BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Όχι µακριά τα 30 λεπτά το κιλό για το α' ποιότητας σκληρό σιτάρι

Με τα χρηµατιστήρια της Γαλλίας ενισχυµένα κατά 5 ευρώ, στους 270 ευρώ ο τόνος και τη Φότζια να κρατάει για µια ακόµα εβδοµάδα την άνοδο των 10 ευρώ, στα 335 ευρώ, παραγωγοί και έµποροι αυτές τις µέρες διστάζουν να προχωρήσουν σε πράξεις µε µεγάλους όγκους, περιµένοντας νέα βελτίωση.

download__4_

15
0

Η ένταση της ανοδικής µεταβολής που θα ακολουθήσει το σκληρό σιτάρι δεν είναι ακόµα εύκολο να συνεκτιµηθεί και ως εκ τούτου οι παραγωγοί αποφεύγουν να ρευστοποιήσουν µεγάλες ποσότητες. Η εξαγωγή έχει κρατήσει, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, τα 280 ευρώ ο τόνος, µε το ενδιαφέρον από την Ιταλία να είναι έντονο, ενώ στη χώρα µας στα περισσότερα παραγωγικά κέντρα οι καλές ποιότητες στο σκληρό σιτάρι έχουν πιάσει τον έως τώρα κανόνα των 25 λεπτών το κιλό. Ωστόσο στο εµπόριο παρατηρείται µια διστακτικότητα ως προς  την κινητικότητα που σχετίζεται µε τις ποσότητες.

Οι ευρωπαϊκές ποσότητες για το 2020 είναι µειωµένες, µε τις αποδόσεις χαµηλές σε Ιταλία και  Γαλλία, γεγονός που δεν στηρίζει απλώς τις τιµές αλλά τις παρασέρνει ανοδικά. Μπορεί η Φότζια να µη σηµείωσε κάποια µεταβολή αυτή την εβδοµάδα, µε τα ποιοτικά σιτάρια (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13%) να κρατούν τιµή από τα 330 έως τα 335 ευρώ ο τόνος, και τη δεύτερη ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%) στα 320-325 ευρώ ο τόνος, ωστόσο στη Γαλλία οι τιµές ενισχύθηκαν µε 5 ευρώ στα 270 ευρώ ο τόνος λιµάνι τους.

Την προηγούμενη εβδοµάδα, η Φότζια κινήθηκε ανοδικά κατά 10 ευρώ ο τόνος, µε τους περισσότερους αναλυτές να εκτιµούν πως τις επόµενες εβδοµάδες, όσο διαπιστώνεται το µέγεθος και των προβληµάτων ποιότητας, η τιµή θα ανέβει περαιτέρω. Η τάση συνεπώς είναι ανοδική µε τη δυναµική να αναµένεται πως θα ενισχυθεί περαιτέρω στην πορεία, υπάρχει όµως ένας προβληµατισµός.  Και στην Ελλάδα πάντως φαίνεται µέχρι στιγµής πως ο µεγαλύτερος όγκος της παραγωγής δύσκολα συγκαταλέγεται στην α΄ ποιότητα.

Αυτό οφείλεται µέχρι ένα βαθµό στην ταλαιπωρία που υπέστησαν τα σιταροχώραφα µε τον καύσωνα του Μαΐου, όµως κυρίως συνιστά ζήτηµα διαχείρισης και πληµµελούς φροντίδας. Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν τιµολογούν ακόµα, καθώς περιµένουν να ακουστούν καλύτερες τιµές στην αγορά, κάτι που άλλωστε επιτρέπει και η αναλογία µε βάση τις τιµές που υπάρχουν τη δεδοµένη στιγµή στη Φότζια.  Εν τω µεταξύ, η ζήτηση αυξάνεται µε τη βιοµηχανία να δέχεται «πιέσεις» από τα άδεια αποθέµατα.

Μειωμένες κατά 40% είναι οι αποδόσεις στην Απουλία, σύµφωνα µε εκτιµήσεις και υπολογισµούς που έτρεξαν αναλυτές της αγοράς της Φότζια. Πλέον στην περιοχή γίνεται λόγος για µια από τις χειρότερες χρονιές από άποψη παραγωγής. Μάλιστα η Ένωση αγροτών Confagricoltura Puglia, σχολιάζει ότι τόσο αρνητικά δεδοµένα δεν έχουν επαναληφθεί από το 1982-1983, µε το εµπόριο να αναµένει µειωµένη παραγωγή ακόµα και έως 60%.

Πάντως η βιοµηχανία ζυµαρικών της χώρας βλέπει τα νούµερά της να βαίνουν ανοδικά, µε τις εξαγωγές να έχουν σηµειώσει αύξηση 21%, µε πολλούς να εκτιµούν ότι η αγορά έχει ουσιαστικά περιθώρια για να στηρίξει περαιτέρω άνοδο των τιµών. Εκτός από τα ζυµαρικά και άλλα προϊόντα επεξεργασµένου σίτου έχουν σηµειώσει αύξηση 15%, ενώ όλα δείχνουν πως η ζήτηση αυτή θα ενισχυθεί εν νέου από το φθινόπωρο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία