BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Αντίσταση στα 26 λεπτά το σκληρό με περιθώρια διόρθωσης μικρά σε Ευρώπη

Όλα δείχνουν πως οι διορθώσεις στην αγορά –µητρόπολη του σκληρού σιταριού, την Ιταλία, βαίνουν προς ολοκλήρωση µε την ελληνική αγορά να διατηρεί µε ευκολία τα επίπεδα των 25 και 26 λεπτών το κιλό για τα ποιοτικά σιτάρια, κατά τις τελευταίες τρεις εβδοµάδες οπότε και σηµειώθηκε η πίεση των τιµών.

37

2
0

Η περίοδος της καλοκαιρινής στασιµότητας βρίσκει την ελληνική αγορά ανθεκτική στις µειώσεις που συντελούνται στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα του κόσµου και σε επίπεδα τιµών υψηλότερα κατά 25% συγκριτικά µε την προηγούµενη εµπορική περίοδο. Χαρακτηριστική η τελευταία πράξη, που αφορά ποσότητα 170 τόνων, η οποία πωλήθηκε προς 27 λεπτά από τον συνεταιρισµό Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων. Σύµφωνα µε πληροφορίες από την τιµή αυτή φτάνουν στους παραγωγούς 26 λεπτά µε το 1 λεπτό υπέρ του συνεταιρισµού.

Σηµειώνεται ότι η δραστηριότητα επανέρχεται προς τα τέλη Αυγούστου και σε περίπτωση που οι εκτιµήσεις ότι η αγορά «µάζεψε» όσο ήταν να µαζέψει µέσα στον Ιούλιο, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ένα ράλι από τον Σεπτέµβριο που θα ενισχύσει εκ νέου τις τιµές παραγωγού. Άλλωστε στην Ιταλία, οι παραγωγοί έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις διορθώσεις που σηµειώθηκαν νωρίτερα το καλοκαίρι αναµένοντας ευνοϊκότερα επίπεδα τιµών προκειµένου να ρευστοποιήσουν την παραγωγή τους.  

Στην Ιταλία η συνολική παραγωγή δεν θα ξεπεράσει φέτος τους 3,9 εκατ. τόνους, θα είναι δηλαδή µειωµένη κατά 2,5% συγκριτικά µε την προηγούµενη χρονιά των 4 εκατ. τόνων περίπου. Σηµειώνεται ότι οι ανάγκες της ιταλικής βιοµηχανίας ξεπερνούν τους 5,8 εκατ. τόνους σε µια φυσιολογική χρονιά, ενώ φέτος αναµένεται ότι θα είναι περισσότερες εξαιτίας της ζήτησης που σηµειώθηκε την περίοδο του lockdown που περιόρισε αισθητά τα στοκ, τα οποία αναπληρώνονται τώρα ενόψει του φθινοπώρου. Εκπρόσωπος της βιοµηχανίας εξηγεί στον ιταλικό Τύπο ότι φέτος περίπου το 40% των αναγκών της Ιταλίας θα καλυφθεί από εισαγωγές.

Στα σκληρά σιτάρια, στις νέες τιµές της λίστας της Φότζια σηµειώθηκαν απώλειες, οι οποίες ωστόσο ήταν σηµαντικά περιορισµένες συγκριτικά µε τις κινήσεις που έγιναν τις προηγούµενες τρεις εβδοµάδες και δεν ξεπέρασαν τα 2 ευρώ ο τόνος. Ειδικότερα, τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% έχουν τιµή αποθήκης παραγωγού στα 295-300 ευρώ ο τόνος ενώ στη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού κυµαίνεται στα 285-295 ευρώ ο τόνος. Παρόµοιες ισορροπίες διαµορφώθηκαν και στη Γαλλία, µε την τιµή στο χρηµατιστήριο να κλείνει στα 270 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 5 ευρώ χαµηλότερα από την προηγούµενη εβδοµάδα. Πάντως, όπως σηµειώνουν αναλυτές στην Agrenda, λόγω της στασιµότητας της εποχής είναι δύσκολο να βγουν ασφαλή συµπεράσµατα σχετικά µε την πορεία των τιµών, αν και η βασική εντύπωση  εντούτοις που κυριαρχεί στην αγορά είναι πως στενεύουν τα περιθώρια για περαιτέρω πτώση.

Ο µόνος κατασταλτικός για την ανοδική πορεία των αγορών παράγοντας είναι ο Καναδάς, ο οποίος το προηγούµενο διάστηµα διέθεσε τµήµα των αποθεµάτων του σε πολύ ανταγωνιστικές τιµές, που όµως πλέον έχουν αρχίσει να ενισχύονται, όσο η ζήτηση σε παγκόσµιο επίπεδο παραµένει υψηλή. Σηµειώνεται πως σύµφωνα µε εκτιµήσεις του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας, η χώρα της Βόρειας Αµερικής αύξησε φέτος τις εκτάσεις µε σκληρό σιτάρι κατά 16%.

Ενισχύεται στη φυσική αγορά το καλαμπόκι

Σε µια ανοδική τροχιά µπαίνει το καλαµπόκι στις διεθνείς αγορές, µερικές εβδοµάδες πριν ξεκινήσει η συγκοµιδή και στην Ελλάδα, µε τις τιµές παραγωγού για τις λιγοστές εναποµείνασες ποσότητες καλαµποκιού να κυµαίνονται γύρω από τα 20,5 λεπτά το κιλό. Θετική διάθεση στην αγορά δίνει η ζήτηση από την Κίνα, η οποία αναµένεται να αγοράσει σαφώς περισσότερες ποσότητες από την Αµερική στην οποία η παραγωγή θα είναι µειωµένη.

Σηµειώνεται πως η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης καλλιεργειών (MARS) ορµώµενη από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδοµάδων που φαίνεται πως ευνόησαν πολλές ανοιξιάτικες καλλιέργειες, όπως και το καλαµπόκι, αναθεώρησε τις πρώτες εκτιµήσεις της κάνοντας λόγο για αύξηση στην παραγωγή. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της «MARS», η µέση απόδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή αραβοσίτου ανέρχεται πλέον στο 8,3% πάνω από τον µέσο όρο των πέντε ετών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία