BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πολλά στην αποθήκη, λιγότερα τα «ανοιχτά», 26 λεπτά ο Πλατύκαμπος

Έχει δρόμο φέτος το σκληρό, κάτι που κάνει τους παραγωγούς να αποθηκεύουν όπως παλιά. Αέρας Πλατυκάμπου με τα 26 λεπτά στον Μπαλούκα.

1_12_2

Λεωνίδας Λιάμης

5
0

Βγαίνει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το deal του Πλατυκάμπου για τα 26 λεπτά στο σκληρό σιτάρι, «σπάει» σιγά - σιγά η αντίσταση των ιδιωτών στα 23 λεπτά.

 Η ώθηση που έδωσε στην αγορά του σκληρού σταριού με την έναρξη της συγκομιδής η καθοριστική παρέμβαση της ΕΑΣ Βόλου, σιγούρεψε το deal του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου με τον οίκο Μπαλούκα για 26 λεπτά το κιλό. Η εν λόγω συμφωνία παρασέρνει, όπως όλα δείχνουν και τις αντιστάσεις των εμπόρων στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στη Μακεδονία, οι τελευταίοι προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να «τεστάρουν» την αγορά, με διαρροές γύρω από την πρόθεσή τους να αγοράσουν στα 22-23 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα η πεποίθηση των παραγωγών είναι πως αργά ή γρήγορα το εμπόριο θα προσαρμοστεί στις εξελίξεις που δημιουργεί ο ανταγωνισμός.

«Τα 24 λεπτά το κιλό είναι μια τιμή που νομίζω πως οι έμποροι θα την δώσουν εύκολα, διότι το προϊόν φέτος είναι καλό ποιοτικά και υπάρχει και ζήτηση», ανέφερε στην Agrenda ο Μιλτιάδης Χαρένης, παραγωγός από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, ο οποίος καλλιεργεί 4.000 στρέμματα στην περιοχή και άλλα περίπου 1.000 στρέμματα ο πατέρας του.

«Έχουμε ολοκληρώσει το 60% του αλωνιού κι οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 250 και 400 κιλών το στρέμμα, που είναι για την περιοχή μας μια καλή παραγωγή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρένης και εξήγησε πως «αν εξαιρεθούν οι πρωτεΐνες, οι οποίες κατά μέσο όρο είναι στο 11,5%-12%, λόγω των αυξημένων κιλών, στα υαλώδη είμαστε στα 75%-80% και στο ειδικό βάρος κοντά στο 80%, που σημαίνει ότι το σκληρό μας στάρι από χρώμα, εμφάνιση και βάρος είναι φέτος σε εξαιρετικά επίπεδα με βάση τα εμπορικά standards».

Πάνω από 25 λεπτά το κιλό «βλέπει» για φέτος τη τιμή του σκληρού σταριού και ο παραγωγός και χειριστής θεριζοαλωνιστικής μηχανής, Χάρης Δημαρχόπουλος. Ο συνομιλητής μας αλωνίζει στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και σε χωριά όπως τα Βασιλικά, η Θέρμη, η Πυλαία, ο Τρίλοφος, και όπως σημειώνει οι αποδόσεις φέτος είναι σχεδόν 20% πιο υψηλές από εκείνες του 2019 και η ποιότητα σε πολύ καλά επίπεδα.

«Τα καλά στάρια έχω την πεποίθηση πως θα ξεπεράσουν τα 25 λεπτά το κιλό και ίσως φτάσουν και τα 27 λεπτά το κιλό», εκτιμά από την πλευρά του ο Γιάννη Πύρρος, ο οποίος συγκεντρώνει σιτηρά από τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Κιλκίς. Όπως μας είπε, για τα σκληρά με υαλώδη πάνω από 80% και πρωτεΐνη άνω του 13%, πιστεύει πως τα 25 λεπτά το κιλό θα είναι πιθανότατα η βάση. Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, όπως οι Κυλινδρόμυλοι Χαλκιδικής, Eurimac, Σόγια Ελλάς και άλλες, δεν έχουν δώσει ακόμη επίσημες τιμές για το προϊόν, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους.

Αισιόδοξος για τη φετινή εμπορική πορεία του σκληρού σταριού είναι και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρίδης. Αν και στην περιοχή το αλώνι αργεί ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ο έμπειρος συνεταιριστής σημειώνει πως «με όσα γίνονται αυτές τις ημέρες στην κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία, τα σκληρά μας στάρια βλέπω να ξεπερνούν τα 25 λεπτά το κιλό, καθώς δεν έχουν επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες και φαίνεται ότι πάμε για μια πολύ ποιοτική χρονιά». Ο ίδιος αποκάλυψε, επίσης, πως φέτος η ΕΑΣ Ορεστιάδας σχεδιάζει να συγκεντρώσει γύρω στους 20.000 τόνους σκληρό στάρι, έναντι 13.000 τόνους πέρσι, τους οποίους από το τέλος Ιουλίου και μετά θα βγάζει σε πλειστηριασμούς, διεκδικώντας την καλύτερη δυνατή τιμή.

Σε λίγες µέρες θα είναι  λίγα τα 25 λεπτά

Ενισχύεται η θέση της εγχώριας παραγωγής σκληρού σίτου, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο 15ήµερο ενισχύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που συγκοµίζεται αυτές τις µέρες δίνοντάς του πρόσθετη υπεραξία. Αυτό σηµαίνει ότι τα 25 λεπτά που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Βόλου για την α’ ποιότητα, δίνοντας ένα σαφές στίγµα αφετηρίας της αγοράς, σε λίγες µέρες θα είναι λίγα. Ήδη ο συνεταιρισµός Πλατυκάµπου φέρεται να έχει συµφωνήσει µε γνωστό εµπορικό οίκο τιµή που του δίνει τη δυνατότητα να εξοφλεί άµεσα τους παραγωγούς µε 26 λεπτά, κίνηση η οποία θα βελτιώσει τις προσφορές σε όλο το φάσµα της αγοράς.  
Οι πληροφορίες θέλουν τους συντελεστές του κλάδου να διαγκωνίζονται ως προς τις ποσότητες που θα παραλάβουν και ανεξάρτητα από τις παγιωµένες σχέσεις που διατηρεί µε τους παραγωγούς η κάθε πλευρά, η προσφορά καλύτερης τιµής µοιάζει να είναι ο µόνος τρόπος για τη συγκέντρωση των επιδιωκόµενων ποσοτήτων αλλά και για τη διατήρηση της καλής συναλλακτικής σχέσης. Έτσι, ακόµα κι αν κάποιες εµπορικές επιχειρήσεις έχουν τον τρόπο να παραλαµβάνουν «ανοιχτά» αυτές τις µέρες, πολύ σύντοµα θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν την κίνηση της αγοράς και να προσφέρουν ό,τι έδωσε ο ανταγωνισµός.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Ιουνίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία