BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Τα 30 λεπτά ο επόμενος στόχος με βάση τη Φότζια για τα σκληρά σιτάρια

Έπιασε τα 280 ευρώ ο τόνος η εξαγωγή και δείχνει να συνεχίζει σταθερά σε ανοδική τροχιά. Αυξηµένη η ζήτηση, αφού Τυνησία και Αλγερία θα χρειαστούν µεγαλύτερες ποσότητες.

2-stari

Πέτρος Γκόγκος

3
0

Τα 280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για το σκληρό σιτάρι φαίνεται να έχουν εδραιωθεί στην αγορά, µε την τάση να βαίνει αυξανόµενη για το προσεχές διάστηµα, όσο το εµπόριο υπόκειται σε πιέσεις τόσο από τη ζήτηση, όσο και από την απροθυµία των παραγωγών να προβούν σε πωλήσεις µεγάλων ποσοτήτων µε τις υπάρχουσες τιµές.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, οι ανάγκες των γειτονικών χωρών είναι υψηλές και δεν αφήνουν περιθώρια διόρθωσης στην αγορά. Αυτό ισχύει ειδικά στην περίπτωση της Τυνησίας και της Αλγερίας, χώρες οι οποίες ακούγεται πως θα χρειαστούν φέτος µεγαλύτερες ποσότητες, αφού αντιµετώπισαν προβλήµατα ξηρασίας. Επιπλέον στην Ιταλία οι αποδόσεις έχουν απογοητεύσει την εκεί βιοµηχανία και αυτός είναι ο λόγος που οι τιµές παραγωγού έχουν φτάσει τα 335 ευρώ ο τόνος.

Στη Φότζια, οι τιµές παραγωγού σηµείωσαν στις 24 Ιουνίου νέα άνοδο από τα επίπεδα της περασµένης εβδοµάδας. Ειδικότερα, στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιµή αποθήκης παραγωγού διαπραγµατεύεται τις ηµέρες αυτές από τα 330 έως τα 335 ευρώ ο τόνος, αύξηση της τάξης των 10 ευρώ ο τόνος από τα επίπεδα της 17ης Ιουνίου. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού κυµαίνεται στα 320-325 ευρώ ο τόνος.

Θετική συγκυρία για το σιτάρι µε µείωση της παραγωγής και ενίσχυση της ζήτησης και του εµπορίου καταγράφει και η τελευταία έκθεση αγροτικών προϊόντων της Πειραιώς, η οποία αναµένει παράλληλα ζωηρή επιστροφή της αγοράς καλαµποκιού τους επόµενους µήνες.

Το δελτίο τιµών της Τράπεζας υπογραµµίζει πως για την ΕΕ, η παραγωγή προβλέπεται να µειωθεί απότοµα, συµπαρασύροντας τις αποδόσεις (παραγωγή 143 εκατ. τόνους, µειωµένη κατά 8% και η συγκοµιδή 25,3 εκατ. εκτάρια, µειωµένη κατά 3%), λόγω των επιπτώσεων από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις και την υγρασία του εδάφους. Καθώς ο Covid-19 δηµιούργησε πρόσκαιρα προβλήµατα στο διεθνές εµπόριο, η αυξανόµενη ζήτηση τροφίµων, σπόρων και βιοµηχανικής χρήσης του σιταριού, πέρα από την Ινδία και την Κίνα, αναµένεται να συµβάλει στην ενίσχυση κατά 2% του παγκόσµιου εµπορίου του σιταριού (εκτίµηση για ενίσχυση εισαγωγών στα 3,0 εκατ. τόνους).

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 27 Ιουνίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία