αρχές του µήνα, οι οποίες κατέβασαν τη τιµή από τα 310 ευρώ. Πρόκειται για επίπεδα που δίνουν ακόµα και 25 λεπτά στον παραγωγό.

∆ιερευνητικές από Ιταλούς

Την ίδια ώρα, οι Ιταλοί έµποροι άρχισαν τις πρώτες διερευνητικές συζητήσεις από την περασµένη εβδοµάδα για προπωλήσεις στα 250 ευρώ ο τόνος, µε τους εξαγωγείς να µην ανταποκρίνονται σε αυτό, αξιολογώντας ως µη ελκυστική την τιµή. Άλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές, θεωρούν πως οπωσδήποτε οι τιµές θα είναι υψηλότερες από εκείνες που ακούστηκαν πριν από τα αλώνια του 2019. Οπότε αυτό που µένει να φανεί στη συνέχεια είναι το άνοιγµα της ψαλίδας ανάµεσα στις περσινές και τις φετινές τιµές για τα ποιοτικά σιτάρια. Υπενθυµίζεται ότι το 2019, οι πρώτες τιµές που ακούστηκαν ήταν στα 20 λεπτά το κιλό, µε τους παραγωγούς τελικά να πληρώνονται στην εκκαθάριση επιπλέον 1,5 λεπτό.

Από εδώ και πέρα, ο βασικός παράγοντας που θα επηρεάσει τις τιµές είναι οι καιρικές συνθήκες, το weather market όπως το αποκαλούν οι αναλυτές, κατά τον οποίο, οι τιµές αντανακλούν τις µεταβολές του καιρού ως προς την πορεία της καλλιέργειας.

Στην Ελλάδα για παράδειγµα προέκυψε ένα θέµα των απότοµων υψηλών θερµοκρασιών οι οποίες δεν αποκλείεται να µειώσουν τις αποδόσεις σε κάποιες περιοχές. Σίγουρα ο καύσωνας της περασµένης εβδοµάδας ταλαιπώρησε την καλλιέργεια, στρεσάροντας τα φυτά την περίοδο της ωρίµανσης. Οι καιρικές συνθήκες στο μικρό διάστημα που μεσολαβεί πλέον μέχρι τον αλωνισμό προφανώς και θα παίξουν το ρόλο τους, ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μάλλον ευνοϊκά δείχνουν για την εξέλιξη των πραγμάτων.

∆εν έµειναν πολλά ζυµαρικά στις αποθήκες

Σε αυτήν την περίοδο οι βιοµηχανίες ζυµαρικών προσπαθούν να επανέλθουν στην κανονικότητα, έπειτα από το «ράλι» πωλήσεων που σηµείωσαν το προηγούµενο διάστηµα. Η κατανάλωση παραµένει ακόµη σε υψηλά επίπεδα, µε τάσεις όµως να διορθωθεί προσεχώς, αφού η αγορά της λιανικής επιστρέφει στα συνήθη δεδοµένα.

Αν κάτι προβληµατίζει είναι η εικόνα που θα διαµορφωθεί στην αγορά µετά την ανανέωση των αποθεµάτων στις βιοµηχανίες και την λιανική, λόγω των επιπτώσεων της πανδηµίας στον τουρισµό και την εστίαση. Αυτό όµως µένει να φανεί στη συνέχεια, αφού δεν υπάρχουν ακόµα σαφή δεδοµένα για το πώς θα κινηθεί η αγορά µετά το άνοιγµα των εστιατορίων τις προσεχείς εβδοµάδες, µε την κατανάλωση να ισορροπεί σε κάθε περίπτωση µέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση που δεν ακολουθήσει δεύτερο κύµα πανδηµίας.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 23 Μαΐου.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-05-2020 15:55Yiannis

Όλα γίνονται για τα φάνε φθηνά παλι κ φέτος. Τα παπαγαλακια βοειθουν τους εμπόρους και οι εμποροι στο τέλος ψοφάνε μαζί τους πρωτοι. Ας είναι νομίζουν ότι θα τα παρουν εκεί πανω.....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία